Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Compleet dagje uit in Zuidoost

Het ene na het andere mooie cultuurproject strijkt neer in Zuidoost, de horeca blijft zich versterken en verruimen en qua groenvoorziening zat het altijd al goed. De bewoners van dit stadsdeel weten dan ook wel beter: Zuidoost is the place to be.

Een frisse start

Diemerbos person walking
Afbeelding van Vincent de Voogd

Begin je ochtend in het Diemerbos, op de grens van Diemen en Zuidoost. Hier vind je House of Bird, waar je de dag perfect kunt starten. In het proeflokaal kun je laven aan een heerlijk ontbijt van lokale producten. Als het weer meezit, is dit ook het perfecte startpunt voor leuke wandelingen, vogelspotten, jeu-de-boulen of een potje schaak met megagrote stukken. De kleinsten onder ons kunnen los gaan in de zandbak of het huttenbos.

Kilometers aan natuur

Trek na House of Bird je wandelschoenen aan en vervolg de route richting de Bijlmerweide. Dankzij de hoge, maar toegankelijke, Veeneikbrug worden de 2 groengebieden met elkaar verbonden. Bovenop de brug kun je even uitrusten en voorbijgaande bootjes op de Gaasp bekijken, maar houd vooral genoeg tijd over om de Bijlmerweide te ontdekken. In dit park heerst de rust en word je regelmatig verrast door interessante kunstuitingen. Houd vooral oog voor de mozaïek-verkeersborden van kunstenaar Peter Vial, die uit een vorm van protest de borden heeft gemaakt.

Streetart achter elke hoek

United Painting at OSCAM Open Space Contemporary Art Centre painting
Afbeelding van Saffron Pope

Wandel na een goed gevulde maag tussen de hoge flatgebouwen door naar de eerste streetart-kunstwerken die je vanaf hier vaker zult tegenkomen. De hoge, grijze gebouwen van de Bijlmer zijn in de loop der jaren opgevrolijkt met omvangrijke muurschilderingen van (inter)nationale kunstenaars. Geef je ogen de kost tijdens de route van de flat Gravenstein naar Gooioord, en tussen het groengebied door naar Kruitberg en over het Kraaiennestpad naar het Nelson Mandelapark. In dit park vinden geregeld festivals plaats en kun je terecht bij het Bijlmer Parktheater, dat een zeer aantrekkelijk programma voorschotelt voor jong en oud. Daarna sta je voor de keuze. De streetart-liefhebber vervolgt zijn/haar route namelijk via de H-buurt (met de tips: Haag en Veld en Hakfort), terwijl OSCAM op het Bijlmerplein een uitstapje voor de museum-fanaat is. Bij OSCAM zijn er wisselende tentoonstellingen met kunst, mode, design en ambachten, die gezamenlijk het verhaal van Zuidoost vertellen.

Uit iedere windstreek

Oma Ietje's Birthday Bash
Afbeelding van Bas Uterwijk

Ongeacht hoe je route is verlopen, voor het diner schuif je aan bij Oma Ietje. Verspreid door Zuidoost kun je voor keukens uit (letterlijk) elke windstreek terecht, en bij Oma Ietje doen ze daar graag aan mee. Bulgogi, shawarma, rendang, tabouleh of gewoon een frites uit Zuyd; het kan hier allemaal in een zéér huiselijke setting.

Tickets voor de nacht

Ziggo Dome interior
Afbeelding van Ferdy Damman

Als de avond begint te vallen, adviseren wij de eerste borrels van de avond te gaan halen bij De Proefzaak. Hier serveren ze het bier van de naastgelegen brouwerij Kleiburg en dat smaakt vooral naar meer. Houd alleen wel de openingstijden van De Proefzaak in de gaten zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan. Maar de échte gezelligheid voor de avond vindt natuurlijk plaats rondom de Arena. Met de 2 van Nederlands grootste concertzalen AFAS Live en Ziggo Dome kun je hier uitstekend terecht voor livemuziek en grote feesten, maar ook een nachtelijk potje in de Gamestate zit je hier goed. De speelhal biedt meer dan 90 spellen om solo of met anderen te spelen. En als je genoeg tickets weet te verzamelen, ga je ook nog met een leuke prijs naar huis!