Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Girl posing in Ripleys Believe it or not museum
Afbeelding van Ripleys Believe it or not

Centrum met kinderen

Hét uitje als het regent, de school een studiedag heeft óf omdat het altijd leuk is voor kinderen: een museum. En, gelukje voor hen (en voor jou), in het centrum zijn verschillende musea met speciale programma’s voor kinderen. Kom maar door met die vakantie.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Musea

In Artis - de oudste dierentuin van Nederland - ben je gemakkelijk een dagje zoet. Leuk: dierverzorgers vertellen op bepaalde tijden over de verzorging van bijvoorbeeld olifanten of zeeleeuwen en sommige dieren worden dan ook gevoederd. Tijden en locaties vind je op de agenda van Artis.

Nemo is een museum over wetenschap en technologie waar kinderen echt veel (zelf) kunnen doen, en er nog iets van leren ook. Vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, workshops en proefjes over het heelal, de wetenschap, energetica, wind en water. Hoogtepunt van veel twaalfjarigen en ouder: tongen met een reuzetong.

In het Scheepvaartmuseum komen kinderen alles te weten over water, in de breedste zin van het woord. Beleef het verhaal van de walvis, volg een junior audiotour, of stap buiten op een echt VOC-schip.

Poezenboot

Internationale bezoekers weten vaak niet wat ze zien: een boot voor… poezen? Toch is het zo. Al sinds 1966 worden gevonden poezen en katten waar afstand van is gedaan, liefdevol opgevangen in dit drijvende asiel, dat inmiddels wereldwijd bekend is. Wil je een kijkje nemen met de kids? Dat kat, eh, kan. Reserveer de dag van tevoren een plekje. De Poezenboot is 3 dagen per week open voor bezoekers tussen 13:00 en 15:00 uur.

De Poezenboot | Singel 38 - G

Rondvaart door de grachten

Canal cruise boat goes under the bridge over the Herengracht canal.
Afbeelding van Dennis van de Water

Altijd een succesnummer: bootje varen, en al helemaal over de Amsterdamse grachten. Er zijn verschillende rederijen die rondvaarten aanbieden (sommige met een speciale kids cruise) en waar je op meerdere plekken kunt opstappen. Bij het Leidseplein bijvoorbeeld, of het Rijksmuseum of Centraal Station. Is dit je waterratjes iets te saai? Waterfietsen kan natuurlijk ook.

Speeltuinen

Leuk én bovendien gratis (dubbel leuk): even ravotten in de speeltuin. En ook daaraan is in het centrum geen gebrek. De Noorderspeeltuin heeft zowel een voet- en basketbalveld als een omheind peuterveldje. In het clubhuis worden regelmatig activiteiten georganiseerd door de speeltuinvereniging.

Speeltuin de Herenmarkt is een populaire. Vanuit de kinderen gezien waarschijnlijk vanwege het speelgoed dat hier ligt en waar ze mee mogen spelen, voor de ouders omdat er een hek omheen zit en zij lekker op een bankje een boek kunnen lezen. Tenminste, in theorie.

Speeltuin de Herenmarkt | Herenmarkt 91

Het Muizenhuis

Is je kind fan van het kinderboek Het Muizenhuis? In het mini museum stappen ze letterlijk en figuurlijk het boek in, want hier staan de originele decors van de boeken. Maar ook buiten het museum zijn de bewoners van Het Muizenhuis, bedacht en gemaakt door Karina Schaapman, te bewonderen. Zo is er een theatershow en internationale televisieserie over hen gemaakt.

Het Muizenhuis Mini Museum | Eerste Tuindwarsstraat 1-hs

Body Worlds: The Happiness Project

Girl posing in Body Worlds museum
Afbeelding van Body Worlds

Het kan zijn dat het éven wennen is voor de kinderen om naar de 200 ‘echte’ lichamen van de tentoonstelling Body Worlds: The Happiness Project te (durven) kijken. Dankzij een speciale techniek is de huid verwijderd en zijn de botten, spieren, organen en aderen goed zichtbaar. Zo zien kinderen welke spieren je bijvoorbeeld gebruikt als je sprint, of danst. Geloof ons, hier wordt nog wel even over nagepraat.

De reis door het menselijk lichaam wordt aangeraden voor kinderen vanaf 6 jaar, maar jongere kinderen zijn ook welkom.

Ik snap niet helemaal wat je met bovenstaande bedoelt? Andere link dan eerder?

Ripley’s Believe it or Not

Grote kans dat Ripley’s Believe it or Not het populairste museum van de kinderen wordt, want je vindt er de gekste dingen, verzameld door de Amerikaanse wereldreiziger Robert Ripley. En die man kon verzamelen, ongekend. Verspreid over vijf verdiepingen loop je langs bizarre voorwerpen (zoals de langste nagels van de wereld van, schrik niet: 9.5 meter lang), de langste man ter wereld, of beklim je een robot van 7 meter hoog gemaakt van oude auto-onderdelen.

Kattenkabinet

Het Kattenkabinet interior
Afbeelding van Het Kattenkabinet

In een iets andere categorie dan de Poezenboot: het Kattenkabinet. In dit herenhuis (waar je meteen ook goed kan rondneuzen) zie je middels verschillende collecties welke rol katten door de eeuwen in kunst en cultuur hebben gespeeld. En die rol is niet voor de, precies: poes.

Verschillende grote schilders maakten dankbaar gebruik van de kat als model. Het Kattenkabinet is overigens opgericht ter nagedachtenis aan de rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983), die zijn hele leven doorbracht aan de zijde van Bob Meijer, de oprichter van het Kattenkabinet.

Kattenkabinet | Herengracht 497

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen