Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Exterior of Pezzi Pazzi bookstore on Slijkstraat in Weesp
Afbeelding van Verity Seward

Compleet dagje uit in Weesp

De historische stad Weesp is sinds maart 2022 de nieuwste aanwinst van de gemeente Amsterdam. Het ‘stadsgebied’ zal niet voor elke Amsterdammer bekend terrein zijn, maar daar helpen we graag bij door een ideale dag in Weesp voor je samen te stellen.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy

Ontspannen met een kopje koffie of thee

Tea house 'Blauw' in Weesp
People sitting outside Bar Blauw
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Wie een kaart van Weesp bekijkt ziet dat het oude centrum letterlijk wordt gevormd door de oude vesting. Op een van de 4 bastions van deze vesting vind je de Theetuin, de ideale plek om je verkenning van Weesp te beginnen. Wie nog een hapje wilt eten voor vertrek kan bij Theetuin Noot aanschuiven voor een overheerlijk ontbijt of een kop koffie met gebak. En duik vooral de Theetuin zelf in, voor een ontspannen wandeling tussen het groen.

Winkelen in de Slijkstraat

In de Slijkstraat vind je een gevarieerd aanbod van zelfstandige ondernemers, waaronder kledingboetieks, cadeauwinkels, bakkers en nog veel meer. Bij het familiebedrijf Pronk Kaas en Delicatessen kun je terecht voor een uitgebreide selectie aan zelfgemaakte kazen. Of breng een bezoek aan boekhandel PeZZi PaZZi voor jeugdboeken, literatuur, e-books en luisterboeken. Ze bieden ook cadeauartikelen aan, zoals knutsel- en stickerpakketjes, logische denkspelletjes en kaartspelletjes van onder andere 999 games en Black Stories.

Duik de geschiedenis in

Town hall Weesp / Museum Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

We duiken weer het oude centrum van de stad in, door langs de kade van de Oude Gracht op het Grote Plein uit te komen. Aan de kop van het plein staat het voormalige Gemeentehuis, waar zich op de tweede verdieping het Museum Weesp bevindt. In dit museum kun je aan de hand van echte ‘Wierper’ voorwerpen het verhaal van de stad ontdekken. De collectie van het museum begon een eeuw geleden met het stadszilver, schilderijen en gravures en is in de loop der jaren uitgebreid tot een imposante verzameling. Zéér de moeite waard voor geschiedenisliefhebbers.

Rammelende magen vullen

Omdat de maag waarschijnlijk weer van zich laat horen, strijken we neer bij Ons Backhuys, even verderop in de Nieuwstraat. Hier vind je nog brood zoals het bedoeld is. Puur natuur, zonder E-nummers, zonder suiker en lactosevrij. Er zijn niet veel zitplaatsen, maar ook buiten wandelend met een broodje uit het vuistje is een aanrader. Zeker zijn wat een goed plekje? Dan zit je goed bij Mevrou&Co. In dit koffiezaakje werken ze veel samen met lokale leveranciers, zoals verse eieren van Kipster uit Castenray en speciaalbiertjes van House of Bird uit het Diemerbos. Deze plek is er voor iedereen. Voor mensen met kinderen is er een speelhoek, voor digital nomads zijn er laptopvriendelijke plekken, en voor honden staat er al een waterbakje klaar.

Voor de film- en theaterliefhebbers

Theater City of Wesopa in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Via de Sluisbrug gaat de ontdekkingsreis verder naar City of Wesopa. Het gebouw is dankzij haar Amsterdamse Schoolstijl nauwelijks te missen. Het gaat er echter om wat binnen gebeurd. Dit bioscoop/theater wordt grotendeels gerund door vrijwilligers, die het historische karakter en de functie van het gebouw in leven houden. Films en theaterstukken voor jong en oud komen hier voorbij, waaronder lokaal talent.

Eten uit allerlei windstreken

Café-Restaurant Aaltje
Afbeelding van Café-Restaurant Aaltje

Voor het diner hoeven we daarna niet al te ver meer. Café-restaurant Aaltje zit even verderop langs de Herengracht en heeft buiten net genoeg ruimte voor een sfeervol terras aan het water. Bij Aaltje tref je de lekkerste gerechten uit de Hollandse keuken, aangevuld met klassiekers uit andere windstreken, wat voor een smakelijke balans tussen binnen- en buitenland zorgt.

Afzakkertje in een omgebouwde kerk

A person is ordering drinks at the Wispe beer brewery in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Het laatste afzakkertje pakken we ook op de Herengracht. Want kun je zeggen dat je een stad écht hebt leren kennen als je niet lokaal hebt gedronken? Gelukkig kan dat uitstekend bij Brouwerij Wispe. Overdag kun je hier een rondleiding boeken langs het volledige brouwproces van Wispe, maar ook zie je hoe de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt. In de avonduren is het vooral gezellig in de tot grand café omgebouwde kerk. De hoge plafonds en lichte inrichting maken van Wispe een prachtige locatie, waar je (lokale) drankje nét even lekkerder gaat smaken.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy