Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Zaanse Schans

De Zaanstreek en Waterland met kinderen

In de Zaanstreek en Waterland vind je veel geschiedenis en veel water. Kinderen kun je in deze regio laten kennismaken met de natuur door een bezoek aan het Twiske of één van de andere strandjes. Een tocht over het water in een fluisterbootje valt ook vaak goed in de smaak. Verken de Zaanse Schans, beklim de Keyserkerk of ga aan boord van het schip de Halve Maen.

Dagje uit naar de Zaanse Schans en de Verkade Experience

Afbeelding van Mike Bink

De Zaanse Schans is een dorp aan de Zaan vol met houten huizen – nu voornamelijk musea en werkplaatsen - en molens. In het Zaans Museum leer je alles over de periode waarin de Zaanstreek een belangrijk industriegebied was met honderden windmolens die allerlei producten maakten. Ontdek hier bijvoorbeeld hoe ze meel en specerijen malen. De naastgelegen Verkade Experience is een echte must met kinderen, want hier leren ze hoe koekjes en chocolade worden gemaakt. Met kinderen is het ook leuk om de Zaanferry te nemen en behalve de Zaanse Schans bijvoorbeeld ook het HEM te bezoeken.

Zaanse Schans | Kalverringdijk Schansend, Zaandam 

Ontdek de Heemtuin

In de Heemtuin kunnen kinderen een diversiteit aan planten en kleine dieren bewonderen. De tuin biedt spannende kronkelpaadjes en doorkijkjes waar van alles te ontdekken valt. In schoolvakanties staat de Heemtuin in het teken van sprookjes tijdens de Sprookjestuin. Er wordt voorgelezen door de Vriendelijke Vertelheks, kinderen kunnen op zoek gaan naar trollen, elfjes, kabouters, Roodkapje of Klein Duimpje én ze kunnen een tochtje maken op de boot van de heen-en-weer-wolf.

Heemtuin | Jacob Willemszoonstraat 22-A, Zaandam

Watersporten en relaxen in het Twiske

Het Twiske is a recreation and nature area and a typical Noord-Holland peat lake area in the Zaan region.
Afbeelding van koen smilde

Recreatiegebied het Twiske is de perfecte plek voor een dag in de natuur met kinderen. Het gebied wemelt van de watersportmogelijkheden en wandel- of fietsroutes, maar je kunt ook een plekje kiezen op één van de strandjes en genieten van een picknick. Voor een hapje of drankje bezoek je pannenkoekenhuis Pannenkoek de Appel of kiosk de Indiaan. In de avonturenspeeltuin is een pontje, een touwbrug, een klimtoren, een kabelbaan en een piratenschip. Avontuur genoeg!

Het Twiske | Noorderlaaik 1, Oostzaan

Huur een fluisterbootje

Docked boats at the Broek in Waterland lake
Afbeelding van Koen Smilde

Waterland bestaat voor een groot deel uit water. Deze regio kun je dus goed verkennen per boot. Je kunt op verschillende plekken een fluisterbootje huren, bijvoorbeeld in Broek in Waterland of Monnickendam. Neem een gevulde picknickmand mee en vaar door de natuur en langs plaatsen als Zuiderwoude en Monnickendam. Je kunt ook aanmeren voor een duik tussendoor of voor een stukje huisgemaakte taart, bijvoorbeeld bij Bootverhuur Overleek in Monnickendam.

Bootverhuur Overleek | Overleek 6a, Monnickendam

Kom aan boord bij de Halve Maen

Tijdens een bezoek aan museumschip de Halve Maen, bewonder je het authentieke 17e -eeuwse schip. Hier voel, ruik en zie je de bijzondere verhalen van de Halve Maen, vanaf de bouw in 1605 tot aan de laatste VOC-reis. Combineer het bezoek aan de Halve Maen met een vaartocht naar Marken of een bezoek aan het Volendammer Museum.

Halve Maen | Grote Oost 2, Hoorn

Lekker klimmen bij De Keyserklim

De meeste kinderen houden van klimmen. Beklim de Keyserkerk, het oudste gebouw van De Beemster, tot 32 meter hoogte. Hier heb je prachtig uitzicht over werelderfgoed Droogmakerij de Beemster met het landschap van akkers, wegen, kanalen, dijken en nederzettingen. Via een brede trap die steeds smaller wordt, klim je naar boven. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

De Keyserklim | Middenweg 148, Middenbeemster

Afkoelen op het strand

Op mooie dagen is het heerlijk om verkoeling te zoeken bij een van de strandjes in Waterland. Gelukkig is de keuze reuze. Bij het Hemmeland aan de Gouwzee in Monnickendam heb je verschillende strandjes én twee strandtenten. Het Warder zwembad aan het Markermeer biedt naast het zwembad ook een afgezet stuk in het Markermeer. Bij het Twiske vind je veel zwemwater, diverse horecagelegenheden en speelplekken. Voor strandjes hoef je in Waterland niet ver te zoeken!