Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Beste plekken in de Zaanstreek en Waterland voor eten en drinken

Voor de beste streekproducten moet je in Zaanstreek en Waterland zijn. Ga maar na: polders vol gewassen en de zee om de hoek. Alle ingrediënten zijn aanwezig om restaurants van de beste lokale producten te voorzien. Ontdek hier de 12 horeca hotspots in deze regio.

Proef de smaakvolle gerechten bij d’Swarte Walvis

Veel Zaanser dan D’Swarte Walvis gaat het niet worden. Hier stap je binnen in een typisch Zaans gebouw dat al eeuwen hetzelfde is. De eerste keer kom je misschien voor het uitzicht op de Zaanse Schans, maar je blijft terugkomen voor de heerlijke gerechten. Met je City Card krijg je 25% korting op je lunch.

D’Swarte Walvis | Kalverringdijk 15, Zaandam

Drink karaktervolle bieren bij Brouwerij Hoop

Voor karaktervolle bieren, gebrouwen met lokale ingrediënten, moet je bij Brouwerij Hoop in Zaandam zijn. De toegankelijke bieren die ze hier brouwen, krijgen een naam, smaak en verhaal gerelateerd aan de Zaanse geschiedenis.

Brouwerij Hoop | Lagedijk 71, Zaandijk

Dineer in stijl bij sterrenrestaurant Posthoorn

Eten in een sterrenrestaurant, doe je bij Posthoorn in het historische centrum van Monnickendam. Het restaurant kreeg een Michelinster in 2009, en in 2022 een eervolle vermelding in de Guide Michelin. Een mix van de Franse keuken met moderne en innovatieve ingrediënten.

Posthoorn | Noordeinde 43, Monnickendam

Ontdek ambachtelijke gerechten bij Smit Bokkum

In Volendam eet je natuurlijk vis. Smit Bokkum kan dan ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. Deze rokerij, opgericht in 1856, was de eerste in Volendam. Sindsdien zijn er zaken veranderd, maar het rookproces, de stijl en het ambacht zijn onveranderd gebleven. Hier eet je klassieke, lokale gerechten.

Smit Bokkum | Slobbeland 19, Volendam

Eet aan het water bij Batavia 1894

Grand-café Batavia, in een monumentaal fabriekspand aan de Zaan in Wormer, serveert bourgondische gerechten voor de lunch en het diner. Hier eet je aan het water op het terras of in het gezellige restaurant.

Batavia 1894 | Veerdijk 39, Wormer

Laat je verrassen bij Lab-44

Het Hembrugterrein staat bol van mooie verhalen en interessante plekken en je kunt er heerlijk eten, onder andere bij Lab-44. In deze wapen- en munitiefabriek worden nu de lekkerste gerechten samengesteld.

Lab-44 | Middenweg 44, Zaandam

Kom tot rust bij Theetuin ‘t Einde

Afbeelding van Theetuin 't Einde

Een oase van rust tussen de fiets-, wandel- en kanoroutes, met uitzicht over de weilanden. Bij Theetuin ‘t Einde in Zuiderwoude staan gerechten op het menu van zuivere producten gemaakt van pure ingrediënten. Meer theetuinen ontdekken? Bekijk ons lijstje met de beste theetuinen in en om Amsterdam.

Theetuin ‘t Einde | Dorpsstraat 78, Zuiderwoude

Geniet van lunch of diner met uitzicht bij Dijks

Bij Dijks in Watergang eet je lunch of diner aan een dijk met uitzicht over het water en weiland. In de zomer op het terras aan het water, in de winter binnen bij de haard. De menukaart staat vol bourgondische gerechten en klassieke wijnen.

Dijks | Kanaaldijk 119, Watergang

Pak een filmpje bij De Fabriek

Café-restaurant en filmhuis De Fabriek is gevestigd in een monumentaal pand aan de Zaan dat ooit een jongensschool was. In deze culturele hotspot kom je voor een film, een hapje en een drankje.

De Fabriek | Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam

Nuttig een stevige lunch bij Wolfsend

Bezoek je de Zaanse Schans? Bij Wolfsend kun je terecht voor een kop koffie of thee met patisserie van Holtkamp, een stevige lunch of een borrel of diner.

Wolfsend | Lagedijk 13C, Zaandijk

Ga voor lunch, koffie of diner bij Het Schoolhuis

Café-restaurant Het Schoolhuis is gevestigd in een historisch pand uit 1875. Hier kun je terecht voor lunch en diner, maar ook voor koffie met zelfgemaakte taart.

Het Schoolhuis | Dorpsstraat Holysloot 38, Amsterdam

Eet met uitzicht bij Brasa

Bij Brasa Beemster weten ze dondersgoed dat sfeer net zo belangrijk is als smaak. Brasa Beemster heeft smaakvolle gerechten, sfeer én een fantastisch uitzicht. Wat wil je nog meer?

Brasa Beemster | Rijperweg 83, Middenbeemster