Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Kleine unieke winkels in het Centrum

Het centrum van Amsterdam biedt veel bijzondere, mooie en unieke winkels. Eigenlijk te veel om op te noemen. Maar we doen toch een poging. Shop bij deze lokale ondernemers.

Haarlemmerstraat & -dijk

De Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk zijn geliefd om de nodige inkopen te doen, en met een reden. Met zoveel leuke adresjes kun je hier niet anders dan slagen! Bij de duurzame conceptstore Sukha vind je bijvoorbeeld de mooiste duurzame kledingmerken maar ook prachtige items voor in huis. Een tweede conceptstore, Six & Sons, biedt net zoveel moois met fashion voor zowel vrouwen als mannen, home en lifestyle items. Ook hier staat bewust shoppen centraal; Sons staat namelijk voor ‘Save Our Nature STORY’. Ben je toe aan een nieuw spel, stap dan eens binnen bij Schaak & Go winkel Het Paard. Deze unieke spellen- en denksportwinkel is een begrip in Amsterdam (en daarbuiten). Ze zijn niet alleen specialist wat betreft schaken, Go en bridge; je vindt hier een enorme hoeveelheid andere spellen en puzzels. Mocht je wat nieuwe pareltjes voor je huis willen aanschaffen, dan kun je je hart ophalen bij de Amsterdamse Muis. Elk jaar toveren zij hun winkel om in een heuse kerstwinkel: hier koop je allerlei leuks om het thuis in ultieme kerstsfeer te hullen. Van nostalgische kerstornamenten tot kersthangers met Bob Ross.

Kloppend hart van de muziekscene

Het kan haast geen toeval zijn. De places to be voor muziekliefhebbers zijn allen in het centrum van Amsterdam te vinden. Dé platenzaak van Amsterdam en omstreken is natuurlijk Concerto, gevestigd in de Utrechtsestraat. De winkel vierde dit jaar zijn 65-jarig bestaan en er is geen plek te bedenken waar je meer vinylplaten én muziekkennis kunt vinden. Een andere icoon in de muziekscene is Hampe & Berkel. Deze muziekwinkel op het Spui bestaat al 178 jaar en is op het nippertje van sluiting gered. Eigenaren van Prinz Guitars, Ronald Timmer en Jeroen Steverink, zorgden gelukkig voor een doorstart. In dit piepkleine winkeltje barst het van de prachtige akoestische instrumenten én muziekgeschiedenis. Een groot fan vergeleek het al eens in Het Parool met de toverstokkenwinkel van Harry Potter. Een unieke plek voor muzikanten die op zoek zijn naar een nieuw instrument, allerhande accessoires of muziekliteratuur. Ooit begonnen met een boek is nu uitgegroeid tot een uitgeverij, label én dancewinkel: Mary Go Wild op de Zeedijk. Want natuurlijk speelt Amsterdam ook grote rol in een andere muziekindustrie, de dancescene. Danceliefhebbers shoppen hier naar hartenlust vinyl, posters, kleding en boeken. 

Sneakers & geuren

Wie sneaker zegt in Amsterdam, zegt Patta. Wil je jezelf of een dierbare trakteren op een waanzinnig paar sneakers, een tof kledingstuk van het eigen label of te gekke accessoire? Dan moet je op naar de Zeedijk. Succes gegarandeerd bij dit Amsterdamse streetwear walhalla, dat niet alleen wereldwijd bekend is maar ook winkels in New York en Londen heeft geopend. Wil je je voor even in het Parijs van weleer wanen, dan is Diptyque op de hoek van de Prinsengracht en de Runstraat een aan te bevelen pitstop. Deze geurenboetiek van het chique geurenmerk doet met de bijzondere inrichting niet onder voor de meest prachtige winkels in de Franse hoofdstad. Bij deze eerste Nederlandse winkel koop je de meest heerlijk ruikende geurkaarsen, roomsprays en iconische parfums. Als cadeau, maar het liefst om zelf te houden natuurlijk!