Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Duurzaam winkelen en eten in het Centrum

Bekijk Amsterdam-Centrum buiten de bekende plekken en bezoek restaurants, winkels en kunst die de nadruk leggen op het welzijn van iedereen. Breng een bezoek aan een museum met outsiderkunst, leen modieuze kledingstukken uit de eerste kledingbibliotheek van Nederland en geniet van heerlijke biertjes op een van de oudste plekken van de stad.

Mama's Koelkast

Mama's Koelkast helpt ambitieuze vrouwen om zelfstandig ondernemer te worden. Het bedrijf werkt samen met meer dan 80 moeders om authentieke gerechten en familierecepten uit meer dan 25 culturen te bereiden. In hun winkel in de Jordaan vind je verschillende koelkasten met afhaalmaaltijden, drankjes, snacks en patisserie. Elke koelkast is een micro-onderneming met één bijbehorende kookmoeder. Jij kan dagelijks kiezen uit 3 tot 5 wereldkeukens.

Mama's Koelkast | Tweede Goudsbloemdwarsstraat 6b

The Swapshop

Afbeelding van Lotte Spek Photography

The Swapshop is een kledingwinkel met een ruilsysteem. Breng kleding die je niet meer draagt en krijg zo korting op nieuwe items. Voor ieder ingeleverd kledingstuk krijg je swaps (korting). Hoe mooier of toffer de meegebrachte kleding, hoe meer swaps je krijgt. Zo blijft de kwaliteit van The Swapshop goed en winkel je tussen een mooie collectie preloved kleding.

The Swapshop | Haarlemmerdijk 89

Rambler Studios

Afbeelding van Romy den Dekker

Rambler biedt getalenteerde jongeren, die extra ondersteuning kunnen gebruiken, de kans om zich creatief te ontwikkelen. Bij Rambler in Amsterdam kunnen ze een eigen streetwear collectie ontwerpen, maken en verkopen. In de winkel op de Zeedijk vind je de collecties en ontmoet je de makers.

Rambler | Zeedijk 54

Brouwerij De Prael

Het bier van De Prael wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het proeflokaal, op een van de oudste plekken van de stad, kun je ambachtelijke biertjes proeven onder het genot van een hapje. In de winkel koop je de vaste bieren van De Prael en de seizoensbieren. In de Houthavens is de brouwerij en tevens een proeflokaal.

Brouwerij De Prael | Oudezijds Armsteeg 26 (proeflokaal) en Oudezijds Voorburgwal 30 (winkel)

Bijzonder Amsterdams

In deze winkel verkopen ze meubels en accessoires die gemaakt zijn in het sociale atelier van Cordaan. Bijzondere mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen kunnen hun creativiteit en kundigheid kwijt met het maken van items die one-of-a-kind zijn. Uniek, creatief en bijzonder.

Bijzonder Amsterdams | Zwanenburgwal 206

Museum van de Geest

Afbeelding van Bastiaan Musscher

Museum van de Geest is een authentiek en inclusief museum met Outsider Art. Ze geven kunstenaars met een bijzondere achtergrond een podium. De wisselende exposities laten werk zien van mensen wiens geest anders werkt dan ‘normaal’ en net zo goed meedoen op basis van gelijkwaardigheid. Sommige kunstenaars zijn verbonden aan een zorginstelling of hebben een verstandelijke of psychische beperking. Via niet-gepolijste, verrassende kunst stap je de fantasierijke, innerlijke wereld van de kunstenaars binnen.

The Collection One

Afbeelding van Marieke Verdenius

The Collection One wil inspireren om meer bewuste kledingkeuzes te maken, door te kiezen voor kleding van mooie materialen en items die lang mee gaan. In de (online) winkel vind je kleding en accessoires van duurzame merken of zorgvuldig gekozen preloved en vintage items.

The Collection One | Czaar Peterstraat 128

LENA the fashion library

Vanuit de gedachte dat mode leuk moet zijn voor iedereen in de keten, ontstond in 2014 LENA – de eerste kledingbibliotheek van Nederland. De hele collectie is te koop en te leen. Door kleding te lenen in plaats van te kopen, wordt de negatieve impact kleiner doordat er minder geproduceerd en weggegooid wordt. In de afgelopen jaren heeft LENA al zo’n 25.000 kledingstukken uitgeleend. In het slow working project van LENA kunnen mensen met een burn-out hier terecht voor hun herstel.

LENA the fashion library | Westerstraat 174H

I amsterdam Store

I Amsterdam store Entrance
Afbeelding van Koen Smilde

In de I amsterdam Store op Centraal Station vind je cadeaus van Amsterdamse makers. Dit zijn veelal ondernemers met een sociaal en duurzaam tintje. Koop hier de unieke en sociaal gemaakte cadeaus van CRE8, de duurzaam gemaakte lampen van Van Tjalle en Jasper en de recyclede glazen van Brût Homeware. Ook kun je in de winkel terecht voor tickets voor musea en evenementen.

I amsterdam store | De Ruijterkade 28 (on the IJzijde of Centraal Station)

In samenwerking met Amsterdam Impact