Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
De Plantage - Seats
Afbeelding van Claudia Camillo

De beste terrassen in de Plantage

De Plantagebuurt staat bekend om zijn vele groen, maar dat zou net zo goed vanwege zijn terrassen kunnen zijn. Aan het water, op een hoek, aan picknicktafels of op bistrostoeltjes: in deze buurt zit je letterlijk en figuurlijk goed. Soms zelfs met gratis dierengeluiden uit ARTIS. Van tropische plant tot trompetterende olifant: dit zijn de topterrassen in de Plantage.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Café-restaurant de Plantage

Altijd al een keertje willen eten met echte dierengeluiden op de achtergrond? Strijk dan neer op het terras van de Plantage. Het is gelegen op het Artisplein en kijkt uit op ‘De Hollandse Polder’, met de grootste collectie lepelaars ter wereld én op de vijver met flamingo’s. Hier kun je trouwens ook van genieten als je je eigen eten en drinken bij je hebt, want het Artisplein heeft ook een openbaar terras met tafels, stoelen én ingang naar de toiletten: ook wel zo fijn.

Café Orloff

Afbeelding van Geert Snoeijer

Het terras van café Orloff is ruim, wat verschillende voordelen heeft. Zo heb je niet alleen meer kans op een plekje, bij mooi weer kun je ook lang van het zonnetje genieten. Win-win. Maar ook als de zon niet schijnt, kijk je hier mooi uit op de sluispoort van het Entrepotdok en op de Schippersgracht.

Café Smit en Voogt

Café Smit en Voogt
Afbeelding van Café Smit en Voogt

Houd je van zon, dan zit je - zeker in de zomer - gebakken bij Café Smit en Voogt, want dan heeft het terras(je) de hele dag zon. Naast kijken naar groen kun je hier ook groen dóen: voor elke liter bier die Smit en Voogt verkoopt, plant de brouwerij een boom.

Café Koosje

Vanaf het terras van Café Koosje kun je de olifanten van Artis bijna de hand schudden. Bijna. Het terras van dit bruine (eet)café ligt op een hoek, dus in theorie kun je met de zon meedraaien - en anders kijk je hoe de bonte stoet aan fietsen, wandelaars en klingelende trams aan je voorbijtrekt.

Hortuscafé (De Oranjerie)

Tasting tour in the Hortus Botanicus.
Afbeelding van Koen Smilde

In de Orangerie, het eeuwenoude rijksmonument waarin het Hortuscafé huist, werden al in 1715 tropische planten gekweekt. Later, in 1875 werd het een collegezaal en nu doet het dienst als café voor tuinbezoekers die op het terras, omgeven door de bijzondere en exotische planten, van hun hapje en drankje genieten.

Let op: Het Hortuscafé is alleen toegankelijk voor bezoekers van de tuin.

Coffee Company

Op de kleine tafeltjes tegen de gevel van deze Coffee Company aan de rand van de Plantagebuurt, geniet een mix van studenten en buurtgenoten van hun koffie (en de krant). Binnen vind je naast werk van lokale kunstenaars het nodige lekkers voor bij die koffie, zoals croissantjes en muffins.

CREA café

CREA is een cultureel studentencentrum en ligt middenin de Roeterseilandcampus. Op het terras, gelegen aan het water van de Nieuwe Achtergracht, vind je dan ook veel studenten. Maar ook als niet-student ben je hier welkom om te genieten van de zon, goed betaalbare lunch én ‘omfietswaardige brownies’.

Bloem eten en drinken

Ook gelegen aan het water: het terras van biologisch restaurant Bloem, dat vega(n) en glutenvrije gerechten serveert. Als de zon schijnt, kun je ‘m hier perfect vangen en als je goed luistert, hoor je in de verte geluiden van de dieren uit Artis.

Café Gollem aan het water

People sitting on the terrace of Gollem Aan Het Water at Entrepotdok
Afbeelding van Koen Smilde

Het terras van Gollem aan het water is ruim, net als de bierkaart. Je hebt de keuze uit meer dan 150 speciaalbieren. Keuze gemaakt? Dan door naar een bordspel, daar hebben ze er bijna net zoveel van.

Café en Proeflokaal Scharrebier

Café Scharrebier ligt middenin het Scheepvaartkwartier en heeft een terras dat uitkijkt op de Scharrebiersluis- wat meteen ook de naam van deze bruine kroeg verklaart. Je kunt hier terecht voor koffie, thee, tosti’s en snacks als bitterballen en bamihapjes.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen