Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Verborgen parels in het Centrum

We raden je aan de binnenstad eens opnieuw te ontdekken. Doe een ontdekkingstocht, er zijn genoeg leuke verborgen spots!

Een shot kunst en een grote dosis rust in een groene oase

Een verborgen groene oase in hartje Amsterdam? We snappen dat je meteen in de startblokken staat. Je vindt deze prachtige plek op een steenworp van het Waterlooplein. Zet koers richting de Nieuwe Herengracht, et voilà: achter H'ART Museum zit een heerlijke binnenplaats verstopt. Deze Hoftuin was in het verleden een boomgaard en siertuin voor de bejaarde bewoners van omliggende verzorgingstehuizen, tegenwoordig is het voor iedereen toegankelijk. Maar eigenlijk is het een van die geheime plekjes die je het liefst geheim wilt houden.

Sprookjesachtige setting en fantasierijke wereld

Neem een lekker boek mee en geniet in een sprookjesachtige setting van de rust in deze stadstuin. En krijg je trek? In het glazen paviljoen zit brunchzaak Dignita, waar je de hele dag terecht kunt voor brunchgerechten waarvan het water je in de mond loopt. Loop als je hier toch bent ook eens binnen bij het naastgelegen Outsider Art Museum (in het gebouw van H'ART Museum). Hier stap je aan de hand van fascinerende, vaak kleurrijke kunstwerken in de fantasierijke wereld van kunstenaars, die doorgaans net een tikje anders zijn.

Een verborgen juweeltje middenin het Wallengebied

Start je bezoek aan het Wallengebied met een wandeling vanaf Centraal Station, waarbij je de Oudezijds Voorburgwal opduikt. Meteen aan je rechterhand gaat een verborgen schat schuil achter de gevel van een fraai grachtenpand: Ons' Lieve Heer op Solder, een museum en voormalig schuilkerk ineen.

Terug in de 17e eeuw

Verken dit prachtig bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw. Door smalle gangen en steile trappen doe je letterlijk een stap terug in de tijd. De bedstedes, keukens en woonvertrekken: stuk voor stuk ingericht zoals dit in 17e eeuw moet zijn geweest, toen koopman Jan Hartman dit pand met zijn familie bewoonde. Vergaap je aan de imposante ontvangstkamer, ook wel de ‘Sael’, waar Hartman zijn gasten ontving en duidelijk indruk op hen wilde maken. De haard versierd met familiewapen, de marmeren vloer én het symmetrisch patroon naar Hollands Classicisme stijl geven de ruimte de nodige grandeur.

Een schuilkerk op zolder

Beklim de houten trappen tot je niet verder kunt om bij een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam te komen: een schuilkerk, gebouwd over de volledige zolders van het pand aan de Oudezijds Voorburgwal en het huis erachter. Een kleine duik in de geschiedenis: Amsterdam was begin 16e eeuw onderdeel van het Spaanse rijk en een katholieke stad vol kerken, kapellen en kloosters. Vanaf het midden van de 16e eeuw groeide in Nederland het verzet tegen de Spaanse en katholieke overheersing. In 1578 werd Amsterdam, na een geweldloze revolutie, protestants. Het stadsbestuur nam alle religieuze gebouwen in beslag: kloosters werden opgeheven en kerken werden voortaan gebruikt voor protestantse diensten. Katholieken zochten hun toevlucht in van buiten niet als zodanig herkenbare kerken, bij mensen thuis, binnen eigen muren. Ook Ons’ Lieve Heer op Solder is zo’n huiskerk, beter bekend als schuilkerk.

Koffie met historisch uitzicht

Na dit historische uitstapje is het hoog tijd voor de eerste horeca pitstop. Op nog geen honderd meter lopen, drink je bij koffiebar/café Quartier Putain een heerlijk bakkie met uitzicht op de Oude Kerk. Te midden van de dames van lichte zeden. En vooruit, nu je toch lekker zit: bestel dan ook een stuk van die heerlijke huisgemaakte appeltaart.

Vervolg je tocht door de rosse buurt

Loop rechts om de Oude Kerk heen en sla af de Wijde Kerksteeg in. Steek de Paternostersteeg door en ga linksaf op de Beursstraat. Al vlug sta je op een charmant pleintje, waar je anders misschien snel aan voorbij zou gaan: het Beursplein. Aan de voet van de behoorlijk imposante Beurs van Berlage is het goed toeven op een van de bankjes. Mocht je toe zijn aan een verfrissend drankje of lekker hapje: neem plaats op het terras van het Bistro Berlage en laat het je goed smaken.

Eten als een vorst met internationale allure

Voor de allerlaatste stop op deze tour loop je via de Warmoesstraat richting de Dam. Vervolgens duik je de pittoreske Nes in. Wist je dat dit smalle straatje vroeger de oostelijke oever van de Amstel vormde? Tegenwoordig is het een perfecte plek voor theaterliefhebbers. Met de Brakke Grond, Frascati en het Tobacco Theater kom je hier goed aan je trekken. Nu staat er een ander feestelijk uitje op de agenda: een niet te versmaden diner bij The Lobby. Hier eet je als een vorst, in een setting met internationale allure. Bon appetit!