Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Van Eesteren Museum

Het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-West is een uniek museum over architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988). Het bestaat uit een binnenmuseum, een buitenmuseum en een jaren 50 museumwoning.

Westelijke Tuinsteden, wereldberoemd

Amsterdam Nieuw–West vormt het hoogtepunt van de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Nederland. Onder leiding van Van Eesteren kwam in 1935 het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) tot stand, zijn stedenbouwkundige plannen waren revolutionair. De functionele stad stond centraal; wonen, werken, recreëren en verkeer werden gescheiden. De woningen werden gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen; licht, lucht en ruimte, met andere woorden zonlicht en frisse lucht voor iedere woning.

Binnenmuseum

Het binnenmuseum bevindt zich in het Van Eesteren Paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas. Het in oktober 2017 geopende Van Eesteren Paviljoen is het kloppend hart van het museum, met een permanente tentoonstelling over Cornelis van Eesteren, de bouw van Amsterdam Nieuw-West en wisselende exposities. Er is ook een klein museumcafé.

Buitenmuseum

Het Van Eesteren Buitenmuseum bevindt zich in Slotermeer, de wijk in de directe omgeving van het paviljoen. Het is een 'levend' openluchtmuseum, de 'collectie' bestaat uit woningen, plantsoenen, scholen, winkels, parken, pleinen en straten. Het Van Eesteren Museum biedt wandelingen, fiets-, boot- en bustochten onder leiding van een gids. Ga mee op pad in de tuinstad!

Jaren 50 Museumwoning

De jaren 50 museumwoning in Slotermeer is ingericht volgens de principes van Stichting Goed Wonen. De woning is van donderdag t/m zondag te bezoeken. Het bezoek start bij het paviljoen, hiervandaan wandel je onder begeleiding van een gids in ca 15 min. naar de woning en terug.

Evenementen

Daarnaast neemt het Van Eesteren Museum deel aan diverse evenementen en is er regelmatig een Van Eesteren Gesprek, een debat over een relevant onderwerp met diverse sprekers en waar bewoners en andere geïnteresseerden elkaar treffen.

Toegankelijkheid

Bekijk hoe Van Eesteren Museum een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt.

Meer informatie