Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
The defense wall of Fort Vijfhuizen in the Haarlemmermeer.
Afbeelding van Koen Smilde

Bezienswaardigheden om niet te missen aan de kust

Bij een dagje aan de kust denk je al snel aan zonnebaden op het strand en zwemmen in de zee. Heerlijk natuurlijk, maar er is nog veel meer te ontdekken in deze regio, zoals musea, landgoederen, forten en meer. Lees hier welke bezienswaardigheden je niet mag missen als je de kust bezoekt.

Stap op de boot naar Forteiland IJmuiden

People walking at the Amsterdam Beach Forteiland Ijmuiden -Bunker
Afbeelding van created by @creativebros.nl for amsterdam&partners

Forteiland IJmuiden hoort bij de Stelling van Amsterdam, die op die Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De beleving begint al aan boord van de MS Koningin Emma, die je naar het eiland brengt. Eenmaal daar waan je je in een wereld van bunkers en loopgraven. Ga op zoek naar de indrukwekkende eetzaal, kerker en wapenkamer en geniet van het uitzicht.

Forteiland IJmuiden | Sluisplein 80, IJmuiden

Ontdek de bijzondere zeevondsten in het Juttersmu-ZEE-um

Ooit was strandjutten noodzaak: de Zandvoortse bevolking zocht namelijk een manier om extra inkomsten te generen. Nu doen mensen het vooral voor het plezier. Het levert nog steeds bijzondere vondsten op, zoals flessenposten van over de hele wereld. Je vindt deze en andere verrassende strandvondsten in het gratis te bezoeken Juttersmu-ZEE-um.

Juttersmu-ZEE-um | Strandweg 2, Zandvoort

Fiets naar Kunstfort bij Vijfhuizen

The defense wall of Fort Vijfhuizen in the Haarlemmermeer.
Afbeelding van Koen Smilde

Kunstfort bij Vijfhuizen was ooit een militair fort en onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het is nu een centrum voor moderne kunst, erfgoed en natuur. Je vindt er wisselende tentoonstellingen en verschillende wandel- en fietsroutes.

Kunstfort bij Vijfhuizen | Fortwachter 1, Vijfhuizen

Breng een bezoek aan het Hoogovensmuseum

Kids playing with exhibition at Hoogovens IJmuiden
Afbeelding van Fixmedia B.V.

Nog maar een eeuw geleden was onze Nederlandse industrie afhankelijk van de import van ijzer en staal uit andere landen, totdat ondernemer H.J.E. Wenckebach daar verandering in bracht. In het Hoogovensmuseum leer je over de ruwe geschiedenis van de ijzer- en staalindustrie in IJmuiden.

Hoogovensmuseum | Wenckebachstraat 1, Velsen-Noord

Kom tot rust bij Buitenplaats Beeckestijn

Countryhouse Beeckestijn in Velsen-Zuid.
Afbeelding van koen smilde

In de 18e eeuw was Buitenplaats Beeckestijn een zomerverblijf van Amsterdamse regenten. Sinds 2019 is het een plek waar je beleeft hoe het was om rond 1717 op het landgoed te wonen. Struin door de unieke tuinen en ontdek de vijvers, tuinbeelden, ijskelder en het koetshuis waar nu Brasserie Beeckestijn in gevestigd is. Daar kan je genieten van een lekkere lunch of gezellige borrel!

Buitenplaats Beeckestijn | Rijksweg 134, Velsen-Zuid

Geniet van een lunch bij Landgoed Duin & Kruidberg

Landgoed Duin & Kruidberg meal
Afbeelding van Duin & Kruidberg

Voor een lunch met uitzicht ben je bij Landgoed Duin & Kruidberg aan het juiste adres. Toe aan ontspanning? Dan boek je hier een spa- en wellnessdag. Ook de Engelse Landgoedtuin is een oase van rust. Ontdek het aangrenzende Nationaal Park Zuid-Kennemerland te voet of stap op de fiets richting Haarlem. En vergeet niet om een kijkje te nemen in het klassiek historische landhuis: een echte parel.

Landgoed Duin & Kruidberg | Duin en Kruidbergerweg 60, Santpoort-Noord

Waan je een kasteelheer of jonkvrouw bij Slot Assumburg

Afbeelding van kasteel Assumburg

Verschillende adellijke families woonden in Slot Assumburg, een kasteel uit de 13e eeuw. Nu kun je er zélf overnachten als een heuse kasteelheer of jonkvrouw. In de tuin achter het kasteel wandel je in de fruitboomgaard en de kruiden- en groentetuin. Voor kinderen is er een gratis speurtocht en er zijn allerlei activiteiten en evenementen. Plezier voor jong en oud!

Slot Assumburg | Tolweg 9, Heemskerk