Hollandsche Schouwburg
De Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als de plaats waar Joden zich moesten melden. Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd. Tegenwoordig is het een herdenkingsplek.
Hollandsche Schouwburg
Over de Hollandsche Schouwburg
Momenteel is de Hollandsche Schouwburg tijdelijk gesloten voor een verbouwing. Dit voormalige theater werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt om tienduizenden Joden gevangen te houden, voorafgaand aan hun deportatie. Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd. Na de oorlog werd de schouwburg een plek van herdenking en reflectie.
Heropening 2024
Begin 2024 heropent de Hollandsche Schouwburg als herdenkingsplek. Stemmen van mensen die zijn vervolgd en vermoord en van hen die het overleefden, leiden de bezoeker rond. Ze vertellen over de schouwburg in de jaren voor, tijdens en na de oorlog. Een nieuw kunstwerk versterkt de bezoekerservaring op deze beladen plaats van herinnering.
Begin 2024 zal ook het Nationaal Holocaustmuseum de deuren openen. Het museum wordt gevestigd aan de overkant van de Hollandsche Schouwburg, in het gebouw van de voormalige Hervormde Kweekschool, op Plantage Middenlaan 27
Lees hier waarom het belangrijk is dat het Nationaal Holocaustmuseum er komt en hoe je daarbij betrokken kunt zijn.
De Hollandsche Schouwburg maakt samen met het Nationaal Holocaustmuseum, de Portugese Synagoge, het Joods Museum en het Joods Museum junior onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier.
Toegankelijkheid
Bekijk hoe de Hollandsche Schouwburg een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt
Meer informatie