Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Hotel Jakarta Amsterdam Malabar Sky Bar
Afbeelding van WestCord Hotels

Compleet dagje uit in het Oostelijk Havengebied

In het Oostelijk Havengebied komen de omvangrijke historie en moderne innovatie van Amsterdam dicht bij elkaar. Oude pakhuizen gaan hier naadloos over in moderne architectuur, en enorme cruiseschepen leggen aan op loopafstand van een VOC-schip. Wandel (of fiets) mee door 4 eeuwen Amsterdam. En dat in minder dan 24 uur.

Ontbijten in de 17e eeuw

Afbeelding van Koen Smilde Photography

Onze dag op de Oostelijke Eilanden beginnen we in het oudste gedeelte van de buurt. De 2 Kadijken zijn al sinds de 17e eeuw onderdeel van de stad en dat is duidelijk zichtbaar. Hoge pakhuizen, smalle straten en veel monumentale panden. Hier begin je de dag bij Bakers & Roasters, dat voor elke wens een fijn ontbijtje heeft. De pancakes en huisgemaakte granola zijn instant klassiekers, terwijl de vega en vegan breakfasts ook niet te versmaden zijn. Drink er een kop koffie of een versgeperst sapje bij en je bent good to go.

Een muzikale invulling

Voor livemuziek zit je hier fantastisch, met het Muziekgebouw aan ‘t IJ en BIMHUIS. Op verschillende momenten gedurende de dag zijn hier concerten, workshops en rondleidingen te volgen. Ben je op pad met kinderen? Bezoek dan SoundLAB, een workshop voor kinderen vanaf 7 jaar waar ze leren hoe gewone voorwerpen kunnen functioneren als muziekinstrument. Noten lezen of een instrument kunnen spelen is niet nodig en instrumenten worden voorzien. 

Lunch met uitzicht

Voor de lunch lopen we naar het schiereiland Sporenburg, waar we Thull's Deli vinden. Hier kun je kiezen uit een enorm aanbod aan gefermenteerd en ingelegd lekkers. Laat je (rijk belegde) broodje inpakken om aan de Panamakade te genieten van het uitzicht op de stijlvolle Pythonbrug. Zit je liever binnen in een sfeervol, modern buurtcafé dan adviseren we de oversteek te maken naar Borneo-eiland om plaats te nemen bij Oceaan. Met een podium, talloze spelletjes, afwisselende evenementen en vriendelijk personeel wil je hier de hele dag wel blijven zitten.

Stroop je mouwen op

Tijd om lekker creatief te werk gaan en misschien zelfs een nieuw talent te ontdekken. Bij Pansy volg je verschillende workshops om de mooiste keramische objecten te creëren, zoals een vaas, mok of pot of keramiek te beschilderen. Nog meer unieke parels voor in huis maken? Neem dan deel aan een tuft workshop bij Shaggies, waar je binnen de kortste tijd je eigen stukje tapijt ontwerpt en creëert. 

Overal een goede hap

Voor het diner is er een ruime keuze in deze uitgestrekte buurt. Ben je op Borneo Eiland? Loop dan binnen bij Sham Oost om te genieten van authentieke Syrische maaltijden. Of loop nog een stuk verder en je komt op Cruquiusweg Foer tegen. Bij Foer is het makkelijk kiezen, ze bieden namelijk 2 menu's aan van 4, 6 of 8 gangen: Flora (geheel vegetarisch) en Fauna (met duurzame vis en vlees). Eventjes verderop vind je Boulevard Café. Met 2 terrassen en een uitgebreide menukaart is het hier prima toeven. 

Muziek, dans, spoken word en cocktails

Het nachtleven op de Oostelijke Eilanden is net zo divers als de eilanden zelf. Storytelling, dans, kunst en poëzie komen samen bij Mezrab, waar elke avond een verrassend programma wordt samengesteld. Pakhuis De Zwijger is een instituut op het gebied van creatie en sociale innovatie en brengt kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, beleidsmakers, praktijkdeskundigen én burgers in al hun diversiteit samen. Een (late) cocktail doe je in de skybar Malabar-bar in Hotel Jakarta of bij Argentijns geïnspireerde cocktailbar Barbue in The Hoxton. En uiteraard mag een dansje niet ontbreken. Bij Club Panama kun je terecht voor hete clubavonden en uiteenlopende themafeesten.