Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Rutger Geleijnse

De beste oliebollen in en om Amsterdam

De perfecte oliebol bakken is nog niet zo eenvoudig. Ze moeten klef zijn, maar niet druipend van het vet. Luchtig, maar geen gatenkaas. Krokant van buiten, maar niet té crispy. Om over de rozijnen versus krenten-discussie nog maar te zwijgen. Ontdek de beste oliebollenbakkers van Amsterdam.

Oma Coby's Oliebollenbar

Oma Coby (97) en kleinzoon Mark (33) maken heerlijke oliebollen mét een mooi sentiment: eenzaamheid onder ouderen tegengaan. Op verschillende afhaallocaties door de stad haal je een zak met 10 oliebollen waarna de opbrengst gaat naar Gouwe Ouwe, een initiatief van Stichting de Tijdmachine. Elke verkochte zak is een gratis toegangskaartje voor een avond vol gezelschap en live muziek in een lokale buurthuis of bejaardentehuis. Bestel vooraf je oliebollen om zeker te weten dat je op de pick-up dag voorzien bent. 

  • Donderdag 21 december | La Lotteria | 14:00 - 16:00
  • Donderdag 28 december | Café Brandon | 15:00 - 17:30 
  • Bestel hier je oliebollen

De Bakkerszonen

Bij de Bakkerszonen zit, zoals de naam al doet vermoeden, het bakken in het bloed. Brood, banket, gebak, de kunst is van generatie op generatie doorgegeven. Zo ook het recept voor overheerlijke oliebollen. Die kun je al op 3 plekken in de stad krijgen (in Noord, Oost en Centrum), maar de luie oliebol kun je ook thuis laten bezorgen! Alweer een zorg minder tijdens de feestdagen.

Lex Brakenhoff

In de Zaanstreek ga je naar bakkerij Lex Brakenhoff voor de allerbeste oliebollen. De gekroonde Zaanse oliebollenbakker scoort al verschillende jaren hoog in de AD oliebollentest. Dan weet je dat je goed zit.

Oliebollen Amsterdam

Misschien niet de meest originele naam, maar deze oliebollen smaken extra lekker als je weet dat een deel van de opbrengst naar het goede doel gaat. Je kan ze online bestellen of gewoon warm uit het vuistje opeten bij de kraam.

  • Oliebollen Amsterdam | Cruqiusweg 84

Hartog’s Volkoren

Al jaren een begrip in Amsterdam en omstreken vanwege hun brood, maar de rijen staan hier ‘s winters net zo dik voor een goed gevulde zak oliebollen. En Hartog’s zou Hartog’s niet zijn als ze niet van een volkoren beslag worden gemaakt. Bak je ze liever zelf bruin, dan doen ze bij Hartog’s niet geheimzinnig over het recept. Dus maak de olie maar vast warm, want de ingrediënten en het recept haal je op bij Hartog’s zelf (of je vindt het hier).

Bakkerij Ad Straathof

Bakkerij Ad Straathof is al sinds 1972 niet meer weg te denken van de Ten Katemarkt. En aan de rijen voor de kraam te zien, zitten ze ook nog wel een tijdje goed. Die menigte staat daar overigens niet voor niets. Voor het brood van Ad sta je graag even in de rij en ook de oliebollen maken die paar minuutjes geduld meer dan waard. En als je er toch staat, neem dan gelijk een paar van de overheerlijke appelflappen mee.

Tuincentrum Osdorp

De oliebollenkraam bij Tuincentrum Osdorp is bijna het hele jaar open (van maart t/m december). Buiten de omzet in de zomermaanden, geeft het de bakkers ook het hele jaar de tijd om hun recept te verbeteren. En dat is dan weer te proeven! We sluiten niet uit dat een tripje naar het tuincentrum als excuus wordt gebruikt om hier stiekem een oliebol te gaan scoren. We sluiten óók niet uit dat wij ons hier zelf schuldig aan maken.

Bakker’s Oliebollenkraam

Afbeelding van Koen Smilde Photography

De kraam is in 2022 uitgeroepen tot de lekkerste oliebollenbakkerij van Amsterdam, dat vraagt al om een bezoekje. Deze titel komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen, want met al 35 jaar ervaring, het familierecept en natuurlijk de gezellige sfeer geeft nét dat beetje extra beleving aan de ‘simpele’ oliebol.

Banketbakkerij Lanskroon

Naast de welbekende koningstroopwafels kun je bij Lanskroon in de koude maanden ook terecht voor heerlijke klassieke oliebollen of oliebollen met een unieke twist. Met al het lekkers dat hier te bieden is zul je gegarandeerd met een tas vol warme gebakjes weglopen.

Hollandse Gebakkraam Heinekenplein

Een niet te missen parel aan de Marie Heinekenplein deze winter. De oliebollen zijn hier zo lekker dat je voor, tijdens en na je drankjes bij een van de cafés in de Pijp hier weer terug wil keren. Maak een praatje met de eigenaren en verwen je hele gezelschap met knapperige oliebollen.

Gebakkraam Verwijk

In 2015 verkozen als de winnaar van het AD Oliebollen test en nog steeds iconisch. De rest van het jaar smul je op het Christiaan Huygensplein van de creaties van oliebollenfamilie Verwijk. Als dat geen genieten is?

Stuij-Roulaux

Oud en nieuw is niet compleet zonder een oliebol. Toch zijn er ook nog genoeg andere momenten om een bolletje met poedersuiker mee te pakken. In combinatie met een film, concert of een thuiswedstrijd van Ajax? We hadden er nog nooit over nagedacht, maar sinds de oliebollen van Stuij-Roulaux weten wij beter. Deze combinatie is goud(-bruin met lekker veel rozijnen)! Niet verwonderlijk dus dat men met sjaals van Ajax of band-merchandise verlekkerd onder de glazen toonbank door kijkt.

  • Stuij-Roulaux | Arenaboulevard

Gebakkraam Cronjéstraat/Julianaplein

Ook in Haarlem zijn ze goed in oliebollen. De favoriet van Haarlem City Blog: de oliebol van de gebakkraam aan het einde van de Cronjéstraat, bij het Julianaplein. Heerlijk knapperig van buiten, luchtig en goedgevuld van binnen. Klinkt goed he? 

  • Gebakkraam Cronjéstraat/Julianaplein | Cronjéstraat, Haarlem