Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Esther Hanko

Op deze plekken kun je goed sterrenkijken

Sterren spotten in de stad lijkt haast onmogelijk met de lichtvervuiling, hoge gebouwen en vele bomen. Op deze locaties heb je bij helder weer een grote kans om niet alleen de maan, maar ook talloze sterren te zien.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

Landelijke Sterrenkijkdagen

Afbeelding van Esther Hanko

Een heel weekend staan de sterren in de schijnwerpers tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. Op Camping Zeeburg worden de lantaarnpalen uitgedaan om het écht donker te maken voor waarnemingen. Bij ARTIS kun je een kijkje nemen in de telescopen en letterlijk de sterrenhemel induiken bij de doorlopende voorstellingen van het Planetarium. Ook het Anton Pannekoek Instituut doet mee met een exclusief kijkje binnen de sterrenkoepels, een planetariumshow, waarnemingen bij goed weer en lezingen van sterrendeskundigen. Genoeg te doen dus!

Waarnemingsavonden

Afbeelding van Camping Zeeburg

Volksterrenwacht Amsterdam organiseert in het voor- en najaar verschillende waarnemingsavonden op verschillende locaties in de stad. De ene keer op een sportveld, de ander keer bij schooltuinen en vooral vaak in parken. Vaak gepland maar soms ook spontaan bij helder weer. Leuk om bij aan te sluiten, dus hou de agenda goed in de gaten.

Vliegenbos

Afbeelding van Linda Hegeraad

Loop weg van de paden en lantaarnpalen en zoek een donker plekje in het oudste bos van Amsterdam. Hier is het écht donker, ideaal dus om zoveel mogelijk sterren te zien.

Flevopark

Entrance to Flevopark with light coming through the trees
Afbeelding van Adobe Stock

Veel dieren rusten en schuilen in het Flevopark vanwege de stilte en het donker, alle ingrediënten die je nodig hebt bij een sterrenkijkavond. Kies een plek met ruim zicht op de nachthemel, maar probeer wel de rust te bewaren.

Het Stenen Hoofd

Aan het water heb je vaak goed zicht, want er zijn geen bomen en hoge gebouwen die je zicht belemmeren. Een goeie plek aan het IJ is het Stenen Hoofd. Hier staat de sterrenhemel wijd open.

Amsterdamse Bos

Afbeelding van Mirte Vreemann

Op de kaart met lichtvervuiling springt het Amsterdamse Bos eruit met haar minimale vervuiling. Hier kun je urenlang omhoogkijken naar de sterren en de tijd aan je voorbij laten gaan.

Diemerbos

Diemerbos person walking
Afbeelding van Vincent de Voogd

Voor een nachtelijke wandeling onder de sterrenhemel ben je in het Diemerbos op de juiste plek. Aan de rand van de stad word je omgeven door bomen, stilte, open vlaktes en weinig licht.

Dakterrassen

Misschien niet de donkerste locaties in de stad, maar wel het dichtst bij de sterren (letterlijk). Bezoek de dakterrassen van LuminAir, Floor17 of Hasta La Vista Baby op de Zuidas en kijk zowel naar beneden als naar boven naar alle lichtjes.

Ga de regio in

Afbeelding van Hans Guldemond

Om het meeste kans te maken op een heldere sterrenhemel trek je het beste weg van de drukke stad. In de regio, bijvoorbeeld in de Zaanstreek en Waterland, is al veel minder lichtvervuiling wat bij helder weer zorgt voor mooie plaatjes. Bekijk hier hoeveel sterren je gemiddeld per gebied kunt zien bij helder weer en ga zelf op pad.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.