Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Koen Smilde Photography

Verborgen parels in De Plantage

De Plantage: een groene buurt in Amsterdam die zich eind vorige eeuw vooral door de bloeiende diamantindustrie tot een chique woonwijk ontwikkelde. Het beeldbepalende ARTIS is altijd een goede reden om deze wijk te bezoeken, maar er is nog veel meer leuks! Hoog tijd om eens te voet De Plantage te verkennen en een duik te nemen in de architectuur én joodse geschiedenis van deze buurt.

Wandelen door de buurt

J.V. Overloopplantsoen canal by Wertheim Park in De Plantage
Afbeelding van Koen Smilde

Haal je wandelschoenen uit de kast en verken de Plantagebuurt te voet. In deze buurt vind je vele parken en tuinen maar ook juist bijzondere architectuur als resultaat van een rijke geschiedenis. Zo diende de buurt met de vele parken en tuinen in de 17e en 18e eeuw vooral als achtertuin voor de rijke Amsterdammer, waar men zich in een oase van rust kon terugtrekken. Er mochten toen ook geen permanente woningen worden gebouwd, maar wel zogenaamde ‘tuinhuisjes’ waarvan je nog steeds twee exemplaren kunt zien op de Plantage Middenlaan 47 en 49. Om je tijdens je wandeling op weg te helpen kun je hier kiezen uit verschillende routes door de Plantagebuurt waarmee je het meeste uit je wandeling kunt halen.

Van ARTIS tot pakhuizen

Luister goed en je hoort de dieren misschien al in de verte. Sinds 1838 drukt ARTIS een grote stempel op deze wijk. Qua beeld én geluid, zeker als de apen het op hun heupen hebben. Sinds 2014 is er op de hoek van de Plantage Middenlaan en Plantage Kerklaan ook een prachtig nieuw plein verrezen, waar je verscholen achter monumentale gebouwen zonder een kaartje te kopen kunt genieten van de flamingo’s en fonteinen. Loop eens voor ARTIS langs om vanaf de kleurrijke Nijlpaardenbrug een blik te werpen op Entrepotdok. De oude pakhuizen zijn veelal omgebouwd naar appartementen en bedrijfsruimtes, maar je hebt niet veel fantasie nodig om te bedenken hoe de handel hier vroeger verliep. 

De Burcht van Berlage en het eerste openbare stadspark

Henri Polaklaan apartments
Afbeelding van Koen Smilde

Sla rechtsaf voor de Henri Polaklaan en vind in deze boomrijke straat de Burcht van Berlage, die H.P. Berlage in opdracht van de Algemene Nederlandse Diamantwerkersbond ontwierp. Hij liet zich hiervoor inspireren door de Italiaanse stadspaleizen uit de Renaissance, en leuk detail: Berlage heeft de indrukwekkende Burcht ongeveer gelijktijdig met de Beurs van Berlage gebouwd. Wandel vervolgens richting het water van de Nieuwe Herengracht waar je het eerste openbare stadspark van de stad treft: het Wertheimpark. Klein van stuk, maar met flink wat historie met onder meer het Auschwitzmonument naar ontwerp van Jan Wolkers.

Een sprongetje in de tijd met iconische ontwerpen

Na het Wertheimpark maak je wat architectuur betreft een sprongetje in de tijd: aan de Nieuwe Herengracht staat bij de Hortusbrug, vlakbij de Hortus Botanicus, een opvallend brugwachtershuisje. Dit wit geschilderde betonnen huisje met strakke stalen kozijnen uit 1956 doet denken aan de iconische ontwerpen van Gerrit Rietveld en is tegenwoordig als hotelkamer te boeken. En ja, het interieur is inmiddels ook een ode aan Rietveld. Inclusief de wereldberoemde Rietveldstoel. Loop langs de Hortus tenslotte weer de Plantage Middenlaan in, waar je onder meer de fameuze Desmet Studio’s in art deco stijl passeert. Naast de vele parken en tuinen waren er eind 19e eeuw in De Plantage ook diverse theaters en sociëteiten, waaronder Schouwburg Frascati dat hier in 1879 zat.

Terrasje pakken

People sitting on the terrace of Gollem Aan Het Water at Entrepotdok
Afbeelding van Koen Smilde

Het is maar goed dat er in deze buurt ook zoveel fijne horeca te vinden is, na zoveel indrukken tijdens je wandeling gaat er nu wel iets lekkers in! Met ene rijk aanbod aan cafés kom je hier vooral in de warme maanden op veel terrassen terecht voor een lekker drankje.

  • Wij hebben de beste terrassen in de Plantage hier voor je op een rijtje gezet!

Ontdek het Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Museum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg, het Nationaal Holocaust Museum en de Ets Haim bibliotheek. Deze vijf instellingen vind je in De Plantage allemaal op dezelfde vierkante kilometer. Ook deze ontdekkingstocht én kennismaking met de joodse geschiedenis en cultuur kun je dus makkelijk te voet afleggen. 

De instellingen hebben zich verenigd in het Joods Cultureel Kwartier, wat in de praktijk inhoudt dat je met één kaartje alle locaties kunt bezoeken. De Plantagebuurt speelde een belangrijke rol in de joodse geschiedenis in Amsterdam. Niet alleen woonden hier veel joden, vanuit de Hollandsche Schouwburg op de Plantage Middenlaan zijn tienduizenden joodse mannen en vrouwen naar concentratiekampen gedeporteerd. Bezoek ook zeker de zeer indrukwekkende Ets Haim-Livraria Montezinos. Dit is de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld, opgericht in 1616, en alleen op afspraak te bezoeken.

Afsluiten op een rooftop

Om je dag af te sluiten plof je neer op het groene dakterras van Zoku. Hier geniet je van een prachtig uitzicht over de stad en bestel je een welverdiend drankje na je wandeltocht in de Plantagebuurt. Tip van de redactie: houd goed de agenda in de gaten voor leuke workshops en livemuziek sessies.