Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People sitting around the campfire at Fruittuin van West.
Afbeelding van Irina Raiu

Verborgen parels in Nieuw-West

In een stadsdeel zo groot als Nieuw-West is er altijd wel iets leuks te vinden. Ga op pad en ontdek deze verborgen pareltjes.

Een pittoresk dorpsgevoel bij de Molen van Sloten

Molen van Sloten
Afbeelding van amsterdam&partners

Wanneer je afdaalt richting Sloten, voelt het een beetje alsof je terug in de tijd gaat. Zo’n duizend jaar geleden werd dit pittoreske dorpje deel van Amsterdam, en tot op de dag van vandaag kun je hier nog het historische, dorpse gevoel van de buurt ervaren. Zo staat er op het dorspleintje nog een werkende waterpomp en vind je er de banpaal uit 1794, die de grens aangaf tot waar boeven Amsterdam mochten naderen. Een extra goede reden om hier naartoe te gaan is de Molen van Sloten; een van de weinige, dagelijks toegankelijke werkende molens in Nederland. Ook leuk: werp een blik op de authentieke werkplaats in het aangebouwde Kuiperijmuseum. Als je de molen uitloopt, vind je aan je linkerhand Brouwerij De Zeven Deugden. Dé plek voor heerlijke speciaalbiertjes, die extra goed zullen smaken na deze korte geschiedenisles. Proost!

De Eendracht: waan je op vakantie

People sitting around the campfire at Fruittuin van West.
Afbeelding van Irina Raiu

Fiets richting de Eendracht, waar je in het groen van de Tuinen van West een echt vakantiegevoel beleeft. Strijk bij Het Rijk van de Keizer neer voor een uitgebreide stop. Hier voelt het alsof je een sprookjesachtige tuin binnenwandelt, of een decor van een theaterstuk door het heuse openluchttheater! Het verbaast ons niks dat je hier ook kunt trouwen, wie wilt dat nu niet? Bij de Cantina van Het Rijk van de Keizer kun je aanschuiven voor een smakelijke lunch of natuurlijk alleen een drankje, zo heerlijk verstopt tussen de weilanden.

Back to the fifties in Slotermeer

Van Eesteren Museum Paviljoen, Sloterplas.
Afbeelding van Luuk Kramer

In Slotermeer en omgeving vind je niet alleen veel lekker eten, maar ook een flinke portie cultuur. Breng hier eens een bezoek aan het Van Eesterenmuseum. Dit museum is gewijd aan de stedenbouw van de Westelijke Tuinsteden in het huidige Nieuw-West. Architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren speelde een belangrijke rol bij de realisatie van deze uitbreidingswijken, die grotendeels na de Tweede Wereldoorlog tot stand kwamen.

Bij een bezoek aan het museum kun je onder meer een wandeling maken door het gedeeltelijk beschermde stadsgezicht van Tuinstad Slotermeer. In de bijbehorende museumwoning ga je terug naar de jaren '50 en bewonder je design en mode uit de tijd dat geluk nog heel gewoon was. Heb je trek gekregen? Fiets dan even naar LAWA aan de Slotermeerlaan, voor een buitengewoon smakelijk Turks ijsje van geitenmelk.

Talenten ontdekken

Nieuw-West is gevuld met broedplaatsen en podia waar veel talenten te vinden zijn. Neem een kijkje bij de indrukwekkende creaties van creatievelingen of ga zelf creatief aan de slag. Bij Cultuurhuis De Vlugt kun je regelmatig langskomen om te schilderen, bij Lola Luid neem je regelmatig deel aan workshops en bij Podieum ontdek je beginnend en nieuw talent onder het genot van een drankje. Breng ook een bezoekje aan Studio Keramiek waar je deelneemt aan workshops en met bijzondere eigen creaties weer naar huis gaat.