Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als de plaats waar Joden zich moesten melden. Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd. Tegenwoordig is het een herdenkingsplek.

Over de Hollandsche Schouwburg

Dit voormalige theater werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om tienduizenden Joden gevangen te houden, voorafgaand aan hun deportatie.⁠ Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd. Na de oorlog werd de schouwburg een plek van herdenking en reflectie.

Stemmen van mensen die zijn vervolgd en vermoord en van hen die het overleefden, leiden de bezoeker rond. Ze vertellen over de schouwburg in de jaren voor, tijdens en na de oorlog. Een nieuw kunstwerk versterkt de bezoekerservaring op deze beladen plaats van herinnering.⁠ 

De Hollandsche Schouwburg maakt samen met het Nationaal Holocaustmuseum, de Portugese Synagoge, het Joods Museum en het Joods Museum junior onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier.