Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
The Hortus Botanicus botanical gardens greenhouse.
Afbeelding van Adrien Olichon

Groen in het Centrum

Van begijnhof tot hoftuin: ook in het centrum van Amsterdam zijn de nodige groene parels (of stadse oases) te vinden. Ontsnap even aan de drukte, bewonder de bomen van de Hortus en relax royaal in de Hoftuin.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Hortus

Middenin het centrum van Amsterdam vind je de Hortus Botanicus. Deze botanische tuin uit 1638, met duizenden planten en bomen, is een van de oudste botanische tuinen ter wereld, het programma is uiterst actueel. Er zijn dagelijks rondleidingen, speciale themaprogramma’s zoals Hortus By Night in de winter, en natuurlijk een apart programma voor de kleinste groene vingers. Blikvanger is de Drieklimatenkas, die in 2025 de eerste duurzame en gasloze publiekskas zal zijn.

De Hortus is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00, tenzij er een speciaal avondprogramma is.

Hortus Botanicus Amsterdam | Plantage Middenlaan 2a

Wertheimpark

Het Wertheimpark is het oudste park van Amsterdam, opende zijn deuren in 1812 en was een cadeautje van Napoleon. Alhoewel: de stad moest het wel zelf betalen. Toch eh, bedankt. In het park staat het monument ‘Nooit meer Auschwitz’ van Jan Wolkers. Bij dit spiegelmonument wordt jaarlijks de Nationale Holocaust Herdenking gehouden.

Wertheimpark | Hoofdingang is aan de Plantage Parklaan, op de hoek met de Plantage Middenlaan

Grachtengordel

Als je aan de grachtengordel denkt, denk je waarschijnlijk eerder aan water dan aan bomen. Toch zou dat best andersom kunnen, want de grachten zijn groener dan je denkt. Met dank aan de iep. Meer dan 75.000 iepen geven de Amsterdamse grachten kleur én eens per jaar de lentesneeuw, veroorzaakt door dwarrelende iepenzaadjes. Om iep, eh – óptimaal van deze bomenpracht te genieten is er een speciale Iepenroute die in Amsterdam-Noord begint en eindigt in de Hortus Botanicus. In de maanden april en mei heb je de meeste kans op de befaamde ‘Springsnow’ – maar ook buiten die maanden is het een prachtige wandeling.

Begijnhof

Het Begijnhof is een verborgen parel, want als je niet weet dat het zich achter de deur op het Spuiplein - pal achter de drukke Kalverstraat - bevindt, loop je er zo voorbij. En dat is zonde, want hier loop je naast het groen ook rechtstreeks de geschiedenis in. Het Begijnhof werd in de 14e eeuw gesticht door een groep vrome vrouwen: de Begijnen, van wie de laatste in 1971 overleed. Hier vind je ook één van de twee laatste houten huizen van Amsterdam: het Houten Huys, gebouwd in 1528.

Begijnhof | Begijnhof 30

De Hoftuin

Hoftuin Garden Trees and Dignita
Afbeelding van Koen Smilde

Een hoftuin, en dat middenin de stad. Men noemt het ‘een groene parel’, en op zich kunnen we ons daar best in vinden. Je kunt er royaal relaxen op het gras, door de bloemen of moestuin wandelen en een (vegan) hapje en drankje doen bij tuincafé Dignita Hoftuin.

De Hoftuin ligt direct naast H'ART Museum en heeft een ingang aan de Weesperstraat (achter het nationaal namen Holocaust Monument), een ingang aan de Nieuwe Keizersgracht en een ingang aan de Nieuwe Herengracht.

Het Overloopplantsoen

J.V. Overloopplantsoen canal by Wertheim Park in De Plantage
Afbeelding van Koen Smilde

Van groene parel naar ‘stadse oase’: het Overlooplantsoen, dat tegenover de plantenkas van de Hortus ligt en (daarom?) ook wel wat van die sfeer heeft. Je vindt er stokoude bomen, antieke straatlantaarns, groene bankjes aan het water en een gebeeldhouwde fontein, met aan weerszijden twee menselijke figuren, getiteld ‘Dag en Nacht’.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen