Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Compleet dagje uit in het Centrum

In het centrum van de stad zijn talloze plekken waar je normaalgesproken aan voorbij loopt maar waar je juist niet omheen kunt (vinden wij)! Hieronder ons ideale menu voor een dagje Mokum. Horeca, groenvoorzieningen en het uitgaansleven, alles komt voorbij.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy

Van koffie tot brunch met de grootste zorg

Men zegt weleens dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ongeacht of dat waar is of niet, voor een goede start van je dag zit je hier goed. Met misschien wel de beste koffie van de stad, ben je bij Screaming Beans Coffee Roasters binnen no-time klaar om de dag aan te vangen. Laat je je liever in alle rust verwennen met hoogstaande gerechtjes in een industrieel-chique setting? Neem dan plaats in Bar Brasserie OCCO, waar jouw ontbijt of brunch met de grootste zorg en vakmanschap bereid wordt.

Hofjes-hoppen

Begijnhof Square In Snow
Afbeelding van Marie Charlotte Pezé

Genoeg getafeld? Dan gaan we op pad, op zoek naar groen. Hoewel de binnenstad geen grote parken kent, valt er nog genoeg groen te vinden. Je moet er alleen iets meer je best voor doen. Achter de statige grachtenpanden liggen namelijk zo’n 30 hofjes verstopt, waarvan de meeste in de Jordaan te vinden zijn. Onze favorieten? Het Hofje van Brienen, het Sint-Andrieshof, het Karthuizerhof en het Constantiahofje. Elk met hun eigen unieke verhaal. Uiteraard mag ook het ietwat toeristische Begijnhof niet ontbreken na deze tour. Belangrijke noot: de hofjes zijn gebouwd als rustoorden tussen de drukte van de stad en dat willen de bewoners graag zo houden. Gepaste stilte is dus gevraagd.

In de voetsporen van Rembrandt

Vanuit de Jordaan volgen we de Rembrandtroute in tegengestelde richting langs diverse Rembrandt-hoogtepunten tot aan het Rembrandthuis. Dit museum is gevestigd in één van de Amsterdamse woningen van Rembrandt van Rijn en dat is in alle kieren en gaten te zien. Dat daarnaast deze woning ook als atelier en kunsthandel diende, geeft alleen maar een completer beeld van het leven van de schilder.

Rijk bezaaid aan restaurants

Van al die meters maken door het centrum krijg je goede trek. Gelukkig zijn de restaurants –zowel uitstekende als minder-kwalitatieve eetgelegenheden – ruimschoots vertegenwoordigd in de omgeving. Als we er dan een paar uit mogen lichten: bij Hemelse Modder combineren ze de Nederlandse keuken met het beste wat er over de grens te vinden is. Mocht je een uitstapje verder over de grens ambiëren, dan is Restaurant Dynasty een aanrader. Hier hebben ze authentieke, Aziatische gerechten die je voortdurend nieuwsgierig maken naar de rest van de kaart.

Gevestigde namen en hidden gems

En ook bij het vallen van de nacht hoef je in het centrum niet ver te zoeken naar plezier. Veel van het Amsterdamse nachtleven speelt zich hier af. Zo zijn hier Melkweg, Paradiso en Escape te vinden. Net als de minder bekende clubs voor bezoekers als AIR, Supperclub, Chin Chin Club, Club NYX en Jimmy Woo zie je hier. Maar ons hart gaat net zo hard kloppen van hidden gems als de elegante cocktailbar TwentySeven. Of Bourbon Street, waar zeven dagen per week live muziek gespeeld wordt. En als je zelf voor de entertainment wilt zorgen, dan is Casablanca the place to be. Hier zou je het niet merken als de hele wereld zou vergaan, aldus Thijs Boontjes in zijn lofzang over deze legendarische karaokebar. Meer aanmoediging heeft een mens niet nodig.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy