Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Christmas decorations at the Utrechtsestraat shopping street
Afbeelding van Koen Smilde Photography

10 dingen om te doen in de Haarlemmerbuurt

Vroeger was de Haarlemmerbuurt, dankzij de vele scheepswerven, brouwerijen en pakhuizen, al een levendige buurt en die energie is in al die eeuwen niet verdwenen. Of je hier nu komt winkelen, werken of gewoonweg wandelen: deze buurt met z’n vele boetiekjes, bruine cafés, en zelfs een bioscoop, bruist. Nog steeds.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Winkelen

Op zoek naar een cadeau voor je jarige neefje, jubilerende buurman of iets voor jezelf? Op de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk zitten veel winkel(tje)s in alle soorten en maten. Bij de Kookboekhandel vind je kookboeken in alle categorieën en delen van de wereld. Leuk als je een keer wat anders wil dan stamppot. Handig: de (keuken)benodigdheden shop je een deurtje verder, bij Deksels! Koken en bakken.

Door naar kleding. ‘De Mof’ was de bijnaam van de Duitse Immigrant Ferdinand Holzhaus, die in 1885 werk- en onderkleding verkocht vanaf zijn handkar in de Jordaan. Omdat iedereen hem zo aansprak, en de bijnaam toen nog geen negatieve betekenis had, besloot Ferdinand zijn winkel ook zo te noemen. Die winkel is er nog steeds, uiteraard niet meer met Ferdinand, maar wel nog steeds met werkkleding in het assortiment en inmiddels uitgebreid met gewone mode voor dames en heren. Houd je van vintage of kleding ontworpen door aanstormend talent? Stap dan binnen in de winkel van de zussen: Jutka en Riska. Atelier Sukha is ‘een duurzame en luxe slow living shop’ met kleding en handgemaakte accessoires.

Zenza verkoopt ‘eerlijke interieurproducten’ met een nadruk op (ver)licht(ing). Stijlvolle (design)cadeaus shop je bij &Klevering. En mocht je nou nét op zoek zijn naar die ene cd of dvd met een film of concert uit je jeugd, spoed je dan naar muziekwinkel Discostars. Grote kans dat je ‘m daar vindt.

Posthoornkerk bezoeken

Wist je dat de officiële naam van de Posthoornkerk ‘Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen’ is? Nee? Nu wel. We snappen wel dat deze naam later veranderd is, de ruimte op een briefkaart is immers beperkt. Terug naar het gebouw met de drie ranke torens, dat middenin de drukke Haarlemmerstraat opeens opdoemt achter een intiem pleintje en een meer dan honderd jaar oud hekwerk. De kerk wordt tegenwoordig gebruikt voor de meest uiteenlopende gebeurtenissen en evenementen zoals bruiloften, beurzen, antiekmarkten, Whiskey Weekenden en Studeren in Stilte.

Zelf even sfeer proeven? De kerk is elke eerste woensdag en derde zondag van de maand geopend voor publiek van 12:00 tot 16:00 (zondag vanaf 13:00).

Posthoornkerk | Haarlemmerstraat 124-126

Biologische Markt

Op zoek naar verse producten als brood, zuivel, groenten, fruit, vlees, droogwaren, kaas, kruiden en bloemen? Dan zit je goed op de biologische markt op het Haarlemmerplein. Tenminste, als je op woensdag tussen 10:00 en 17:00 komt, op andere dagen is-ie er niet. Leuk detail: de kraamhouders zijn veelal de makers van de producten die ze verkopen, of ze zijn bij de productie betrokken. Handig als je een vraag hebt.

Biologische Markt | Haarlemmerplein

Lunchen en snacken

Werk je in de buurt of heb je net niet genoeg tijd om uitgebreid te lunchen? Geen ramp. Integendeel: in deze buurt vind je meer dan voldoende eettentjes waar je een snelle edoch smakelijke hap kunt scoren. Een haring bijvoorbeeld, bij Vishandel Centrum, of een broodje kaas bij Kaasland. Is dat je iets te Hollands? Bij Tramezzino haal je Italiaanse broodjes, Iberico verkoopt Spaanse hammetjes. Onze tip als je wil aftoppen met zoet? Een mini-taartje van Petit Gateau. Of twee. Of drie.

Bakkie doen

Alle leuke restaurants, winkeltjes en zelfs een kerk op een stokje, er gaat op een dag weinig boven een kop koffie / bak pleur / bakkie troost. Hoe je het noemt maakt ons niet uit, de smaak wel. En daar weten ze bij Koffie & Zo van wanten - en van koffie gelukkig ook.

Palmentuin Prinseneiland

We horen je denken: lees ik dit goed? Een palmentuin, in een artikel over een buurt in hartje Amsterdam? Ja, dat lees je goed. Wij hebben de sterkte van onze bril ook even laten checken, maar het klopt echt. Op de Westelijke Eilanden vind je de Palmentuin, een openbaar tuintje op het Prinseneiland dat je dankzij de cactussen, vijgen en natuurlijk palmbomen het gevoel geeft alsof je in de tropen bent.

Palmentuin | Prinseneiland 40

De Roode Bioscoop

Anders dan je op basis van de naam zou verwachten, ben je hier aan het verkeerde adres voor een avondje film en popcorn. Al was het vroeger trouwens wel een bioscoop, dus neem jezelf vooral niets kwalijk. Tegenwoordig is de Roode Bioscoop een klein theater met 70 stoelen, ‘een ontmoetingsplek voor onverschrokken artiesten en bezoekers met een avontuurlijke kijk op muziek en literatuur’.

De Roode Bioscoop | Haarlemmerplein 7

Eten

Wandelen, winkelen en verwonderen is natuurlijk leuk, maar daar krijg je wel mooi trek van. Dan kun je natuurlijk je bammetjes uit je rugzak halen, óf je kiest een van de vele eetttentjes die deze buurt rijk is. In Het West Indisch Huis stap je niet alleen een restaurant, maar ook een stuk geschiedenis binnen, en bij MOS word je naast een uitgebreide menukaart ook getrakteerd op een prachtig uitzicht op ‘t IJ. Ook altijd goed: pizza. En prosecco. Beide vind je bij De Pizzabakkers.

Wat je moet doen als je thuis wil eten maar niet wil koken? Nou, DIS. Bij deze traiteur haal je seizoensgebonden gerechten, die eenvoudig en gezond zijn. Denk aan broodjes, soepen, maaltijdsalades, verse sappen en warme maaltijden.

Kroegentocht

Nachtuil of vroege vogel? De Haarlemmerbuurt leent zich uitstekend voor een (bruine) kroegentocht langs verschillende barretjes en kroegen, waarvan velen een lange geschiedenis kennen. Scoor een cocktail (of leer ‘m zelf te maken) in de Vesper Bar, bestel een biertje (of de lekkerste tosti van Amsterdam, zeggen ze zelf) in De Kat in de Wijngaert, een echte Jordanese kroeg die er al sinds 1854 zit, of in De Orangerie, dat speciaalbieren heeft waar mensen voor omrijden, zo wordt gezegd.

En dacht je dat de Kat in de Wijngaert een lange historie heeft, café De Blauwe Druif bestaat al sinds 1733. Al lang en breed een rozijn dus, maar ze zetten de wereld nog steeds graag op z’n kop. Letterlijk. Tafels, stoelen en zelfs een piano hangen er aan het plafond - maar gelukkig kun je er ook aan gewone tafeltjes zitten.

Fun met de fontein

Tot slot een tip voor als de mussen van het dak vallen en het ijs van de stokjes: de golvende fontein op het sinds 2013 opnieuw ingerichte Haarlemmerplein. Voor kinderen enig om doorheen te rennen en af te wachten waar en wanneer het water naar boven sprietst, maar ook als het minder warm is leuk om naar te kijken. Zeker als je bedenkt dat dit plein jarenlang een armoedig parkeerterrein was met schimmige hoekjes en een slordige taxistandplaats.

Fontein | Haarlemmerplein

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen