Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
De Stadsschouwburg theater in Haarlem
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

10 dingen om te doen in de Rembrandtpleinbuurt

Van koninklijke tot kleine theaters en van ijsbar tot dragqueenbar: op en rondom het Rembrandtplein vind je vertier zover je kunt kijken. En dat niet alleen. Je snuift er ook de nodige cultuur. Zo heb je het Thorbeckemonument en de Van Dobben Eetsalon. Al kun je bij die laatste beter je smaakpupillen dan je neus aan het werk zetten.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Our House Amsterdam

Elektronische muziek is niet zo oud als de mensheid, maar dat betekent niet dat je er niet een compleet museum aan kan wijden. Sterker: Our House Amsterdam deed het, als allereerste museum ter wereld. Dompel je onder in de evolutie van elektronische dance muziek, verteld via een high-tech, audiovisuele tentoonstelling én talloze interactieve installaties.

Our House Amsterdam | Amstelstraat 24-26

Koninklijk Theater Tuschinski

Ze zeggen weleens: over smaak valt niet te twisten, en in het geval van het Koninklijk Theater Tuschinski is dat een waarheid als een koe. In 2021 nog riep het Britse magazine Time Out de Amsterdamse bioscoop uit tot ‘mooiste bioscoop ter wereld’. Het tijdschrift beschrijft de - inmiddels Pathe-bioscoop - als een ‘nooit oud geworden droompaleis, met zijn elegante mix van art deco en art nouveau met strakke modernistische accenten’. De lezers wordt aangeraden ‘een bedevaartstocht te maken naar dit weelderige, historische heiligdom voor films’.

Koninklijk Theater Tuschinski | Reguliersbreestraat 26-34

Kleine Komedie 

Mag je je als buurt al in de handjes knijpen met een bioscoop als het Tuschinski, helemaal pronken met je veren kun je als je daarnaast óók nog eens kunt zeggen dat ‘cabarettempel’ de Kleine Komedie op je grondgebied staat. De Kleine Komedie werd in 1786 gebouwd en is daarmee het oudste theater van Amsterdam. Bezoekers als Koning Willem I en Lodewijk Napoleon gingen je al voor, dus als je een avondje royaal wil lachen, weet je waar je zijn moet.

Kleine Komedie | Amstel 56 -58

Mulligans Irish Music Bar

Een stukje Ierland in Amsterdam. Vinden we leuk. Jij ook? Dan is de Mulligans Irish Music Bar een plek waar jij gelukkig gaat worden. Iedere woensdag tref je hier een zangsessie in de backroom, zondag kun je er terecht voor een 'gewone' sessie met Ierse klanken, en op donderdag, vrijdag en zaterdag is het tijd voor live muziek. En dat alles uiteraard onder het genot van een Guinness, Irish Red, of Ginger Ale. Proost. Of eigenlijk: sláinte.

Huis Willet-Holthuysen 

Achter de gevels van menig herenhuis schuilen complete paleisjes. Eén daarvan is Huis Willet-Holthuysen, opengesteld voor publiek. In dit museum ervaar je hoe het was om in een deftig 17e-eeuws Amsterdams grachtenhuis te wonen. Vergaap je aan de de balzaal, wandel langs de kunst aan de muren en neem een kijkje in het leven van het personeel van toen. En daarna met de staart tussen je benen weer terug naar je eigen nederige stulpje. Of nou ja, een mens moet nog wat te dromen hebben.

Huis Willet-Holthuysen | Herengracht 605

Bar Lellebel 

Dé dragqueen-showbar van Amsterdam is Bar Lellebel. Dit café, pal om de hoek van het Rembrandtplein, staat vooral bekend om de travestie-optredens, maar is alleen al vanwege de sfeer en de kleinschaligheid een bezoek waard. Het zal je in een café als dit niet verbazen, maar waar je ook vandaan komt, welke geaardheid je ook hebt: in de Lellebel maakt het niemand wat uit.

Bar Lellebel | Utrechtsestraat 4H

Eetsalon Van Dobben 

Wie op, rond of nabij de Korte Reguliersdwarsstraat wandelt, moet eígenlijk even afslaan voor een broodje kroket bij Eetsalon Van Dobben. Inderdaad, de enige echte. Hier kom je niet alleen voor een lekkere snack, maar ook om een vleugje geschiedenis op te snuiven. Al in 1945 opende Aat van Dobben zijn broodjeszaak, waarna de kroket - of croquet zoals Van Dobben zelf schrijft - een nieuwe mijlpaal bereikte. Snackfabrikant Laan Snacks in Oostzaan nam poolshoogte of er belangstelling was om de Van Dobben-croquetten ook in de rest van Nederland te kopen. En de rest is geschiedenis…

Eetsalon Van Dobben | Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9

Thorbeckemonument

Johan Rudolf Thorbecke is de grondlegger van het tegenwoordige Nederlandse staatsbestel. Anders gezegd: de parlementaire democratie, zoals wij die nu in Nederland kennen, was er misschien wel niet geweest als Thorbecke er niet was geweest. Als dat geen monument waard is… Je vindt het enorme bronzen standbeeld van de voorman op het Thorbeckeplein. Even langslopen en daarna nooit meer vergeten. Handig voor als je ooit voor De Slimste Mens wordt uitgenodigd.

Thorbeckemonument | Thorbeckeplein 30

Platenzaken

Leuk hoor, Spotify, maar draai jij je muziek nog altijd het liefst op een platenspeler, dan moet je zeker eens in je leven zijn binnengestapt bijConcerto Utrechtsestraat of Amstel Antiques. Handig: deze platenzaken liggen op kleine loopafstand van elkaar, dus vind je een bepaalde LP niet bij de één, dan wel bij de ander.

Concerto Utrechtsestraat | Utrechtsestraat 54- 60 
Amstel Antiques | Amstel 110

Icebar Amsterdam

Leuk voor op hete dagen is Icebar Amsterdam, een bar waar alles is gemaakt van (in totaal 60 ton) ijs. Ja, zelfs je glas. In een rondleiding van ongeveer 20 minuten (met niemand minder dan Willem Barentsz himself als gids) word je meegezogen in verhalen over het leven op zijn schip The Mercury rond 1596, inclusief de schipbreuk op de Noordpool, waar hij uiteindelijk om het leven kwam. Zorgen over je eigen lichaamstemperatuur hoef je in tegenstelling tot Willem destijds dan weer niet te hebben: warme kleding en handschoenen liggen al voor je klaar.

Icebar Amsterdam | Amstel 194

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen