Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

8 beste oliebollen in en om Amsterdam

De perfecte oliebol bakken is nog niet zo eenvoudig. Ze moeten klef zijn, maar niet druipend van het vet. Luchtig, maar geen gatenkaas. Krokant van buiten, maar niet té cripsy. Om over de rozijnen versus krenten-discussie nog maar te zwijgen. Ontdek de beste oliebollenbakkers van Amsterdam.

De Bakkerszonen

Bij de Bakkerszonen zit, zoals de naam al doet vermoeden, het bakken in het bloed. Brood, banket, gebak, de kunst is van generatie op generatie doorgegeven. Zo ook het recept voor overheerlijke oliebollen. Die kun je al op 3 plekken in de stad krijgen (in Noord, Oost en Centrum), maar de luie oliebol kun je ook thuis laten bezorgen! Alweer een zorg minder tijdens de feestdagen.

De Bakkerszonen | Diverse locaties

Hartog’s Volkoren

Al jaren een begrip in Amsterdam en omstreken vanwege hun brood, maar de rijen staan hier ‘s winters net zo dik voor een goed gevulde zak oliebollen. En Hartog’s zou Hartog’s niet zijn als ze niet van een volkoren beslag worden gemaakt. Bak je ze liever zelf bruin, dan doen ze bij Hartog’s niet geheimzinnig over het recept. Dus maak de olie maar vast warm, want de ingrediënten en het recept haal je op bij Hartog’s zelf (of je vindt het hier).

Hartog’s Volkoren | Wibautstraat 77

Bakkerij Ad Straathof

Bakkerij Ad Straathof is al sinds 1972 niet meer weg te denken van de Ten Katemarkt. En aan de rijen voor de kraam te zien, zitten ze ook nog wel een tijdje goed. Die menigte staat daar overigens niet voor niets. Voor het brood van Ad sta je graag even in de rij en ook de oliebollen maken die paar minuutjes geduld meer dan waard. En als je er toch staat, neem dan gelijk een paar van de overheerlijke appelflappen mee.

Bakkerij Ad Straathof | Ten Katestraat 21 

Tuincentrum Osdorp

De oliebollenkraam bij Tuincentrum Osdorp is bijna het hele jaar open (van maart t/m december). Buiten de omzet in de zomermaanden, geeft het de bakkers ook het hele jaar de tijd om hun recept te verbeteren. En dat is dan weer te proeven! We sluiten niet uit dat een tripje naar het tuincentrum als excuus wordt gebruikt om hier stiekem een oliebol te gaan scoren. We sluiten óók niet uit dat wij ons hier zelf schuldig aan maken.

Tuincentrum Osdorp | Osdorperweg 247 

Stuij-Roulaux

Oud en nieuw is niet compleet zonder een oliebol. Toch zijn er ook nog genoeg andere momenten om een bolletje met poedersuiker mee te pakken. In combinatie met een film, concert of een thuiswedstrijd van Ajax? We hadden er nog nooit over nagedacht, maar sinds de oliebollen van Stuij-Roulaux weten wij beter. Deze combinatie is goud(-bruin met lekker veel rozijnen)! Niet verwonderlijk dus dat men met sjaals van Ajax of band-merchandise verlekkerd onder de glazen toonbank door kijkt.

Stuij-Roulaux | Arenaboulevard

Lex Brakenhoff

In de Zaanstreek ga je naar bakkerij Lex Brakenhoff voor de allerbeste oliebollen. De gekroonde Zaanse oliebollenbakker scoort al verschillende jaren hoog in de AD oliebollentest. Dan weet je dat je goed zit. 

Lex Brakenhoff | Dorpsstraat 1054, Assendelft

Oliebollen Amsterdam

Misschien niet de meest originele naam, maar deze oliebollen smaken extra lekker als je weet dat een deel van de opbrengst naar het goede doel gaat. Je kan ze online bestellen of gewoon warm uit het vuistje opeten bij de kraam.

Oliebollen Amsterdam | Cruqiusweg 84

Gebakkraam Cronjéstraat/Julianaplein

Ook in Haarlem zijn ze goed in oliebollen. De favoriet van Haarlem City Blog: de oliebol van de gebakkraam aan het einde van de Cronjéstraat, bij het Julianaplein. Heerlijk knapperig van buiten, luchtig en goedgevuld van binnen. Klinkt goed he? 

Gebakkraam Cronjéstraat/Julianaplein | Cronjéstraat, Haarlem