Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
De Dijk at night in Volendam seen from the harbour.
Afbeelding van Koen Smilde

Redenen om de Zaanstreek en Waterland te bezoeken

Dompel jezelf onder in de karakteristieke sfeer van oud-Hollandse steden en dorpen in de Zaanstreek en Waterland. Ontdek de geschiedenis van vele ambachten en geniet van kunst, creativiteit en de mooiste bezienswaardigheden.

Rondje Volendam, Edam, Monnickendam en Marken

De Dijk at night in Volendam seen from the harbour.
Afbeelding van Koen Smilde

De vissersdorpjes Volendam, Edam, Monnickendam en Marken liggen zo dicht bij elkaar, dat je ze op de fiets allemaal in één dag kunt bezoeken. Begin op schiereiland Marken en bezoek de oude vuurtoren ‘Het Paard van Marken’. Fiets daarna door naar Monnickendam en struin door de smalle straatjes van deze oud-Hollandse stad. Vervolg je fietsroute langs het Markermeer en stop in Edam voor een blokje kaas en een bezoek aan de Niklaaskerk. Tot slot: sluit de dag af in Volendam met een vers visje.

Het water op in Waterland

Docked boats at the Broek in Waterland lake
Afbeelding van Koen Smilde

Waterland, het gebied ten noorden van Amsterdam, dankt zijn naam aan - jawel - de vele wateren hier. Bijna de helft van dit gebied bestaat uit sloten, meertjes en riviertjes. De perfecte plek om te gaan varen met een fluisterbootje, zeilboot of kano. Verder vind je hier pittoreske dorpen vol cultuur en historie zoals Broek in Waterland, Ilpendam en Katwoude. Via de fietsroute langs 17e-eeuwse houten huizen, het platteland en bijzondere windmolens, kun je Waterland ook fietsend uitstekend ontdekken.

Kunst en creativiteit op het Hembrugterrein

Ooit een hub voor de productie van munitie en wapens voor het Nederlandse leger, is het Hembrugterrein nu een cultureel centrum met veel kunst en creativiteit. Het ging in 2014 weer open voor publiek en bevat een heleboel bijzondere plekken met het HEM als middelpunt. Je vindt hier diverse musea, zoals het Museum of Humanity waar je portretten van mensen over de hele wereld kunt bewonderen. Eten doe je op HEMbrug market of bij Lab-44. Inspirerende winkels en ambachten vind je onder andere bij Artzaanstad, Amsterdamse Boot en Vrij Glas.

Fiets langs de forten van De Stelling van Amsterdam

Pampus is a fortress island in the part of the IJmeer that belongs to the municipality of Gooise Meren. The artificial island was constructed in 1887 as part of the Defense Line of Amsterdam to defend the shipping channel Pampus against attacks from the Zuiderzee
Afbeelding van Samuel van Leeuwen

De Stelling van Amsterdam, een UNESCO-werelderfgoedmonument, is een oude verdedigingsring rondom Amsterdam. De 46 forten, vele dijken en sluizen vormen samen de Stelling, één van de grootste verdedigingswerken die Nederland ooit bouwde. De 135 kilometer lange verdedigingslinie werd aangelegd tussen 1880 en 1914 als aanvulling op de Hollandse Waterlinie. Ontdek de rijke historie door een van de uitgestippelde wandel- of fietsroutes langs de verschillende forten te volgen. Of doe mee aan een speurtocht op forteiland Pampus, ontspan in wellnesscentrum Fort Beemster en dineer op het Vuurtoreneiland. Ook deze bijzondere locaties maken onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam.

Op avontuur in recreatiegebied Het Twiske

Het Twiske is a recreation and nature area and a typical Noord-Holland peat lake area in the Zaan region.
Afbeelding van koen smilde

Het Twiske is een recreatiegebied ten noorden van Amsterdam. Hier ben je als grote en kleine avonturier aan het juiste adres. Je kunt hier picknicken, spelen in de speeltuin, wandelen en fietsen. Of huur een kano, roeiboot, waterfiets of zeilboot en ga het water op. Kortom: alles voor een actief dagje uit. Ook feestgangers zijn hier welkom, want Het Twiske staat bekend om een paar heerlijke festivals, zoals het Lente Kabinet Festival.

Het Twiske | De Noorderlaaik 1, Oostzaan