Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verhalen van de markten van de Jordaan

We vinden het steeds belangrijker om onze boodschappen lokaal te halen: we willen weten wat we eten en we willen lokale ondernemers steunen. In Amsterdam kan dat gelukkig heel gemakkelijk: op de markt. In ieder stadsdeel vind je wel een markt met bijzondere kramen. Daarom liepen we een rondje over de markten in de Jordaan en vroegen we bezoekers waar en waarom zij hier graag hun boodschappen halen én of we even in hun boodschappen tas mochten gluren.

Rondom de Noordermarkt vind je iedere week verschillende markten. Op de Lindengracht (gewone markt op zaterdag), op de Westerstraat (stoffen op maandag) en op de Noordermarkt zelf (boerenmarkt op zaterdag en rommelmarkt op maandag). Het is hier dus echt een markt-walhalla.

Noordermarkt food market farmers market
Afbeelding van Koen Smilde

Ron: ''Ik woon in de straat hierachter, dus voor mij is het makkelijker om hier m'n boodschappen te doen dan bij de supermarkt. Dus alleen daarom zou ik al iedere week naar de markt gaan. Maar wat ik echt fijn vind, is het persoonlijke contact. De mensen hier weten waar ze het over hebben. Ze kennen hun koopwaar. Ik ben verzot op de paddenstoelenkraam Portabella op de boerenmarkt op zaterdag. Hier vind je de mooiste paddenstoelen en de dame achter de kraam heeft bovendien de beste recepten. Wij eten nu thuis elk weekend een nieuw paddenstoelengerecht."

Marieke: ''Door de markten hier in de buurt zijn maandag en zaterdag echt mijn lievelingsdagen. Je merkt echt dat de buurt helemaal opleeft. Iedereen uit de buurt komt samen op de markt. Jonge stellen die zoeken naar gezonde voeding, maar ook mensen zoals ik, die gewoon altijd al het liefst lokaal aten. Dat is nu hip en dat snap ik. Maar ik zou ook niet anders willen als ik zie hoe mooi de producten hier zijn. Ik heb al jaren geen groenten of vis gekocht in de supermarkt en zou ook niet weten waarom. En mijn gouden tip: als je op zaterdag over de Lindenmarkt loopt, proef zo veel mogelijk. En neem vooral een broodje Sabich. Daar kan ik de hele week naar uitkijken.''

Medja: ''Wat ik zo leuk vind aan deze buurt is de stoffenmarkt op maandag. Ik ga ook graag naar de Albert Cuyp, maar ik vind de markt hier persoonlijker. Ik ben nu bezig met zelf kussens maken. De stoffen haal ik hier bij de kraam en elke week vraagt de verkoopster of ik er al een af heb. Ze weet het nog niet, maar ik maak er ook een voor haar. Ik ga ook graag naar de rommelmarkt op de Noordermarkt. Daar vind je echte pareltjes voor je interieur. Maar een vriendin van mij kocht er ook ooit een hele mooie trenchcoat van een duur merk (ik weet even niet meer precies wat). Daar zou je in zo’n hippe vintage winkel heel veel voor hebben betaald.''