Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
This image can also be used for general promotion of Amsterdam, provided that the name Hortus Botanicus will be mentioned under the image.
Afbeelding van Barbara van Amelsfoort

Groen in de Plantage

De Plantagebuurt is al sinds de 17e eeuw onderdeel van de stad en diende destijds, en eigenlijk nu nog steeds, als groene toevlucht in het levendige Amsterdam. Ontdek de leukste en mooiste groene oases in deze buurt vol geschiedenis.

ARTIS

In de grote stadsdierentuin bevind je je niet alleen tussen flamingo’s, apen, pinguïns en vele andere dieren, maar ook in een enorme botanische tuin. Kijk maar eens rond in ARTIS: er zijn allerlei struiken, bloemen, planten, bomen – sommige zijn zelfs ouder dan de dierentuin zelf.

  • ARTIS | Plantage Kerklaan 38-40

Wertheimpark

Het Wertheimpark was ooit een geschenk van Napoleon en is daarmee het oudste park van Amsterdam. Niet alleen is dit park een oase van rust, het is ook de locatie van het belangrijke monument ‘Nooit meer Auschwitz’ van Jan Wolkers.

Hortus Botanicus

Afbeelding van Koen Smilde Photography

De Hortus Botanicus is een van de oudste botanische tuinen ter wereld, opgericht in 1638. Ondertussen heeft deze botanische tuin meer dan 6000 soorten bomen en planten. Waaronder medicinale planten, waar de tuin als Hortus Medicus, ooit mee begon. Leer over de rijke historie, duurzaamheid en nog veel meer tijdens een bezoekje aan dit tropisch paradijs.

De Hoftuin

Hoftuin Garden Trees and Dignita
Afbeelding van Koen Smilde

Feitelijk is dit net geen Plantagebuurt meer, maar we kunnen het je toch niet onthouden tijdens je tocht door dit deel van de stad. Gelegen in het Weesperbuurt, verstopt achter het immense gebouw van H'ART Museum ligt namelijk een hoftuin. Een groene parel in de buurt waar je heerlijk kan relaxen op het gras, door de bloemen kan lopen, een kijkje nemen bij de moestuin of kan eten en drinken op het terras van de Dignita Hoftuin.

J.W. van Overloopplantsoen

J.V. Overloopplantsoen canal by Wertheim Park in De Plantage
Afbeelding van Koen Smilde

Een klein, maar zeker fijn, stukje groen is het J.W. van Overloopplantsoen. Langs het water kun je kijken naar de bootjes, de kas van de Hortus of de diversiteit aan mensen die hier in het parkje komen – van tai chi beoefenaars tot een verdwaalde bezoeker die is blijven hangen.