Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Brouwerij 't IJ brewery terrace with windmill
Afbeelding van Koen Smilde Photography

De beste brouwerijen

In Amsterdam bruist het van de ambachtelijke brouwerijen en dat is geweldig nieuws voor de liefhebber. Of je nu verzot bent op bock, blond, stout of kloosterbier: dit zijn dé hotspots waar je het hele jaar door kunt nippen van de beste (speciaal)bieren.

Brouwerij Bruut

Authentiek speciaalbier en duurzaamheid staan hoog in het vaandel bij nanobrouwerij Bruut. Hier brouwen ze de droge blonde bieren kleinschalig en geduldig, zodat de natuurlijke rijpings- en verouderingsprocessen het best tot hun recht komen. Het bier is vrij van toevoegingen en, waar mogelijk, gemaakt van biologisch geteelde granen van lokale boeren. Er zijn plannen om zelf energie op te wekken en zelfvoorzienend te zijn. Genoeg om op te proosten, dus.

Brouwerij ‘t IJ

In een voormalig badhuis in Oost, naast de kenmerkende molen de Gooyer, tovert Brouwerij ‘t IJ het smakelijke tapbier voor zijn proeflokaal tevoorschijn. Vrijdag tot en met zondag gooien ze de deuren open voor rondleidingen, waarin je van alles ontdekt over mout, hop en gist. In het proeflokaal zelf kun je dagelijks terecht voor een goed glas IJ-bier – inclusief ruim, zonnig terras, waar je ‘s zomers heerlijk kunt zitten of je bootje kunt aanleggen. Er is ook een proeflokaal in het Vondelpark met een heerlijk groot terras.

Oedipus Brewing

Polyamorie, Mama, Thai Thai: Oedipus Brewing maakt ‘craft beer’ in kleurrijke flesjes en met namen waar je gewoon vrolijk van wordt. Het avontuur begon in een Amsterdams appartement, waar 4 vrienden hun eigen bier brouwden. Inmiddels hebben de heren hun eigen brouwerij met proeflokaal. Op de kaart staan diverse ambachtelijke biersoorten – waaronder Pale Ale, Saison, Tripel en IPA. Je kunt er ook binnenwandelen voor een lekkere (en leerzame!) beer tasting.

Brouwerij Troost

Biking in the rain next to Brouwerij Troost
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

In 2014 streek de eerste brouwerij van Troost neer in een voormalig klooster in De Pijp en er volgden die in West. Elke locatie heeft een brewpub en kaart met borrelhappen. In de brouwerij in de Westergas geven ze rondleidingen en maken ze, naast bier, ook fijne limonade.

Brouwerij De Prael

De Prael brewery tasting room
Afbeelding van Jurre Rompa

Trakteer je smaakpapillen op een prachtig Praelbiertje. Fiets naar het proeflokaal in de Houthavens (met terras!) of hartje Centrum – en gluur, vanaf een grote fauteuil en met een vol glas in de hand, naar de moderne brouwinstallatie waar liters Tripel, D.I.P.A en Code Blond rijkelijk vloeien. Het ambachtelijke bier is vrij van geur- en smaakstoffen en wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vergeet niet je te wagen aan de reeks vermakelijke activiteiten, zoals proeverijen, bingo, livemuziek en beerbattles.

Butcher’s Tears

Op een industrieterrein in Oud-Zuid prijkt het hippe en rauwe Butcher’s Tears. Zowel locals als jonge bezoekers weten dit ongepolijste juweeltje goed te vinden. Laat je hier maandelijks verrassen door nieuwe exemplaren met spannende namen als ‘Oak & Mirrors’, ‘The Pooka’ en ‘Lost in Space’. Er zijn ook speciale evenementen, waaronder obscure feestjes en underground festivals in deze brouwerij.

Brouwerij Kleiburg

Van Siciliaans Wit en Dubbelblond tot Quadrupel Poorter. Bij Brouwerij Kleiburg in de Bijlmer krijg je het beste bier van het Kleiklooster. Deze gastvrije brouwerij met proeflokaal is ook een sociale onderneming, waarbij een deel van de winst naar maatschappelijke activiteiten van het klooster gaat. Bovendien wordt al het bier integer en met oog voor milieu, medewerkers en klanten gebrouwen.

Poesiat & Kater

Poesiat & Kater brewers at the brewery
Afbeelding van amsterdam&partners

Voor kakelvers gerstenat moet je bij Poesiat & Kater zijn. Bij deze bierbrouwerij in Oost maken ze hun eigen bier en traditionele Van Vollenhoven-bieren. Het proeflokaal ligt in een prachtig historisch pand met open haard en zonnig terras. Alle tapbieren worden voor je neus gebrouwen – aan de hand van recepten van brouwer, moleculair bioloog en ‘gistspecialist’ Julián Álvarez Zárate. Daarnaast zijn alle gerechten en hapjes op de kaart afgestemd op wat er uit de brouwketels vloeit, wat deze spot ook tot een prima brunch-, lunch- en dinerplek maakt.

De Bierfabriek

Brouwerij en restaurant in één: De Bierfabriek op het Rokin staat bekend om zijn 3 huisgebrouwen bieren en de bourgondische gerechten op het menu – met name de Franse boerderijkip van de barbecue. Hoewel het bier middenin het restaurant wordt gebrouwen, voelt de brouwerij als een huiskamer. Je mag er dan ook op je gemak je bier zelf tappen en gewoon met je handen eten.

Brouwerij de 7 Deugden

24H Nieuw-West - Molen van Sloten, Brouwerij De 7 Deugden
Afbeelding van Amie Galbraith

Bij Brouwerij de 7 Deugden maken ze, naar eigen zeggen, bier dat je “niet snel weer vergeet”. Of dat écht zo is, mag je zelf ontdekken in het proeflokaal naast de brouwerij in Nieuw-West. Hier slurp je van bijzondere bieren, met namen als Ruw+Bolster en Stout+Moedig, waar diverse kruiden en specerijen aan zijn toegevoegd. De brouwerij draagt overigens ook een maatschappelijk steentje bij door werk te bieden aan mensen met een beperking.

De Bekeerde Suster

Vanaf de Nieuwmarkt spot je de groene neonletters van De Bekeerde Suster al. Op de plek waar in de middeleeuwen het Bethanienklooster stond, vind je nu dit populaire proeflokaal, café-restaurant en stoombierbrouwerij – waar ze ambachtelijke en ongefilterde biersoorten als de Manke Monnik, de Blonde Barbier en Witte Antonia brouwen. Elke donderdag en vrijdag (vanaf 12:30) kun je koekeloeren naar brouwmeester Harrie Vermeer, die dan aan het werk is bij de glimmende brouwketels.

Two Chefs Brewing

Het begon met 2 voormalige chefkoks die funky bieren brouwden in hun eigen keuken. Nu, een paar jaar later, runnen ze de grootste microbrouwerij van Amsterdam: Two Chefs Brewing. Omdat er volgens hen al genoeg platte industriële lagers worden gemaakt, levert dit adresje smaakvolle pils met alledaagse ingrediënten uit de keuken. Zoals een Pale Ale met citroengras (Funky Falcon) en witbier met limoenblad, kardemom en korianderzaad (White Mamba). De brouwerij organiseert geen rondleidingen maar wel speciale events, zoals tastings en feestjes.

Brouwerij Homeland

People sitting on the terrace of Pension Homeland at the Marineterrein
Afbeelding van Pension Homeland

De voormalige huisbrouwerij van Pension Homeland heeft zich ontpopt tot een volwaardige brouwerij voor eerlijke bieren die vrij zijn van kunstmatige toevoegingen. Brouwerij Homeland ligt naast Het Scheepvaartmuseum en aan de kade waar vroeger de vaten bier voor de VOC-schepen rolden. De biernamen, waaronder Kielzog en Katzwijm, zijn hier dan ook op geïnspireerd. Vers getapt bier van de brouwerij is te nuttigen bij Pension Homeland. Het craftbier van de brouwerij is bij winkels te koop in blik – superhandig, want dat blijft langer goed én is beter voor het milieu.