Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Compleet dagje uit in het Oostelijk Havengebied

In het Oostelijk Havengebied komen de omvangrijke historie en moderne innovatie van Amsterdam dicht bij elkaar. Oude pakhuizen gaan hier naadloos over in moderne architectuur, en enorme cruiseschepen leggen aan op loopafstand van een VOC-schip. Wandel (of fiets) mee door 4 eeuwen Amsterdam. En dat in minder dan 24 uur.

Ontbijten in de 17e eeuw

Onze dag op de Oostelijke Eilanden beginnen we in het oudste gedeelte van de buurt. De 2 Kadijken zijn al sinds de 17e eeuw onderdeel van de stad en dat is duidelijk zichtbaar. Hoge pakhuizen, smalle straten en veel monumentale panden. Hier begin je de dag bij Bakers & Roasters, dat voor elke wens een fijn ontbijtje heeft. De pancakes en huisgemaakte granola zijn instant klassiekers, terwijl de vega en vegan breakfasts ook niet te versmaden zijn. Drink er een kop koffie of een versgeperst sapje bij en je bent good to go.

Topmusea

Om nog even in de geschiedenis te blijven hangen, duiken we na het ontbijt het Scheepvaartmuseum in. Met een van de mooiste scheepvaartcollecties ter wereld en dé museumcollectie over de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart is dit een must-see voor liefhebbers van (maritieme) geschiedenis. Voor die groep is het nabijgelegen Museum ‘t Kromhout, het enige nog overgebleven bewijs van de scheepsbouw in Amsterdam, ook een aanrader. De nieuwsgierige wetenschapper komt volledig aan zijn trekken in het NEMO Science Museum. Leuk voor jong, maar zéker ook voor oud.

Lunch met uitzicht

Voor de lunch lopen we naar het schiereiland Sporenburg, waar we Thull's Deli vinden. Hier kun je kiezen uit een enorm aanbod aan gefermenteerd en ingelegd lekkers. Laat je (rijk belegde) broodje inpakken om aan de Panamakade te genieten van het uitzicht op de stijlvolle Pythonbrug. Zit je liever binnen in een sfeervol, modern buurtcafé dan adviseren we de oversteek te maken naar Zeeburgereiland, waar het vriendelijke personeel van Bluey’s Coffee & Kitchen je met open armen en een uitzonderlijk lekkere menukaart ontvangt.

Park op een vuilstort

Uitbuiken van de lunch doen we in het Diemerpark. Over een voormalige stortplaats voor afval is een grote bak geplaatst, waar nu een weelderig park bovenop groeit. Zoek een rustig plekje in het groen of aan het strand of maak gebruik van de vele hardloop-, skate- en fietspaden voor een actievere ontspanning. Nog niet genoeg groen gehad? Vervolg dan de route langs Fort Diemerdam, tot je in de Diemervijfhoek terecht komt.

Overal een goede hap

Voor het diner is er een ruime keuze in deze uitgestrekte buurt. Ben je op IJburg? Loop dan binnen bij Herbs Garden. Op de kop van Zeeburgereiland zit het sfeervolle Kaap, dat een bezoekje absoluut waard is. Het nabijgelegen Haddock is ideaal om te dineren met kinderen. Terug in het Oostelijk Havengebied zijn onze tips Oceaan, Bonboon (vegan) en Zeeuw & Schot. Bij Scheepskameel op het Marineterrein zul je ook nooit teleurgesteld worden. Keuze te over dus!

Muziek, dans, spoken word

Het nachtleven op de Oostelijke Eilanden is net zo divers als de eilanden zelf. Voor livemuziek zit je hier fantastisch, met het Muziekgebouw aan ‘t IJ en BIMHUIS. Storytelling, dans, kunst en poëzie komen samen bij Mezrab, waar elke avond een verrassend programma wordt samengesteld. Pakhuis De Zwijger is een instituut op het gebied van creatie en sociale innovatie en brengt kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, beleidsmakers, praktijkdeskundigen én burgers in al hun diversiteit samen. Een (late) cocktail doe je in de skybar Malabar-bar in Hotel Jakarta. En uiteraard mag een dansje niet ontbreken. Bij Club Panama kun je terecht voor hete clubavonden en uiteenlopende themafeesten.