Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Muziekgebouw

Het Oostelijk Havengebied met kinderen

Kleine, avontuurlijke piraten kunnen hun kinderhart ophalen in het Oostelijk Havengebied. Omgeven door water is dit bij uitstek de plek voor de ultieme ontdekkingstocht. Al eiland-hoppend neem je de kids mee langs het scheepvaartverleden, de vele stadsstranden en de leukste winkelstraten van Amsterdam.

Een spannende duik in de Nederlandse scheepvaart

Enkele eeuwen geleden vertrokken Nederlanders vanaf de Oostelijke Eilanden in Amsterdam naar de Oost. Hoe overleefden ze het maandenlang op een schip, zonder scheurbuik op te lopen? Leer over deze avontuurlijke zeereizen op het VOC-schip “Amsterdam”. Of bezoek de kindertentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’ en leer over de walvisjacht en hoe deze de walvis tot een bedreigde diersoort heeft gemaakt. Met kaarten, spellen en interactieve tentoonstellingen – raak je niet snel verveeld! De spectaculaire Virtual Reality tijdreis naar de historische haven van Amsterdam mag tot slot niet ontbreken! Vlak naast het Scheepvaartmuseum ligt het oude Marineterrein. Daar kun je over het terrein lopen en alle historie in je opnemen.

Muzikaal vermaak

In tegenstelling tot de klassieke poppodia in het centrum, hebben de Oostelijke Eilanden hun eigen moderne varianten. Aan het IJ liggen het Muziekgebouw en het Bimhuis, waar de concertzalen optimaal zijn ontworpen voor elk type muziek. Ook voor de kleintjes valt er genoeg te beleven. Er staan regelmatig jeugdconcerten op het programma en in de SoundLAB workshops mogen kinderen zelf muziek maken met enkele bijzondere instrumenten uit de collectie.

Lekker buiten spelen

Je kunt de Oostelijke Eilanden ook wel beschouwen als één grote buitenspeelplaats. Aan de rand van de Czaar Peterbuurt ligt bijvoorbeeld het Funenpark. Laat je niet misleiden door de naam: het is eerder een wijk dan een park. Maar wel autovrij en dus ideaal voor kinderen om onbezorgd buiten te spelen. In een buurt omgeven door water kan er natuurlijk ook goed gezwommen worden. Dit doe je onder andere aan het Bogortuinparkstrand op Java-eiland, waar je heerlijk op een grasveldje kunt ontspannen terwijl de kids zich in de buitenlucht vermaken. Wil je genieten van een drankje terwijl de kinderen spelen? Breng dan een bezoekje aan Krux Brouwwerf waar je samen met andere ouders kletst terwijl de kleintjes nieuwe vrienden maken.

Alle goedjes voor alle kinderen

Kinderen – ze groeien als kool. Heb je net een leuke outfit voor ze gescoord, zijn ze er alweer uitgegroeid. Kids en Koters heeft daar iets voor gevonden. Bij deze winkel koop je namelijk niet alleen tweedehands baby- en kinderitems, je kunt er ook zelf spullen inbrengen en laten verkopen. Zo kom je snel en goedkoop aan nieuwe kleding én krijgen oude spullen een nieuw leven. Deze en andere fijne speciaalzaken vind je in en rondom de Czaar Peterbuurt. Als je dan toch in de buurt bent, ga dan ook eens langs bij de Pindakaaswinkel. Echte pindakaasliefhebbers kunnen hier de lekkerste en gekste smaakcombinaties van dit smeuïge goedje proeven. Zie die stroopwafel-kaneel-pindakaas maar eens te weerstaan!

Even bijtanken en opladen

Van al die activiteiten krijg je honger! Voor de perfecte wafel moet je bij Heart-Garden Wicked Waffles zijn, waar je het met toppings als meringue, fruit, kaas en diverse sauzen zo gek kunt maken als je zelf wilt. Voor een mooi uitzicht op het water reis je het beste even af naar KNSM-eiland. Hier vind je bijvoorbeeld de Kompaszaal en Kanis & Meiland, waar het vooral met mooi weer heerlijk vertoeven is op het terras. Helemaal opgeladen kunnen zowel kinderen als volwassenen er weer volop tegenaan!