Compleet dagje uit in De Plantage
De geur van versgebakken brood
Begin de dag gelijk goed, in het hart van de buurt bij Coffee & Bites. De geur van versgebakken broodjes lokt je naar binnen en eenmaal over de drempel gestapt voel je je direct thuis. Neem plaats tussen de buurtbewoners en toevallige passanten voor een uitgebreid ontbijt en/of een kop uitstekende, eerlijke, zelf samengestelde koffie.
Omgeven door groen
Na een gezapig wakker worden, is het tijd om de buurt echt te gaan verkennen. In de Plantage kun je dan niet om ARTIS heen. De dierentuin vormt letterlijk en figuurlijk de groene kern van de Plantagebuurt en op een rustige dag kun je de dieren ook tot ver buiten het terrein horen. Maar behalve de stadsdierentuin is er nog veel meer groen te vinden; het Plantage Westermanplantsoen, het JW van Overloopplantsoen en het Wertheimpark (inclusief het indrukwekkende Auschwitz-monument) nodigen uit om neer te strijken en even te ontsnappen aan de waan van de dag. De échte natuurliefhebber kan echter niet om Hortus Botanicus heen. ‘De Hortus’ huisvest een kleine anderhalve hectare aan tropische en inheemse plantensoorten, waaronder een levend fossiel en één enkele koffieplant die alle nakomelingen voort heeft gebracht voor de koffiecultuur in Centraal- en Zuid-Amerika.
Mediterraans genot
Na het bezoek aan Hortus Botanicus loop je via het Meester Visserplein naar dé spot voor de lunch. Bij Olijfje weten ze namelijk wat goed is voor de hongerige mens. Het beste uit verschillende mediterrane keukens komt hier samen. Een fijne selectie aan Spaanse tapas, Turkse specialiteiten en Midden Oosterse smaaksensaties komen hier voorbij. En alles nóg smakelijker dan je gewend bent. Helaas kun je hier niet eeuwig blijven zitten, want de ontdekkingsreis door de Plantage gaat weer verder.
Stof tot nadenken
Vanaf Olijfje is het een klein stukje lopen naar het Joods Cultureel Kwartier. Op enkele meters van elkaar verwijderd zijn het Joods Museum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum te vinden, die gezamenlijk het indrukwekkende verhaal van de Joodse gemeenschap in Amsterdam vertellen. De 4 locaties werken veelvuldig met elkaar samen, waardoor tentoonstellingen, optredens en diensten nauw op elkaar afgestemd kunnen worden. Het Joods Cultureel Kwartier geeft jong en oud stof tot nadenken.
Indrukwekkende entourage
Vanaf het Joods Kwartier is het een kleine wandeling naar het restaurant dat vernoemd is naar de buurt. Café-Restaurant De Plantage biedt je niet alleen uitzicht op ARTIS, maar je dineert hier in één van de meest indrukwekkende entourages van de stad. Statig en klassiek, maar toch verwelkomend en comfortabel. Net zoals de menukaart. Laat je in de watten leggen door de chefs, met opties als Baskische ttoro of geroosterde varkensbuik. De zalige hemelse modder mag je daarna eigenlijk niet meer overslaan.
De afzakker
Het laatste afzakkertje voor het slapengaan kan op vele plekken in de Plantagebuurt. De sfeer en de bouwstijl zijn een uitstekende match met de typische bruine kroegen die de buurt rijk is. Zo is het oergezellige Café Koosje meer dan een begrip in de buurt. Menig Amsterdammer heeft al eens plaats genomen onder (of achter) de kenmerkende rode luifels. Rondom het Rapenburgerplein bevinden zich nog twee klassiekers: Café de Druif en Café Scharrebier. Die laatste is vernoemd naar goedkoper, met water verdund bier waar vroeger minder accijns op zat. Tegenwoordig schenken ze er een ruime keuze aan speciaalbieren. Bij Gollem Aan Het Water toepen ze qua keuze echter flink over. Zoals het een Gollem betaamt is de bierkaart enorm en zit je comfortabel en gezellig. En met een beetje mazzel kun je de apen in Artis elkaar welterusten horen zeggen.