Ontdek Amsterdam

Selecteer je taal

Select your language

Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Musea

Nationaal Holocaustmuseum

In september 2023 opent het Nationaal Holocaustmuseum. Het wordt het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord. Maar ook van redding, overleving en solidariteit. 

Nationaal Holocaustmuseum

Openingstijden
Locatie
Nationaal Holocaustmuseum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Nationaal Holocaustmuseum

De verbouwing van de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan in Amsterdam is in volle gang. Een plek van grote historische betekenis, omdat hier tijdens de oorlog honderden Joodse kinderen werden gered. In dit gebouw toont het Nationaal Holocaustmuseum vanaf 2023 met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis over de Jodenvervolging in Nederland.  

Hier komen bezoekers te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Authentieke elementen benadrukken de rol van het gebouw tijdens de oorlog, zoals de erfafscheiding waar kinderen uit de Crèche werden overgedragen aan mensen uit het verzet. De plek waar de redding begon.  

Het Nationaal Holocaustmuseum is de plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken. 

Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier bevindt zich in de oude Jodenbuurt in het hart van Amsterdam en bestaat uit het Joods Museum met het Joods Museum junior, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum. In vier historische locaties op nog geen vierkante kilometer vind je een unieke collectie die de geschiedenis en de rijke Joodse cultuur van 1600 tot nu tot leven brengt. Het Joods Cultureel Kwartier is er voor iedereen, van jong tot oud, die op zoek is naar kennis, plezier, schoonheid, stof tot nadenken, groei en inspiratie. 

De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum zijn momenteel gesloten wegens verbouwing. 

Nationaal Holocaustmuseum

Openingstijden
Locatie
Nationaal Holocaustmuseum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam