Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

Verborgen parels in het Oostelijk Havengebied

Als er iets is dat het Oostelijk Havengebied kenmerkt, is het water. Het water van het IJ, grachten en vaarten, omringen de eilanden Kattenburg, Oostenburg en Wittenburg. Waar in een ver verleden de internationale scheepvaart hier hoogtij vierde, is nu ruimte gemaakt voor herinneringen daaraan, maar ook voor moderne architectuur en technologie. Reden genoeg om op zoek te gaan naar wat verborgen plekjes in deze Amsterdamse buurt!

Stap in een tijdmachine op het Marineterrein

Spring eens op de fiets naar het goed verscholen, ommuurde Marineterrein. Enkele meters van het Scheepvaartmuseum loop je onder een overgebleven 17-eeuwse toegangspoort een moderne wereld in. Waar nu startups gevestigd zijn, creatievelingen hun werkplek hebben en waar experimenten op het gebied van wetenschap en cultuur worden ingezet voor een meer leefbare stad. Slenter rustig rond over het terrein dat in 1655 op Kattenburg werd aangelegd, waar op een grote scheepswerf oorlogsschepen werden gebouwd om de VOC-vloot mee te beschermen.

Tafelen in de voormalige officiersmess

People sitting on the terrace of Pension Homeland at the Marineterrein
Afbeelding van Pension Homeland

Heb je inmiddels trek? Ga terug in de tijd bij Pension Homeland in Gebouw 006, waar vroeger de officiers verbleven die doordeweeks op de kazerne woonden. Je stapt hier binnen in een kleurrijke retrowereld die je terugvoert naar de jaren ‘60. Aan ieder detail is gedacht en alles ademt de sfeer van weleer. Het is omgetoverd tot hotel, maar je kunt in de voormalige officiersmess ook uitgebreid ontbijten, lunchen of dineren. En dat (speciaal)biertje dat je buiten op het terras bestelt? Dat komt van de eigen Homeland brouwerij.  

Voor alle rangen en standen

Ook een leuke plek als je hier toch bent: Kanteen25, in het naastgelegen Gebouw 025. Begin jaren ’60 was dit een unieke ontmoetingsplaats voor marineofficieren van verschillende rangen. Uitzonderlijk omdat rangen normaal gesproken strikt gescheiden bleven. Op deze plek geniet je nu van smakelijk, duurzaam en lokaal eten en kunnen statushouders tegelijkertijd hun passie en ambitie voor horeca met een inhouse trainingsprogramma verder ontwikkelen.

Wining & dining op een drijvend terras bij het Scheepvaartmuseum

Een van de bekendste monumentale gebouwen van de Oostelijke Eilanden is het Scheepvaartmuseum, dat eigenlijk alleen al om het pand een bezoek waard is. Het imposante gebouw uit 1656 deed destijds dienst als pakhuis dat de nieuwe oorlogsvloot snel moest kunnen bevoorraden. Nu neemt het je met prachtige collecties en tentoonstellingen mee naar het verleden van Neerlands' scheepvaart, de 17e-eeuw en zeehelden. Extra reden om hier weer eens langs te gaan: er is een nieuw drijvend pontonterras. Hier geniet je van een verbluffend uitzicht op het water. Denk aan de schittering van de zon op de deining van het water, terwijl je nipt van een wijntje. Proost!

Vakantiegevoel op de fiets richting Schellingwoude

Officieel valt het misschien buiten de 'grenzen' van de Oostelijke Eilanden, maar deze mooie fietstocht willen we je niet onthouden. Laat de stad eens achter je en fiets richting Zeeburgereiland, waarbij je het Amsterdam-Rijnkanaal oversteekt via de Amsterdamsebrug. Op Zeeburgereiland zet je koers naar het noordelijkste puntje van het eiland. Maak hier een pitstop om bij de Oranjesluizen het tafereel van de boten die het IJsselmeer op en uit varen van dichtbij te bewonderen. Want hoe vaak sta je nu met je neus bovenop een werkende sluis? Met je fiets aan de hand kun je over de Oranjesluizen je tocht vervolgen naar het idyllische Schellingwoude. Hier aan de overkant bekruipt je geheid een vakantiegevoel. Met de pittoreske woningen in je rug heb je vanaf de Schellingwouderdijk dan ook een heel prettig uitzicht over alle bedrijvigheid op het water. Maar nu rest alleen de vraag: waar gaat de tocht verder heen? Wordt het Ransdorp, Durgerdam of fiets je door naar Nieuwendam?