Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
A person is ordering drinks at the Wispe beer brewery in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Compleet dagje uit in Weesp

De historische stad Weesp is sinds maart 2022 de nieuwste aanwinst van de gemeente Amsterdam. Het ‘stadsgebied’ zal niet voor elke Amsterdammer bekend terrein zijn, maar daar helpen we graag bij door een ideale dag in Weesp voor je samen te stellen.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy

Ontspannen met een kopje koffie of thee

Tea house 'Blauw' in Weesp
People sitting outside Bar Blauw
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Wie een kaart van Weesp bekijkt ziet dat het oude centrum letterlijk wordt gevormd door de oude vesting. Op een van de 4 bastions van deze vesting vind je de Theetuin, de ideale plek om je verkenning van Weesp te beginnen. Wie nog een hapje wilt eten voor vertrek kan bij Bar Blauw aanschuiven voor een overheerlijk ontbijt of een kop koffie met gebak. En duik vooral de Theetuin zelf in, voor een ontspannen wandeling tussen het groen.

Een kijkje in een molen

Mill 'De Vriendschap' in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Daarna trekken we langs de oever van de Vecht naar Molen De Vriendschap. Deze, door vrijwilligers draaiend gehouden, korenmolen laat op laagdrempelige wijze het ambacht van het molenaarschap zien. Een rondleiding door en langs de molen is dan ook zéér de moeite waard. Maar neem vooral ook een kijkje in de molenwinkel, waar diverse soorten meel, speciale mixen, amandelspijs, honing, rijst, peulvruchten en andere smakelijke producten verkocht worden. Zo heb je er ook na je bezoek aan de molen nog lang plezier van.

Duik de geschiedenis in

Town hall Weesp / Museum Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

We duiken weer het oude centrum van de stad in, door langs de kade van de Oude Gracht op het Grote Plein uit te komen. Aan de kop van het plein staat het voormalige Gemeentehuis, waar zich op de tweede verdieping het Museum Weesp bevindt. In dit museum kun je aan de hand van echte ‘Wierper’ voorwerpen het verhaal van de stad ontdekken. De collectie van het museum begon een eeuw geleden met het stadszilver, schilderijen en gravures en is in de loop der jaren uitgebreid tot een imposante verzameling. Zéér de moeite waard voor geschiedenisliefhebbers.

Rammelende magen vullen

Omdat de maag waarschijnlijk weer van zich laat horen, strijken we neer bij Ons Backhuys, even verderop in de Nieuwstraat. Hier vind je nog brood zoals het bedoeld is. Puur natuur, zonder E-nummers, zonder suiker en lactosevrij. Er zijn niet veel zitplaatsen, maar ook buiten wandelend uit het vuistje is een belegd broodje van Ons Backhuys een aanrader. Om de hoek van de Nieuwstraat zit Nelis’ IJssalon, waar de hele zomer een goede rij voor de deur staat. En terecht, want het ijs van Nelis is het wachten waard. Gelukkig hoef je door de snelle bediening nooit lang in de rij te staan. Met een beetje mazzel (of goede timing) kun je tijdens het wachten geëntertaind worden door het carillon van de Sint Laurenskerk.

Voor de film- en theaterliefhebbers

Theater City of Wesopa in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Via de Sluisbrug gaat de ontdekkingsreis verder naar City of Wesopa. Het gebouw is dankzij haar Amsterdamse Schoolstijl nauwelijks te missen. Het gaat er echter om wat binnen gebeurd. Dit bioscoop/theater wordt grotendeels gerund door vrijwilligers, die het historische karakter en de functie van het gebouw in leven houden. Films en theaterstukken voor jong en oud komen hier voorbij, waaronder lokaal talent.

Eten uit allerlei windstreken

Café-Restaurant Aaltje
Afbeelding van Café-Restaurant Aaltje

Voor het diner hoeven we daarna niet al te ver meer. Café-restaurant Aaltje zit even verderop langs de Herengracht en heeft buiten net genoeg ruimte voor een sfeervol terras aan het water. Bij Aaltje tref je de lekkerste gerechten uit de Hollandse keuken, aangevuld met klassiekers uit andere windstreken, wat voor een smakelijke balans tussen binnen- en buitenland zorgt.

Afzakkertje in een omgebouwde kerk

A person is ordering drinks at the Wispe beer brewery in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Het laatste afzakkertje pakken we ook op de Herengracht. Want kun je zeggen dat je een stad écht hebt leren kennen als je niet lokaal hebt gedronken? Gelukkig kan dat uitstekend bij Brouwerij Wispe. Overdag kun je hier een rondleiding boeken langs het volledige brouwproces van Wispe, maar ook zie je hoe de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt. In de avonduren is het vooral gezellig in de tot grand café omgebouwde kerk. De hoge plafonds en lichte inrichting maken van Wispe een prachtige locatie, waar je (lokale) drankje nét even lekkerder gaat smaken.

Roy van der Marel
Freelance redacteur. schrijft zowel serieus als met een dikke knipoog. Het liefst over muziek, sport of echt Amsterdamse zaken.
Volg Roy