Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Activiteiten in de Zaanstreek en Waterland

Karakteristieke oud-Hollandse steden, zoals Volendam en Zaandam, ademen oude ambachten. Daarnaast ontdek je in deze regio het erfgoed van de Nederlandse industriële revolutie. De Zaanstreek en Waterland zit ook barstensvol natuur, cultuur en buitensportmogelijkheden. Dus tijd om eropuit te gaan!

Neem de Volendam Marken Express

In Waterland móét je simpelweg het water op. Een leuke activiteit waarmee je ook gelijk van A naar B komt, is de Volendam Marken Express. Dagelijks vaart dit schip elke 30-45 minuten van Volendam naar Marken. Onder het genot van gezellige muziek, een drankje en een hapje bekijk je de omgeving vanaf het water.

Volendam Marken Express | Haven 39, Volendam

Op een scooter de polder door

Lekker toeren door de polder? Dat doe je op een elektrische scooter. Zo kun je in een middag heel veel zien van dit gebied door verschillende routes te volgen. Rijd bijvoorbeeld van Landsmeer naar Broek in Waterland, Monnickendam, Volendam en Edam. Over slingerweggetjes, door de pittoreske dorpjes, langs water, weilanden en molens en stop af en toe voor een drankje op een terras.

Scooter Experience | Noordeinde 54a, Landsmeer

Duik de natuur in en ontdek de vele Weidevogels

Vogelaars kunnen hun hart ophalen in deze regio. Vooral het Wormer- en Jisperveld staat bekend om zijn diversiteit aan vogels. Dit is het grootste veenweidegebied van West-Europa, bestaande uit weilandjes met rietkragen en slootjes. In het voorjaar wemelt het hier van de weidevogels. Volg verschillende wandel-, fiets-, en vaarroutes en spot grutto’s, tureluurs, baardmannetjes en blauwborsten.

Maak een foto in Volendammer klederdracht

Afbeelding van Geert Snoeijer

Het mag dan cliché zijn, maar je bezoek aan de Zaanstreek en Waterland is toch echt niet compleet zonder foto in traditionele klederdracht. Dit begint met verkleden, uiteraard mét typische puntmutsen en klompen, en het kiezen van bijpassende attributen. Lollig voor later!

Foto de Boer | Haven 82, Volendam 

Het water op in Het Twiske

Het Twiske is a recreation and nature area and a typical Noord-Holland peat lake area in the Zaan region.
Afbeelding van koen smilde

Het recreatiegebied Het Twiske, op nog geen 5 kilometer van Amsterdam, is meer dan bomen en water; het is de ideale plek om te genieten van het buitenleven. Wandel of fiets door de groene natuur, ga het meer op in een fluisterboot of stap in de kano en luister naar sjilpende vogels. Het is ook de ideale plek om met kinderen heen te gaan. Je hebt er de avonturenspeelplaats voor de kleine avonturiers, en de Speelsloot – een strandje met waterwerken en speeltoestellen.

Het Twiske | Noorderlaaik 1, Oostzaan

Ontdek de traditie op de kaasmarkt in Edam

Cheesemarket Edam
Afbeelding van Geert Snoeijer

De kaasmarkt in Edam is een echte toeristische trekpleister en ook voor ‘locals’ een must-see. Hier ontdek je hoe het proces van aanvoeren en exporteren van kaas vroeger in zijn werk ging.

Kaasmarkt | Jan Nieuwenhuizenplein 5, Edam

Ga fietssuppen door de polder

Suppen kennen we inmiddels allemaal. Staand op een surfboard jezelf met een peddel vooruit bewegen. Maar ‘fietssuppen’ is nog vrij nieuw in Nederland: fietsen op een sup-board… Bij Onzzz in de Rijp kun je zo’n fietssup huren om er vervolgens mee door de polders te ‘fietssuppen’. Probeer het maar eens!

Onzzz | Oosteinde 31, de Rijp

Zeil met een historisch schip de zee over

Maak een zeiltocht over het IJsselmeer of de Waddenzee op een historisch schip. Van bedrijfsuitje tot trouwerij; varen met zo’n historische platbodem is een bijzondere ervaring. Tussendoor een zwempauze inlassen of de dag afsluiten met een barbecue aan boord? Ze bieden verschillende arrangementen, aansluitend op jouw wensen voor het perfecte uitje.

Zeilvloot Monnickendam | t’Prooyen 5 t.o., Monnickendam

Vaar in een fluisterbootje door Edam

Op mooie dagen huur je een fluisterbootje om Edam op een ontspannen manier te verkennen. Je kunt zelf een route kiezen over de grachten om meer van historsch Edam te zien.

Fluisterbootje Edam | Voorhaven 92-94, Edam