Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Olivier Kemme

Verborgen parels in het Oostelijk Havengebied

Als er iets is dat het Oostelijk Havengebied kenmerkt, is het water, architectuur maar ook juist het moderne en creatieve karakter van het gebied. Reden genoeg om op zoek te gaan naar wat verborgen plekjes in deze buurt!

Stap in een tijdmachine op het Marineterrein

Nederland, Noord-Holland, Amsterdam, 09-04-2014;
Overzicht Marineterrein en omgeving, linksbeneden het Scheepvaartmuseum, Kattenburg, de IJtunnel en museum Nemo, verder Oosterdokseiland,  Centraal Station. Boven in beeld het IJ, Amsterdam West en Noord.
View on Navy area (center) and the National Maritime Museum (white building), left Museum Nemo, central station, newly constructed buildings. Top right the North of Amsterdam. 
luchtfoto (toeslag op standard tarieven);
aerial photo (additional fee required);
copyright foto/photo Siebe Swart
Afbeelding van Siebe Swart

Spring eens op de fiets naar het goed verscholen, ommuurde Marineterrein. Enkele meters van het Scheepvaartmuseum loop je onder een overgebleven 17-eeuwse toegangspoort een moderne wereld in. Waar nu startups gevestigd zijn, creatievelingen hun werkplek hebben en waar experimenten op het gebied van wetenschap en cultuur worden ingezet voor een meer leefbare stad. Slenter rustig rond over het terrein dat in 1655 op Kattenburg werd aangelegd, waar op een grote scheepswerf oorlogsschepen werden gebouwd om de VOC-vloot mee te beschermen.

Tafelen in de voormalige officiersmess

People sitting on the terrace of Pension Homeland at the Marineterrein
Afbeelding van Pension Homeland

Heb je inmiddels trek? Ga terug in de tijd bij Pension Homeland in Gebouw 006, waar vroeger de officiers verbleven die doordeweeks op de kazerne woonden. Je stapt hier binnen in een kleurrijke retrowereld die je terugvoert naar de jaren ‘60. Aan ieder detail is gedacht en alles ademt de sfeer van weleer. Het is omgetoverd tot hotel, maar je kunt in de voormalige officiersmess ook uitgebreid ontbijten, lunchen of dineren. En dat (speciaal)biertje dat je buiten op het terras bestelt? Dat komt van de eigen Homeland brouwerij.  

Voor alle rangen en standen

Ook een leuke plek als je hier toch bent: Kanteen25, in het naastgelegen Gebouw 025. Begin jaren ’60 was dit een unieke ontmoetingsplaats voor marineofficieren van verschillende rangen. Uitzonderlijk omdat rangen normaal gesproken strikt gescheiden bleven. Op deze plek geniet je nu van smakelijk, duurzaam en lokaal eten en kunnen statushouders tegelijkertijd hun passie en ambitie voor horeca met een in-house trainingsprogramma verder ontwikkelen.

Wining & dining op een drijvend terras bij het Scheepvaartmuseum

Een van de bekendste monumentale gebouwen van de Oostelijke Eilanden is het Scheepvaartmuseum, dat eigenlijk alleen al om het pand een bezoek waard is. Het indrukwekkende gebouw uit 1656 deed vroeger dienst als pakhuis dat de nieuwe oorlogsvloot snel moest kunnen bevoorraden. Nu neemt het je met prachtige collecties en tentoonstellingen mee naar het verleden van Neerlands' scheepvaart, de 17e-eeuw. Extra reden om hier weer eens langs te gaan: er is een drijvend pontonterras. Hier geniet je van een verbluffend uitzicht op het water. Denk aan de schittering van de zon op de deining van het water, terwijl je nipt van een wijntje. Proost!

Bijzondere musea

Naast het scheepvaartverleden staan de Oostelijke Eilanden ook bekend om de indrukwekkende architectuur. Alle ontwerpen vertellen een verhaal uit het verleden én juist ook het heden. Bezoek Borneo Architectuur Centrum om wisselende exposities over lokale architectuur en erfgoed te bewonderen. Ook vind je in het Oostelijk Havengebied wellicht wel het kleinste museum ter wereld, bij de Veemarkt: Museum Perron Oost. Dit erfgoedmonument is 24 uur per dag toegankelijk, aangezien je door de ramen goed naar binnen kunt turen. 

Een hapje en een show

Afbeelding van Olivier Kemme

Jazzavonden, voorstellingen, concerten en meer: ook voor een cultureel avondje uit ben je in Oostelijk Havengebied op de juiste plek. Bezoek de Nieuwe KHL en geniet van Mediterrane maaltijden voorafgaand aan een (muzikale) show. Hier vind je namelijk niet alleen een restaurant maar ook een uitgebreide programmering met onder meer lezingen, optredens, feestjes en veel meer.