10 dingen om te doen in de Jordaan
De Jordaan is één van de bekendste buurten van Amsterdam. En was het vroeger een echte volksbuurt met een kleurrijk verleden, vandaag de dag is het een populaire buurt waar in de kroeg net zo makkelijk bier en bitterballen als een microfoon voor je klaarstaan. Verder kijk je er je ogen uit in verschillende kunstgaleries en originele musea.
Noordermarkt en Lindenmarkt
Gelukje voor liefhebbers van verse producten en allerhande curiosa: in de Jordaan heeft elke straat wel z’n eigen markt. Oké, dat is niet helemaal waar, maar er zijn wel veel markten (met mooie verhalen) in deze buurt. De Noordermarkt (die in 2023 alweer 400 jaar bestaat) heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod: van boeken tot brood, bloemen en verse biologische producten tot tassen, tapijten, antieke tegels en textiel.
De Lindenmarkt, gelegen op de Lindengracht, is een druk bezochte warenmarkt van wel 900 meter lang. Hij bestaat uit meer dan 230 marktkramen met verschillende soorten producten, zowel vers als verpakt. Kramp in de kuiten na al die kramen? Strijk voor een kopje koffie of iets sterkers neer in Café Thijssen aan het einde - of aan het begin natuurlijk - van de markt.
Noordermarkt:wekelijks op maandag van 09:00 -13:00 en zaterdag van 09:00 -16:00.
Lindenmarkt: elke zaterdag van 09:00 -16:00.
Jordanese kroegen
Een bezoek aan de Jordaan is niet compleet zonder een bezoek aan een echte Jordanese kroeg, al dan niet vanwege de sfeer en de tapijtjes. Die liggen trouwens niet overal op de tafels, maar je snapt het idee. Een goed voorbeeld van zo’n typische kroeg, is café de Twee Zwaantjes, waar je niet alleen bier en bitterballen, maar ook een microfoon treft, die iedereen met een passie voor het levenslied uitnodigt een moppie mee te zingen.
Bekend met de politieserie Baantjer? Stap dan eens binnen bij Lowietje, een kroeg waar het er nog net zo bruin uitziet als tijdens de opening in 1954. En waar, want daar hadden we het tenslotte over, je op dezelfde krukken kunt zitten als waar Vledder en de Cock op zaten. Ze staan altijd op dezelfde plek.
Originele musea
De Jordaan heeft een paar leuke musea met iets minder voor de hand liggende collecties. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Woonbootmuseum (met bijna standaard toeristen ervoor die zich met open mond afvragen hoe het kan: wonen op een boot), het Pianola Museum waar ook verschillende klassieke-, kinder- en jazzconcerten, film- en pianola-avonden, salons met gedichten en muziek worden georganiseerd, het Tulpenmuseum waar - natuurlijk - alles draait om (de geschiedenis van) de tulp, of Electric Ladyland: een museum volledig gewijd aan de presentatie van kunst, mineralen en gemaakte voorwerpen die fluoresceren onder ultraviolet licht.
(Eten op de) Elandsgracht
Je ogen en jezelf (de) kost geven? Dan zit je goed op de Elandsgracht. Hier vind je meerdere eettentjes met verschillende specialiteiten. Zo haal je bij Fou Fow Ramen (zoals de naam doet vermoeden) het Japanse noodlegerecht ramen, en stap je bij Burgermeester niet binnen voor een ontmoeting met Femke Halsema, maar wel voor een (bijzondere) hamburger zoals de Boerenkool- of Meester Biefburger. In galerie Bart laven je ogen zich aan het werk van verschillende hedendaagse kunstenaars en je zintuigen zich aan de koffie van Rum Baba.
De Drie Hendricken
Ben je aan de wandel door de Jordaan, vergeet dan niet op de Bloemgracht, ter hoogte van nummer 87, omhoog te kijken - ook als je géén Sammie heet. Je kijkt hier naar een zeldzame drieling: de Steeman, de Landman en De Zeeman. Gelukkig hebben we het hier over zeldzame trapgevels, en niet over kinderen die beroemd werden vanwege hun opmerkelijke voornaam. Samen worden de gevels, die stammen uit de 17e eeuw, De Drie Hendricken genoemd, naar de Amsterdamse architect van deze huizen, Hendrick de Keyser.
De Drie Hendricken | Bloemgracht 87-91
Shoppen
Zin om te struinen en te shoppen? In de Jordaan vind je winkels van verschillend pluimage. Bij Haasje Over (Tweede Tuindwarsstraat 2) kom je niet om over elkaar heen te springen (goddank), maar wel voor vintage dameskleding en accessoires. Amsterdam Vintage Clothing verkoopt tweedehands kleding en accessoires van grote merken en bij Property Of… vind je duurzame producten voor op reis. Verdient iets of iemand een bloemetje? De bloemen en boeketten van bloemenwinkel Pompon zijn echte kunstwerkjes.
Snacken
Lekkere trek, of erger: een echte snackattack? Ook dan zit je goed in de Jordaan, want naast de vele restaurantjes vind je hier ook voldoende plek voor de tussentijdse trek. Maak je maag bijvoorbeeld blij met iets lekkers van hummus bistro d&a Jordaan, waar ze veel hummus, maar ook ‘in between’ en ‘dishes warm to the heart’ zoals lamskebab en warme gehaktballetjes op de kaart hebben staan. Bij Bar Boca’s kun je de hele dag eten ‘waar en wanneer je maar zin in hebt’, en als je daarna zin hebt om te dansen, dan mag dat gewoon ook. Prima volgorde, als je ‘t ons vraagt.
Hofjes
Ideaal als je even aan de drukte van de stad - en eerlijk, ook de drukte van de buurt - wil ontsnappen: bezoek een hofje. Je vindt er vele in de Jordaan. De eerste hofjes werden aan het begin van de 17e eeuw gesticht voor alleenstaande en arme ouderen die er gratis woonden. Verschillende wandelingen, zoals deze van 6 kilometer, voeren langs de hofjes die open zijn gesteld voor publiek. En, mocht je dit om welke reden dan ook overwegen, omdat veel hofjes nog bewoond worden, wordt bezoekers begrijpelijkerwijs verzocht ‘niet te schreeuwen’.
Galerie
We tipten er al eerder eentje, maar de Jordaan heeft meer kunstgalerijen met (kunst)werken waar je makkelijk een tijdje naar kunt kijken. wm gallery toont het werk van internationale fotografen, Torch Gallery het werk van grote hedendaagse namen uit binnen- en buitenland, en in Kersgallery vind je werk van kunstenaars die hun museale strepen al hebben verdiend, én het werk van jonge kunstenaars waarin eigenaresse Annelies Kers - vandaar de naam - gelooft.
Restaurants
En, jullie kennen ons inmiddels een beetje, natuurlijk kan een lijstje met restauranttips niet ontbreken. We zouden immers niet willen dat je met een lege maag in café Nol belandt, met alle gevolgen van dien.
Bij deze tippen wij jullie, in willekeurige volgorde en met een behoorlijk Italiaans tintje (maar geloof ons, da’s geen straf) Wijnbar Divino, waar de wijn - en de andere producten - rechtstreeks van de biologische boerderijen uit verschillende streken van Italië komen in je mond terechtkomen. En als we toch met ons hoofd in Italië zitten, restaurant Domenica, La Perla (met pizza’s uit de houtoven) en Caffè Toscanini serveren ook Italiaanse gerechten.
Eet je liever thuis? Komt om meerdere redenen goed uit. Toscanini Deli verkoopt ook verse maaltijden. Scheelt je in wachttijd, want het restaurant is vaak helemaal volgeboekt. Meer van de ‘oui’ dan van de ‘si’? Bij Bistro Neuf slaat de Franse keuken de klok. Eindstand: 4-1, maar gelukkig is het leven geen wedstrijd.