Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Pakhuis Koningsbergen in Wormer is a national monument that has served as the barley peeling plant of the Gebroeders Laan since 1897.
Afbeelding van koen smilde

Compleet dagje uit in de Zaanstreek en Waterland

De Zaanstreek en Waterland biedt een bijzonder decor voor een culturele, ontspannende, culinaire of actieve dag. Hier vind je tips voor een compleet dagje uit in de Zaanstreek en Waterland.

Start je dag met een stukje geschiedenis bij de Zaanse Schans

Zaanse Huis
Afbeelding van Cris Toala Olivares

Een bezoek aan de Zaanse Schans is een goed begin van je dag als je in traditionele oud-Hollandse sferen wilt komen. In dit dorp zijn veel van de karakteristieke houten huizen nu musea, cadeauwinkels of werkplaatsen, in een paar huizen wonen nog steeds mensen. In de hoogtijdagen van de 18e en 19e eeuw was de Zaanstreek een belangrijk industriegebied met honderden windmolens die allerlei producten maakten. Enkele molens zijn nog steeds in werking. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe ze meel en specerijen malen. Een van de bekendste molens is De Kat, waar de wieken draaien om verf te maken! Loop vooral binnen voor een demonstratie.

De Zaanse Schans | Schansend 7, Zaandam

Vervolg met een bezoek aan museum MonetAtelier

Het MonetAtelier - foto Lou Bronger Fotografie
Afbeelding van Lou Bronger Fotografie

Zaandam heeft genoeg om een leven lang te kunnen schilderen, schreef Claude Monet. De regio lijkt hem inderdaad te hebben geïnspireerd. Tijdens zijn korte verblijf in Zaandam in 1871 maakte hij 25 schilderijen. Duik in de wereld van Claude Monet door een bezoek te brengen aan museum MonetAtelier langs de Zaan in het centrum van Zaandam. Hier zie je replica's van de 25 Zaandamse schilderijen van Monet.

MonetAtelier | Westzijde 14g, Zaandam

Uitrusten, eten en drinken in ‘t Twiske

Na al dat cultuur snuiven en kunst kijken, is het tijd om op te laden en de buikjes te vullen. In natuurgebied ‘t Twiske kun je koffie drinken of een ijsje eten bij Kiosk de Indiaan. Neem de tijd voor een lunch aan het water bij Twiske Haven en sluit de dag af met een diner bij Paviljoen ‘t Twiske of een pannenkoek bij strandtent Pannekoek de Appel. Voor verse, biologische streekproducten ga je naar de boerderijwinkel van zorgboerderij de Marsen.

Paviljoen ‘t Twiske | De Noorderlaaik 8, Oostzaan

Ontspannen tijdens een theatervoorstelling

In deze regio kun je op verschillende plekken theater- en muziekvoorstellingen bezoeken. In het Zaantheater, Theater de Kaasfabriek en Theater de Purmaryn zie je cabaretvoorstellingen, kindermusicals, opera of concerten. Popmuziekcentrum de Flux is de plek om (inter)nationaal muziektalent, maar ook lokale nieuwkomers, te ontdekken.

Sluit de dag af met een drankje en een dansje

Nog niet moe? Dan sluit je de dag af met een drankje of een dansje. Bij huiskamerkroeg The Black Smith proef je diverse bieren of likeuren waarover de eigenaar je alles kan vertellen. In bar Rosey’s drink je huisgemaakte gin, cocktails of bier en eet je tapas. Op uitgaansplein de Koemarkt in Purmerend vind je heel veel uitgaansgelegenheden. Van Brasserie 1434 tot café de Heeren of La Cubanita. Meer zin in een goed feestje? In evenementencomplex North Sea Venue aan de Hemkade kan je bijna elk weekend dansen tot in de late uurtjes.