Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Canal tree line with docked boats
Afbeelding van Koen Smilde

De beste tips voor in de zomer

Het klinkt aantrekkelijk, die turkooizen zee en witte zandstranden... Maar weet je hoeveel redenen er zijn om de zomer in Amsterdam door te brengen? Wij hebben hier 10 redenen voor je opgesomd!

Er zijn festivals voor iedereen

Een weekend met meerdere festivals is geen uitzondering in Amsterdam: van de ruim 300 festivals die de stad telt, vindt het grootste deel plaats in de zomer. Van grote dancefestivals tot kleine evenementen waarbij lokaal muziektalent of lekker eten centraal staat. Bedenk het maar en het is er! Lees hier meer over de festivals in Amsterdam.

Je kunt barbecueën in het park

A man grilling chicken on the bbq during Keti Koti Festival 2022 in the Oosterpark.
Afbeelding van Jan de Ridder

Met een beetje goed weer kun je na je werk meteen door naar een van de vele Amsterdamse parken om de barbecue aan te steken (en bij slecht weer is er altijd wel een vriend of vriendin met een fijn balkon te vinden). Hamburgers, flesje wijn, stokbrood, picknickkleed mee? Eet smakelijk! Let op: om boetes te voorkomen is het wel handig om van tevoren even uit te zoeken waar barbecueën is toegestaan. Sinds 2017 is barbecueën niet meer toegestaan in het Vondelpark.

Je kunt bij jou in de buurt kamperen

In het weekend van 12 tot en met 14 juli strijkt de Buurtcamping opnieuw neer in 5 verschillende parken in Amsterdam. In het Sloterpark, Noorderpark, Flevopark, Rembrandtpark en Egeldonk (Gaasperdam) is het terrein een weekend lang omgebouwd tot een gemoedelijk, intiem dorpje waar je niet alleen in een tent slaapt maar ook deel kunt nemen aan verschillende leuke activiteiten. Meer informatie vind je op de website van De Buurtcamping, plus de mogelijkheid tot het reserveren van een plekje! 

Je kunt terrassen testen tot je erbij neervalt

Er zijn zoveel terrassen in Amsterdam, dat je makkelijk een terrasmarathon of eigen terrastest kunt uitvoeren. Je kunt ook de top 10 terrassen per stadsdeel uitproberen! In onze terrassentest kwamen onder meer Mossel & Gin, The Fat Dog, Hoftui en de Vergulden Eenhoorn goed voor de dag, waarbij de getipte Waterkant en De Plantage ook hoog scoorden in de lekkerste terraswijn-test van Het Parool.

Er is altijd wel een leuke markt te bezoeken

In je eigen buurt weet je ze allemaal wel te vinden, maar voor een vakantiegevoel pak je gewoon de fiets en rij je eens naar een markt in een stadsdeel aan de andere kant van Amsterdam. Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar juist voor bijzondere koopjes. Bezoek bijvoorbeeld de reizende Pure Markt, de Sunday Market, of ga weer eens naar de IJ-hallen.

Je kunt Queer & Pride Amsterdam vieren

Van 27 juli tot en met 4 augustus strijkt Queer & Pride Amsterdam neer. In onze hoofdstad dan zijn meer dan 300 evenementen, waaronder Milkshake festival in Westerpark en natuurlijk de wereldberoemde Canal Parade door de grachten van Amsterdam. 

Je kunt naar een openluchtbioscoop op het strand of een dakterras

Filmliefhebbers hoeven in de zomer niet binnen te zitten voor hun lievelingsbezigheid: er zijn genoeg mogelijkheden om films op het grote scherm in de buitenlucht te kijken. Vaak zijn er dekentjes beschikbaar, mocht het koud worden. Met onder meer Pluk de Nacht en World Cinema Amsterdam heb je keus genoeg! Bekijk hier het overzicht van openluchtbioscopen in Amsterdam.

Je kunt op een onbewoond eiland dineren bij een pop-up restaurant

Eten op een onbewoond eiland

Je kunt gratis naar theater in de natuur

Wie denkt dat theater en zomer geen goede combinatie zijn heeft het mis! Tot en met september kun je van vrijdag tot en met zondag voortheater, cabaret en muziek in de buitenlucht terecht in het Vondelpark. De voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater zijn gratis toegankelijk. Meer theater in de natuur? In het Amsterdamse Bostheater zijn er elke zomer (betaalde) voorstellingen, met het geluid van overvliegende vliegtuigen als special effect!

Je kunt een strandvakantie houden

Je kunt op de fiets naar Zandvoort aan Zee of Bloemendaal, maar de stad telt ook genoeg stadsstranden waar je je even aan de kust waant. Met je tenen in het zand, een cocktail in de hand en vaak genoeg opties om af te koelen.Voor meer waterplezier kun je ook naar de Gaasperplas, Sloterplas, Borneokade, Weesperzijde en de NDSM-werf. Check dan vooraf altijd even de kwaliteit van het zwemwater.