Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Hotel Buiten cafe and restaurant terrace by Sloterplas
Afbeelding van Amie Galbraith

Verborgen parels in Nieuw-West

Zelfs als bewoner heb je vast nog niet alles gezien in Nieuw-West. Het stadsdeel is immers zo groot dat er altijd wel iets leuks te vinden is. Stap op je fiets en ontdek de verborgen pareltjes in deze buurt.

Een pittoresk dorpsgevoel bij de Molen van Sloten

24H Nieuw-West - Molen van Sloten, Brouwerij De 7 Deugden
Afbeelding van Amie Galbraith

Wanneer je afdaalt richting Sloten, voelt het een beetje alsof je terug in de tijd gaat. Zo’n duizend jaar geleden werd dit pittoreske dorpje ingelijfd door Amsterdam, en tot op de dag van vandaag kun je hier nog het historische, dorpse gevoel van de buurt ervaren. Zo staat er op het dorspleintje nog een werkende waterpomp en vind je er de banpaal uit 1794, die de grens aangaf tot waar boeven Amsterdam mochten naderen. Een extra goede reden om hier naartoe te gaan is de Molen van Sloten; een van de weinige, dagelijks toegankelijke werkende molens in Nederland. Stap hier naar binnen voor een rondleiding, waarbij je meer te weten komt over de molentechniek en de geschiedenis van het gebied. Ook leuk: werp een blik op de authentieke werkplaats in het aangebouwde Kuiperijmuseum. Als je de molen uitloopt, vind je aan je linkerhand Brouwerij De Zeven Deugden. Dé plek voor heerlijke speciaalbiertjes, die extra goed zullen smaken na deze korte geschiedenisles. Proost! Nog trek in iets zoets? Loop dan vanaf de molen rechts de Sloterweg in en bestel bij IJshoeve Sloten de lekkerste ambachtelijke ijsjes.

De Eendracht: waan je op vakantie in het weelderig groen

Heb je de behoefte om te ontsnappen aan de waan van de dag? Fiets dan eens richting de Eendracht, waar je in het weelderige groen van de Tuinen van West een echt vakantiegevoel beleeft. Strijk bij Het Rijk van de Keizer neer voor een uitgebreide stop. Hier voelt het alsof je een sprookjesachtige tuin binnenwandelt, of een decor van een theaterstuk door het heuse openluchttheater! Het verbaast ons niks dat je hier ook kunt trouwen, wie wilt dat nu niet? Bij de Cantina van Het Rijk van de Keizer kun je aanschuiven voor een overdadige, smakelijke lunch of natuurlijk alleen een drankje. Zo heerlijk verscholen tussen de weilanden is er maar één nadeel aan deze idyllische plek: het is lastig om weer op te stappen. Onze gouden tip om dit ultieme vakantiegevoel mee naar huis te nemen? Rij nog even langs de nabijgelegen pluktuin Lokale Bloemetjes, om in deze stadsoase met meer dan 100 bloemensoorten een prachtig bosje te plukken voor thuis!

Back to the fifties in Slotermeer

In Slotermeer en omgeving vind je niet alleen veel lekker eten, maar ook een flinke portie cultuur. Breng hier eens een bezoek aan het Van Eesterenmuseum. Dit museum is gewijd aan de stedenbouw van de Westelijke Tuinsteden in het huidige Nieuw-West. Architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren speelde een belangrijke rol bij de realisatie van deze uitbreidingswijken, die grotendeels na de Tweede Wereldoorlog tot stand kwamen. Amsterdam kampte met een serieus huisvestingsprobleem voor het groeiend aantal inwoners, en annexeerde begin jaren ’20 diverse randgemeenten om hier het hoofd aan te kunnen bieden. Van Eesteren was betrokken bij de invulling van deze uitbreiding van de stad: Amsterdam moest meer licht, lucht en ruimte krijgen.

Bij een bezoek aan het museum, bestaande uit een binnen- en buitenmuseum, kun je onder meer een wandeling maken door het gedeeltelijk beschermde stadsgezicht van Tuinstad Slotermeer. In de bijbehorende museumwoning ga je terug naar de jaren '50 en bewonder je design en mode uit de tijd dat geluk nog heel gewoon was. Heb je trek gekregen? Na afloop van je museumbezoek smaakt de lunch op het terras van Hotel Buiten extra goed, terwijl je geniet van het fijne uitzicht over de Sloterplas. Of fiets even naar het splinternieuwe LAWA aan de Slotermeerlaan, voor een buitengewoon smakelijk Turks ijsje van geitenmelk.