Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

5 dingen om te doen in De Plantage

De Plantagebuurt was eeuwenlang een joodse buurt, waar het Joods Museum en de Portugese Synagoge nog aan herinneren. Het is ook de buurt van Artis, van de Hortus Botanicus, grachtjes, groen en natuurlijk het Waterlooplein, waar je misschien wel dat verdwenen schilderijtje van Van Gogh vindt… als je (heel) goed zoekt tenminste.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Artis

Voor een dagje dierentuin is niemand te oud. Subtiel bruggetje: Artis, in 1838 opgericht, is de oudste dierentuin van Nederland en staat zelfs in de top 5 van oudste dierentuinen ter wéreld. Weet je dat ook weer. Het park vernieuwt langzaam van echte dierentuin naar educatief instituut met meer dieren, planten, educatie en erfgoed. Maar, wees gerust, je kunt nog steeds ademloos naar giraffen en leeuwen kijken, op gezette tijden zien hoe ze worden gevoederd en deelnemen aan verschillende activiteiten of thema-avonden voor jong en oud.

Artis | Plantage Kerklaan 38-40

De Hortus

Eveneens al eeuwenoud: de Hortus Botanicus. Deze botanische tuin stamt uit 1638, omvat duizenden planten en bomen én een uiterst actueel programma. Er zijn dagelijks rondleidingen, speciale themaprogramma’s zoals Hortus By Night in de winter, en natuurlijk een apart programma voor de kleinste groene vingers. Blikvanger is de Drieklimatenkas, die in 2025 de eerste duurzame en gasloze publiekskas zal zijn.

De Hortus is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 en soms extra voor een speciaal avondprogramma.

Hortus Botanicus Amsterdam | Plantage Middenlaan 2a

Terras van de Plantage of picknicken op het Artisplein

Het leuke aan het terras van café-restaurant De Plantage is dat het deels op het Artisplein ligt. Het leuke aan het Artisplein is dan weer dat het grenst aan het terras van De Plantage. Snap je? Je kunt op hetzelfde plein picknicken met je eigen broodjes op de picknicktafels (vrij toegankelijk, een kaartje voor Artis is niet nodig) of zetelen op het terras van De Plantage en daar al het lekkers bestellen dat uit de keuken komt. En dat allemaal met ‘De Hollandse Polder’, een enorme volière met de grootste collectie lepelaars ter wereld, én de vijver met flamingo’s op de achtergrond.

Joodse geschiedenis van Amsterdam met musea

De Plantagebuurt speelde een belangrijke rol in de joodse geschiedenis van Amsterdam. Niet alleen woonden hier veel joden, vanuit de Hollandsche Schouwburg op de Plantage Middenlaan zijn tienduizenden joodse mannen en vrouwen naar concentratiekampen gedeporteerd. Het Joods Museum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum, vertellen het verhaal van deze geschiedenis. Zij maken allemaal deel uit van het Joods Cultureel Kwartier, dat vier eeuwen Joodse cultuur samenvat (en wat betekent dat je deze plekken met hetzelfde kaartje kunt bezoeken).

Waterlooplein Markt

A second-hand clothing market stall at the Waterlooplein flea market.
Afbeelding van Koen Smilde

Oh, Waterlooplein - de rest mag u zelf invullen, en wellicht zelfs wel meezingen. Het is niet voor niets dat deze markt een eigen liedje heeft. Met geboortejaar 1883 is het de oudste vlooienmarkt van Nederland. Hij is zes dagen per week geopend met zo’n 300 unieke kramen met de meest uiteenlopende producten. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een onbekende Rembrandt of een gitaar van John Lennon tussen alle vintage spullen op de kop wordt getikt. Een parel die je wél meteen spot, is de Mozes en Aaronkerk, waar regelmatig gratis concerten worden gegeven. 

Trek gekregen van je zoektocht naar dat ene schetsje van Van Gogh? Op zaterdagen vindt in de binnentuin van museum H'ART Museum een markt plaats met producten van Hollandse bodem, en het allerliefst uit Amsterdam. Denk aan groenten, verse pasta’s, vis, zuivel en desem.

Waterlooplein Markt | Waterlooplein

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen