Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Narrow street in Haarlem.
Afbeelding van koen smilde

Compleet dagje uit in Haarlem

Vanaf Amsterdam Centraal Station ben je in 15 minuten in hartje Haarlem. In deze sfeervolle stad vind je alles voor een geslaagde citytrip: van culturele hotspots tot culinaire hoogtepunten. Ontdek hier de dingen die je echt moet bezoeken voor een compleet dagje uit in de hoofdstad van Noord-Holland.

Begin de dag met koffie

Mica Coffee
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

Vanaf het Jugendstil-treinstation van Haarlem, een bezienswaardigheid op zich, loop je in één rechte lijn de binnenstad in. Onderweg kom je verschillende leuke koffietentjes tegen om de dag goed te beginnen. Bijvoorbeeld Mica Coffee Bar in de Kleine Houtstraat, Mogador aan de Botermarkt of Native in de Breestraat. Na de koffie kan je uitgebreid shoppen in de pittoreske Gouden Straatjes of in de Grote Houtstraat: de Kalverstraat van Haarlem.

DeDAKKAS: lunchen met uitzicht

De Dakkas roof terrace restaurant Haarlem
Afbeelding van De Dakkas

Voor een lunch mét uitzicht ga je naar DeDAKKAS: een kas op het dak van parkeergarage De Kamp. Hier serveren ze ‘dakhappen’, soepen en salades, gemaakt van groentes en kruiden uit eigen kas. En tijdens het eten geniet je van een panoramisch uitzicht op de stad.

DeDAKKAS | De Witstraat 1a, Haarlem

Zoek de rust buiten de stad

In recreatiegebied Spaarnwoude kun je wandelen, fietsen, paintballen, klimmen en zelfs skiën op een indoorskibaan. Ga je op de fiets richting de duinen? Stap dan zeker even af bij de Oosterplas: een verborgen oase tussen stad en strand.

Bezoek een museum: Teylers, Frans Hals (Groot Heiligland) of Museum van de Geest

Ook op cultureel gebied is er genoeg te doen in Haarlem. In de binnenstad vind je verschillende bekende musea zoals het Teylers Museum, waar groot en klein zich kunnen verwonderen over alles wat met kunst en wetenschap te maken heeft. En het Frans Hals Museum (Groot Heiligland) met oude meesterwerken en hedendaagse kunst. Het Museum van de Geest, aan de andere kant van het station, is het meer dan waard om de binnenstad even te verlaten. Dit museum over de kwetsbaarheid van het menselijk brein werd in 2022 uitgeroepen tot ‘European Museum of the Year’.

Een ruim aanbod van voorstellingen en concerten

Wil je de dag in stijl afsluiten? Koop een kaartje voor een film-, theater- of dansvoorstelling in De Schuur, voorheen de Toneelschuur. Of bezoek een klassiek- of stadsorgelconcert in het naastgelegen historische muziekgebouw PHIL Haarlem. Als je je meer thuis voelt in de popcultuur, is Patronaat echt iets voor jou.

Nog een laatste drankje bij cocktailbar Taru

Nog een drankje drinken voordat je weer in de trein stapt? Bij Taru in de Koningstraat serveren ze de beste cocktails van de stad. Liever wijn of iets anders? Ga dan naar wijnbar Viqh op de Grote Markt of drink een Haarlems biertje in de Jopenkerk.

Taru | Koningstraat 58, Haarlem