Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Haarlem met kinderen

Behalve dat je lekker kunt shoppen en eten in Haarlem, is het ook een echte familiestad. Dus neem de kids gerust mee wanneer je deze stad bezoekt. Van kindvriendelijke restaurants tot verborgen speelparadijzen, ontdek hier de leukste activiteiten voor jong én oud.

Geniet van een zorgeloze lunch in een kindvriendelijk restaurant

Meneer Paprika café in Haarlem.
Afbeelding van koen smilde

Het bekendste kindvriendelijke lunchtentje in Haarlem is Meneer Paprika. Dit zit ín een speelgoedwinkel: een walhalla voor kids. Op de kaart staan taarten, tosti’s, sapjes en meer, alles vers en biologisch. Een andere optie is de Oerkap op het stadsstrand van Haarlem. Terwijl de kleintjes zandkastelen bouwen, geniet jij van een drankje in de zon.

Ook leuk: het Kweekcafé in de Kweektuinen. In deze grote glazen kas hebben de kinderen alle ruimte om te spelen. En de koffie is er ook nog eens heel lekker! Wil je de kinderen even laten uitrazen? Ga dan naar Kraantje Lek in Overveen. Deze herberg bevindt zich aan de voet van een hoge duin waar de kinderen vanaf kunnen rennen en rollen. Nog energie over? Er zit ook een grote speeltuin bij.

Laat de kids klimmen en klauteren in Ruïne van Brederode en Molen de Adriaan

The ruins of Brederode are the remnants of castle Brederode near Santpoort-Zuid.
Afbeelding van koen smilde

Haarlem is een historische stad waar voor de kleine bezoekers veel te ontdekken is. Neem ze mee terug in de tijd door een bezoek te brengen aan de Ruïne van Brederode, aan de noordkant van de stad. In deze kasteelruïne worden speurtochten georganiseerd, maar je kunt er ook vrij rondlopen en de toren beklimmen. De kids kunnen zich zelfs verkleden als ridder of jonkvrouw! Een andere historisch hoogtepunt is Molen de Adriaan. Vanaf de stelling op ruim 12 meter boven de grond heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad. Let op: vanwege de steile trappen is de molen alleen toegankelijk voor kinderen vanaf 5 jaar.

Ontdek de verborgen speeltuinen in de binnenstad van Haarlem

Aan speeltuinen geen gebrek in Haarlem. Speeltuin Het Paradijsje ligt verscholen in de historische binnenstad. Deze gezellige speelplek is vooral leuk voor jonge kids (tot 6 jaar). Iets oudere kinderen kunnen terecht in speeltuin De Glasblazers aan het Spaarne of natuurspeelplek Paddenpoel in de Kweektuinen. Nog een aanrader: ga met het gezin naar Mooie Boules. In deze ‘speeltuin’ voor groot en klein hebben ze meerdere jeu-de-boules-banen, maar ook andere spellen zoals tafeltennis, een levensgroot schaakspel, bordspellen, sjoelen, darten en meer. Je kunt er trouwens ook heerlijk eten!

Bezoek de beestenboel in Artisklas en de Houthoeve

Zijn jouw kinderen gek op dieren? Neem ze dan mee naar Artisklas, de kleinste dierentuin van Nederland. Hier leven allerlei reptielen zoals schildpadden, slangen en hagedissen, maar ook wasberen, stinkdieren en stekelvarkens. Andere optie: in stadspark De Haarlemmerhout vind je de grootste kinderboerderij van Haarlem, de Houthoeve. Hier kunnen de kleintjes lekker banjeren tussen de beesten en er zit ook een gezellig theehuis bij.

Dwaal samen door de musea van Haarlem

Haarlem zit vol prachtige musea die voor jong en oud leuk zijn om te bezoeken. Het Teylers Museum is de favoriet van veel Haarlemse kinderen. Hier organiseren ze allerlei speurtochten voor verschillende leeftijdscategorieën. En na afloop ontvangen de kids een leuk cadeautje! Ook in het Frans Hals Museum (Groot Heiligland) zijn er activiteiten voor kinderen, zoals kindertours, speurtochten en workshops. Zélfs de kinderen die niet zo van musea houden zullen enthousiast huiswaarts keren!