Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Vondelpark Openlucht open-air theatre classical music
Afbeelding van Vondelpark Openlucht Theatre

De beste tips voor in de zomer

Het klinkt aantrekkelijk, die helderblauwe zee en witte zandstranden... Maar weet je hoeveel redenen er zijn om de zomer in Amsterdam door te brengen? Wij hebben er een aantal voor je opgesomd.

Er zijn festivals voor iedereen

Een weekend met meerdere festivals is geen uitzondering in Amsterdam: van de ruim 300 festivals die de stad telt, vindt het grootste deel plaats in de zomer. Van grote dancefestivals tot kleine evenementen waarbij lokaal muziektalent of lekker eten centraal staat. Bedenk het maar en het is er! Lees hier meer over de festivals in Amsterdam.

Je kunt barbecueën in het park

A man grilling chicken on the bbq during Keti Koti Festival 2022 in the Oosterpark.
Afbeelding van Jan de Ridder

Met een beetje goed weer kun je na je werk meteen door naar een van de vele Amsterdamse parken om de barbecue aan te steken. Hamburgers, flesje wijn, stokbrood, picknickkleed mee? Eet smakelijk! Let op: om boetes te voorkomen is het wel handig om van tevoren even uit te zoeken waar barbecueën is toegestaan. Je mag bijvoorbeeld niet meer barbecueën in het Vondelpark, Rembrandtpark en Amstelpark.

Je kunt bij jou in de buurt kamperen

Afbeelding van Camping Zeeburg

De Buurtcamping strijkt al 10 zomers neer in verschillende parken in Amsterdam. Ieder jaar worden de parken omgetoverd tot een intiem dorpje waar je niet alleen in een tent slaapt maar ook deel kunt nemen aan verschillende leuke activiteiten. Meer informatie vind je op de website van De Buurtcamping, plus de mogelijkheid tot het reserveren van een plekje! 

Je kunt terrassen testen tot je erbij neervalt

Er zijn zoveel terrassen in Amsterdam, dat je makkelijk een terrasmarathon of eigen terrastest kunt uitvoeren. Je kunt ook de beste terrassen per stadsdeel uitproberen! Van de beste terrassen middenin het Centrum tot de dakterrassen waar je extra lang in de zon zit: wij hebben ze allemaal op een rijtje gezet. 

Er is altijd wel een leuke markt te bezoeken

In je eigen buurt weet je ze allemaal wel te vinden, maar voor een vakantiegevoel pak je gewoon de fiets en rij je eens naar een markt in een stadsdeel aan de andere kant van Amsterdam. Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar juist voor bijzondere koopjes. Bezoek bijvoorbeeld de reizende Pure Markt, de Sunday Market, of ga weer eens naar de IJ-hallen.

Je kunt Queer & Pride Amsterdam vieren

Van 19 juli t/m 4 augustus strijkt Queer & Pride Amsterdam neer. In onze hoofdstad dan zijn meer dan 300 evenementen, waaronder Milkshake festival in Westerpark en natuurlijk de wereldberoemde Canal Parade door de grachten van Amsterdam. 

Je kunt naar een openluchtbioscoop op het strand of een dakterras

Filmliefhebbers hoeven in de zomer niet binnen te zitten voor hun lievelingsbezigheid: er zijn genoeg mogelijkheden om films op het grote scherm in de buitenlucht te kijken. Vaak zijn er dekentjes beschikbaar, mocht het koud worden. Bekijk hier het overzicht van openluchtbioscopen in Amsterdam.

Je kunt gratis naar theater in de natuur

Wie denkt dat theater en zomer geen goede combinatie is, heeft het mis. Tot eind september kun je ieder weekend voor theater, cabaret en muziek in de buitenlucht terecht in het Vondelpark. De voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater zijn gratis te bezoeken. Meer theater in de natuur? In het Amsterdamse Bostheater zijn er elke zomer (betaalde) voorstellingen, met het geluid van overvliegende vliegtuigen als special effect!

Je kunt een strandvakantie houden

Je kunt op de fiets naar Zandvoort aan Zee of Bloemendaal, maar de stad telt ook genoeg stadsstranden waar je je even aan de kust waant. Met je tenen in het zand, een cocktail in de hand en vaak genoeg opties om af te koelen. Voor meer waterplezier kun je ook naar de Gaasperplas, Sloterplas, Borneokade, Weesperzijde en de NDSM-werf. Check dan vooraf altijd even de kwaliteit van het zwemwater.