Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

5 dingen om te doen in het Oostelijk Havengebied

Er is van alles te zien in het Oostelijk Havengebied, zeker voor liefhebbers van moderne architectuur. Maar naast fraaie bruggen en interessante gebouwen vind je hier ook ambachtelijke bieren, cultuurcentra en een levendige alternatieve scene.

Bezoek een van ’s werelds beste maritieme collecties in het Scheepvaartmuseum

Wie ook maar enige belangstelling heeft voor schepen of de geschiedenis van de scheepvaart, mag het Scheepvaartmuseum niet missen. Dit museum huisvest een van de mooiste scheepvaartcollecties ter wereld en dé museumcollectie over de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart. Er is heel veel te doen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. De drie vleugels van het onlangs gerenoveerde museum herbergen oogverblindende exposities van scheepsversieringen en navigatie-instrumenten, kaarten, boeken, scheepsmodellen, spellen en veel interactieve audiovisuele presentaties. Het is moeilijk om één hoogtepunt uit de collectie te kiezen, maar rondlopen op de replica van VOC-schip Amsterdam (schaal 1:1) is zeker een unieke ervaring.

Laat je rondleiden door Brouwerij ’t IJ en proef de lekkerste bieren

Neem een kijkje in Brouwerij ’t IJ en proef een paar van de lekkerste bieren. Een badhuis en een grote houten windmolen zijn niet misschien de meest logische locaties voor een brouwerij, maar toch is dat precies wat muzikant Kasper Peterson er in 1985 opende. De razend populaire Brouwerij ’t IJ brouwt zes klassieke huisbieren, drie seizoensbieren en verschillende speciale, eenmalige bieren. Er zijn Nederlands- en Engelstalige rondleidingen voor groepen tot 20 personen, inclusief een kijkje achter de schermen van de brouwerij en een gratis biertje. Na de rondleiding kun je enkele van de huisbieren (of allemaal) proeven in het proeflokaal. En de fraaie houten windmolen is natuurlijk een pareltje voor liefhebbers van Hollandse stadsgezichten.

Een dagelijkse dosis literatuur, kunst, comedy en cultuur

Op de Oostelijke Eilanden vind je enkele van de interessantste cultuurcentra van de stad. Pakhuis de Zwijger is een bruisende plek met een uitgebreid aanbod designsessies, presentaties, filmvoorstellingen, denktanks en talkshows, die stuk voor stuk een bijdrage leveren aan maatschappelijke kwesties in Amsterdam. Het programma van Mezrab zit boordevol muziek, comedy, storytelling, literatuur en podiumkunsten en er zijn korte vertel- en toneelcursussen.

Wandel langs moderne architectuur en over prijswinnende bruggen

Amsterdam is dan misschien wel beroemd om zijn fraaie grachtenpanden; ook de moderne architectuur staat hoog aangeschreven. De Oostelijke Eilanden zijn een uitstekende plek om deze architectuur te verkennen. Neem bijvoorbeeld de Pythonbrug, een bijzondere ‘golvende’ voetgangersbrug die de belangrijke architectuurprijs International Foot Bridge Award heeft gewonnen. Deze rode brug, in de eigenzinnige wijk Zeeburg, is absoluut een bezoekje waard. Liefhebbers van opvallende bruggen en architectuur kunnen op de Oostelijke Eilanden hun hart nog vaker ophalen. Zo is er op Java-eiland een groep van 9 zeer fotogenieke smeedijzeren bruggen die zijn ontworpen door kunstenaars, en overal in de buurt staan moderne huizen en gebouwen. Een wandeling is dus zeer aan te raden.

Leg je oren te luister in de modernste muziektempels van de stad

Waar de klassieke poptempels van Amsterdam in en rondom het centrum liggen, moet je voor de modernere varianten op de Oostelijke Eilanden zijn. Vanaf 2005 zijn langs de IJ-oevers Het Muziekgebouw en het Bimhuis te vinden, waar je terecht kunt voor o.a. eigentijds klassiek, jazz, wereldmuziek en improvisatie. Tijdens de bouw is rekening gehouden met de toekomstige invulling van de zalen, waardoor er voor elk type muziek de juiste zaalindeling gemaakt kan worden. Jaarlijks vinden er dan ook honderden concerten plaats die zowel jong als oud zullen aanspreken.