Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Compleet dagje uit in Oud-Zuid

Liefkozend wordt Amsterdam Oud-Zuid ook wel Little Paris genoemd. En de gelijkenissen zijn er: genoeg cultuur, weelderig groen, beeldige buurtjes en véél sfeervolle horeca. Struin een dag mee door Oud-Zuid en ontdek waarom de locals zo van hun buurt houden.

Lokale ontbijtfavorieten

Aan horeca geen gebrek in Oud-Zuid. Waar je ook bent, je zult nooit ver verwijderd zijn van een tafeltje om snel of juist uitgebreid te eten. Voor het ontbijt is er dan ook keuze genoeg. Mama’s Amsterdam, Dignita Vondelpark en Lokaal van de Stad zijn lokale favorieten. Liever een snel ontbijtje onderweg? Stap dan binnen bij Le Fournil de Sébastien, waar bakker Sébastien Roturier dagelijks zijn ambachtelijke, Franse broden bakt. Mocht er een rij voor de deur staan, sluit vooral achteraan. Het is het waard.

Het Museumkwartier en meer

Uiteraard kunnen we in Oud-Zuid niet om het Museumkwartier heen. Wereldberoemde musea met talloze werken van (inter)nationale grootmeesters trekken jaarlijks miljoenen bezoekers naar het stadsdeel. Kijk vooral in onze culturele agenda om te zien welke tentoonstellingen er zijn bij het Stedelijk, het Rijksmuseum, het Van Gogh, maar ook bij Once Upon a Time, Moco en Het Concertgebouw. Een minder voor de hand liggende tip is het Olympisch Stadion. Bij een rondleiding door het stadion passeren bijna 90 jaar aan sporthistorie, anekdotes en onvergetelijke hoogtepunten de revue. Ook voor niet-sportliefhebbers een zeer vermakelijke uitstap.

Grote parken

Vervolgens gaan we naar 1 van de 2 grote parken in het stadsdeel. Niet het bekende Vondelpark dit keer, al is het Blauwe Theehuis een perfecte lunchplek voor een zomerse dag en biedt het Openluchttheater de hele zomer door vermaak op het podium. We dalen af naar het Amstelpark. Dit park, dat werd aangelegd vanwege de Floriade in 1972, ligt ingeklemd tussen de Amstel, de A10 en Buitenveldert. Dat maakt het minder een doorgaande route voor wandel- en fietsverkeer en meer een bestemming op zich. De faciliteiten zijn er dan ook naar: een enorme speeltuin, een mini-spoorlijn, doolhof, oranjerie, kassen, een midgetgolfbaan en een kinderboerderij zijn nog maar het begin van de lange lijst. Talloze kunstwerken en opmerkelijke architectuur geven het park nog maar eens extra allure mee.

Feest voor de smaakpapillen

Waar Oud-Zuid absoluut in uitblinkt is het diner. Bistro’s, grand-cafés, gastrobars, traiteurs – you name it en ze hebben het in Oud-Zuid. En het eten is vrijwel altijd van goede kwaliteit. Zowel vegans als carnivoren kunnen hier hun hart ophalen en de keukens variëren van Frans tot Vietnamees en van knapperige pizza’s tot zalige malse entrecotes. Om met die laatste categorie te beginnen: bij L'entrecôte et les Dames zijn de opties bescheiden en de smaak des te beter. Dan is er Bar BAUT, dat het beste van BAUT uit Oost (denk oesters, ceviche, buratta of lamsrug) serveert in een bar-setting. Of NENI, het restaurant van de familie Molcho, waar de humus en geroosterde aubergine zó uit het mediterrane Oosten lijken te komen. Voor een snelle afhaalmaaltijd is Toko Kok Kita op de Amstelveenseweg een niet te negeren tip.

Dé Oud-Zuid avond

Afbeelding van Jan de Ridder

Voor het slotstuk van de dag is er voor ieder wat wils in Oud-Zuid. De straten liggen bezaaid met leuke kroegen, bars en cafés voor dat laatste ‘slaapmutsje’. Als er een plekje vrij is bij , Café Rexi, Café Lomans of Bar Hendrik, schuif dan zeker aan. Liefhebbers van (klassieke) muziek gaan naar Het Concertgebouw, voor klassiek, pop, kamermuziek én grote orkesten. Ongegeneerd hard lachen doe je bij Toomler. Al bijna 30 jaar is comedygezelschap Comedytrain het keurmerk van stand-up comedy in Nederland en in Toomler hebben zij hun thuisbasis. De grootste comedians wisselen nog onbekend talent af.