Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Elsbeth Tijssen

Verborgen parels in Oud-Zuid

Amsterdam Oud-Zuid geniet als buurt vooral (internationale) bekendheid door de wereldberoemde musea op het Museumplein, de PC Hooftstraat en natuurlijk het Vondelpark. Maar dan doe je deze buurt echt tekort: er zijn nog zoveel mooie plekken te vinden. Trek erop uit en ontdek de volgende ‘hidden gems’ in Zuid!

Geef je over aan de rust en al het leuks van het Amstelpark

Afbeelding van Edwin van Eis

Als je zin hebt om je eens terug te trekken uit het stadse leven en een goed verborgen Amsterdams park op te zoeken, dan doe je er goed aan om koers te zetten naar het Amstelpark. Voor dit prachtige oud-Floriade park steek je bij station Amsterdam-RAI onder de ring door, en dan ben je er al: het park doemt direct aan je linkerhand op. Zet je telefoon eens uit, wandel het park in en laat je leiden door al het leuks dat op je af komt.

Met een treinritje op ontdekkingstocht door het park

Train for children in Amstelpark
Afbeelding van Ines Maudire

Wat dacht je bijvoorbeeld van een ritje met de Amsteltrein, meteen links in het park kun je bij het station opstappen. In een kwartiertje tijd komt al het moois zoals het rosarium, de oranjerie, de Romeinse tuin al rijdend aan je voorbij en werp je een glimp op de Rododendronvallei en de fraaie Riekermolen uit 1636. Wie weet spot je onderweg tussen de Schotse Hooglanders op de koeweide ook wel ooievaars op het nest!

Van minigolf tot kangoeroes

Amstelpark minigolf cafe terrace
Afbeelding van Ines Maudire

Het park dat voor de Floriade van 1972 is aangelegd is met zijn 45 hectare net iets kleiner dan het Vondelpark. De kabelbaan, de panoramagondels en de rondvaartboten van weleer zijn dan misschien snel verdwenen, het biedt nog steeds genoeg vermaak om hier met jong en oud een dagje bezig te zijn. We noemen een minigolfbaan, doolhof, kinderboerderij, gigantische speeltuin, diverse horecagelegenheden en verspreid door het park aansprekende kunstwerken. En natuurlijk alle mooie tuinen waar je eindeloos door heen kunt struinen. Weet jij de kangoeroes te vinden? Na afloop kun je onderweg naar buiten nog een lekkere ijskoude traktatie bij de IJstuin scoren.

Architectuur op de Zuidas

Afbeelding van Elsbeth Tijssen

Een buurt waar je alleen komt voor je werk? Echt niet, de Zuidas is veel meer dan dat. Je vindt hier de leukste plekken om iets te eten en drinken en het gebied heeft een heel eigen, kosmopolitisch karakter. Fiets eens deze kant op en kijk onderweg af en toe goed naar boven, de architectonische hoogstandjes doen niet onder voor die van andere wereldsteden. Internationaal door de aanwezige bedrijven en door de allure dus! Breng ook een bezoekje aan de Botanische Tuin op de Zuidas, een goed verborgen parel die je het hele jaar door gratis kunt bezoeken. In de succulentenkas vind je de grootste cactuscollectie van Nederland en je kunt er zelfs trouwen! Zeker een bezoekje waard dus.

Als opwaaiende zomerjurk tussen de kantoren

The George, Apartment Building - Zuidas
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

De Zuidas transformeert steeds meer naar een wijk waar werken en wonen hand in hand gaan, getuige de wooncomplexen die er zijn (en worden) gerealiseerd. Neem bijvoorbeeld het recent opgeleverde appartementencomplex The George aan de George Gershwinlaan. Je ziet de indrukwekkende glazen gevel van dit markante gebouw vooral goed aan de Boelegracht, maar het totaalplaatje is wat ons betreft een lust voor het oog. De architecten hebben zich laten inspireren door een opwaaiende zomerjurk, waarbij ze wat meer frivoliteit in het huidige Zuidas aanbod wilden aanbrengen. Dat lijkt door het geel en oranje kleurgebruik, de bijzondere vorm en de aflopende terrassen zeer geslaagd! Kortom: dwaal in deze buurt gewoon eens lekker rond. En als je trek krijgt van alle indrukken zijn er ontelbaar veel fijne plekken om neer te ploffen voor een pitstop.