Ga naar hoofdinhoud

8x cultuur in het Wallengebied

8 culturele instellingen in het Wallengebied hebben hun krachten gebundeld en vormen samen het collectief Culturele Wallen. Hun doel: de zichtbaarheid van het kunst- en cultuuraanbod in de buurt vergroten. Het centrum van Amsterdam is al 400 jaar een levendig hart van de stad, en deze instellingen willen de culturele identiteit van de buurt opnieuw onder de aandacht brengen.

Olivier Kemme

Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Volg Olivier

Waag Futurelab

Al 30 jaar is Waag Futurelab dé plek waar kunst, wetenschap en technologie samenkomen. Maandelijks vinden hier workshops en performances plaats waarin kunstenaars, makers en publiek kritisch reflecteren op technologie. Waag stelt mensen in staat om mee te ontwerpen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst, omdat technologie nooit neutraal is.

Waag Futurelab | Nieuwmarkt 4

Huis De Pinto

Tijdens de aanleg van de metrolijn in de jaren 70 bleef Huis De Pinto als enige pand in de Sint Antoniesbreestraat gespaard. Het huis, 4 eeuwen oud, wordt vaak de best bewaarde schat van de buurt genoemd. Tegenwoordig vinden hier filmavonden, boekpresentaties, lezingen, cursussen, theateroptredens en tentoonstellingen plaats, waardoor het huis een verbindende rol speelt in de buurt.

Huis de Pinto | Sint Antoniebreestraat 69

Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder

In de 17e eeuw werd op de zolder van een grachtenpand een schuilkerk ingericht. Omdat misvieringen toen verboden waren, is de kerk van buiten niet zichtbaar. Na de legalisatie van misvieringen werd het gebouw een museum. Dit zeldzaam goed bewaarde grachtenhuis biedt sinds de renovatie in 2024 meer ruimte voor tentoonstellingen van Amsterdamse kunstenaars.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder | Oudezijds Voorburgwal 38

Oude Kerk

De Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam, is pas sinds 2016 een museum. Hier wordt hedendaagse kunst getoond die speciaal voor deze locatie is gemaakt. In 2024 onderzoekt Navid Nuur de geschiedenis van het gebouw via zintuiglijke ervaringen. In zijn tentoonstelling When Doubt Turns into Destiny creëert hij 100 vazen, waarvan er jaarlijks één geveild wordt. In 2125 eindigt zijn werk pas definitief.

Oude Kerk | Oudekerksplein 23

Frascati

Frascati Theater exterior.
Afbeelding van Bas de Brouwer

Frascati biedt ruimte aan vernieuwende theatermakers om zich te ontwikkelen. Jaarlijks worden er meer dan 500 voorstellingen gepresenteerd, vaak multidisciplinair en met een internationale focus. De producties belichten maatschappelijke thema’s en leggen verbindingen tussen theater en de wereld.

Frascati | Nes 63

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond

De Brakke Grond richt zich op actuele en vernieuwende Vlaamse kunst. Wat begon als podium is uitgegroeid tot een netwerkorganisatie die de kunstwereld van Nederland en Vlaanderen verbindt. Hier worden tentoonstellingen, voorstellingen, concerten en performances met Vlaamse makers gepresenteerd.

Museum Rembrandthuis

In het voormalige woonhuis van Rembrandt van Rijn aan de Jodenbreestraat bevindt zich het Museum Rembrandthuis. Rembrandt woonde en werkte hier 19 jaar, leidde zijn leerlingen op en maakte er zijn meesterwerken. Het museum toont hoe hij in die tijd leefde en werkte.

Museum Rembrandthuis | Jodenbreestraat 4

W139

W139 begon in 1979 als een gekraakt kunstenaarsinitiatief en is uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor hedendaagse experimentele kunst. Hier krijgen kunstenaars de vrijheid om risico's te nemen en ambitieuze projecten te realiseren. W139 organiseert grootschalige tentoonstellingen en evenementen in samenwerking met een breed scala aan makers.

W139 | Warmoesstraat 139

Olivier Kemme

Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Volg Olivier