Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
De Stadsschouwburg theater in Haarlem
Afbeelding van Marie Charlotte Peze

10 dingen om te doen in de grachtengordel

Op de grachtengordel heb je eigenlijk geen gids of tips nodig. Slenteren, winkeltjes binnenstappen, steegjes inslaan, wellicht een beetje verdwalen: het is dé manier om deze buurt te ontdekken. Wil je voor de zekerheid tóch nog wat tips in je binnenzak voor het geval dat? Hebben we voor je. Tien om precies te zijn.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Winkelen in De 9 Straatjes 

Voor sommige mensen kan een winkel niet groot genoeg zijn. Behoor jij bepaald niet tot die groep, en krijg jij al een paniek- of zweetaanval bij het betreden van een grote winkelketen? Wijk dan uit naar De 9 Straatjes. Dit winkelgebied bestaat uitsluitend uit kleine (speciaal)zaken en boetiekjes, waardoor shoppen lekker overzichtelijk wordt.

De 9 Straatjes, die bestaan uit De Hartenstraat, Wolvenstraat, Huidenstraat, Reestraat, Runstraat, Berenstraat, Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat, Wijde Heisteeg, zijn overigens ook prachtig om doorheen te slenteren zonder iets te kopen.

Musea, musea, musea

Museumliefhebbers hoeven niet van de grachten af te wijken voor een flinke portie cultuur.Zo heb je de twee fotomuseaFoam Museum Amsterdam en Huis Marseille, het nog altijd 17de-eeuws ingerichte grachtenpand Museum van Loon, Het Grachtenmuseum (waar je de geschiedenis van Amsterdam en haar grachten leert kennen) en het Anne Frank Huis, waar je wel even van te voren (online) een toegangskaartje voor moet kopen.

De Westerkerk

Op veel plekken in Amsterdam zie je de toren van de Westerkerk al boven de daken van de huizen uitrijzen. Het karakteristieke bouwwerk, gebouwd in Renaissancestijl en extra bekend geworden door het dagboek van Anne Frank, mag dan ook absoluut één van Amsterdams grootste eyecatchers worden genoemd. De kerk is dagelijks te bezoeken tussen 11:00 en 15:00, en voor de uitzicht-junkies onder ons: de toren beklimmen kan. Extra tip: wandel voor of na je bezoek ook nog even langs het homomonument, gelegen tussen de Westerkerk en de Keizersgracht.

Westerkerk | Prinsengracht 279
Homomonument | Westermarkt

Rode Hoed 

Waar de Rode Hoed rond de 17de eeuw dienst deed als schuilkerk, is het tegenwoordig dé plek voor een schurend debat en verkennende gesprekken. Altijd in een veilige en constructieve sfeer. Op het programma vind je wisselende thema’s, nieuwe perspectieven en toonaangevende podiumgasten. Op lokaal, nationaal én internationaal niveau.

Rode Hoed | Keizersgracht 102

Magere Brug en Brug 15

Geen gebrek aan fotogenieke bruggetjes in Amsterdam. Twee exemplaren die een bezoekje waard zijn: de Magere Brug en Brug 15. Laatstgenoemde biedt zijn bezoekers zicht over vijftien bruggen tegelijkertijd. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de lucht of vanaf het water: alleen dan zie je de 15 bruggen écht goed.

De (witte) Magere Brug is simpelweg een plaatje om te zien, en dus perfect voor het perfecte plaatje.

Lekker eten 

Voor een goed bord eten kun je bijna iedereen wel wakker maken. Met de nadruk op bijna. Behoor jij zéker tot die groep, dan hebben we wat tips voor je. Om te beginnen Ron Gastrobar Oriental, waar de koks Chinese en Indonesische smaken mixen tot heuse kunstwerkjes op je bord. En dan is er nog Pasta e Basta, waar je je Italiaanse menu geserveerd krijgt terwijl er zangers én zangeressen zingend door het restaurant lopen. Bij Bistrot Neuf is het Frans wat de klok slaat.

Voor de kattenliefhebbers

Is een dag of weekend Amsterdam voor jou niet compleet zonder een welgemeende dosis kat? Het Kattenkabinet wacht op jouw komst. Dit kunstmuseum op Herengracht 497, is geheel gewijd aan katten, en omvat schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken van onder andere Picasso, Rembrandt, en Toulouse-Lautrec. Inderdaad: namen die niet voor de poes zijn.

Kater als het feest voorbij is? Stap dan vooral nog even binnen op De Poezenboot, de enige echte dierenopvang die letterlijk in het water ligt.

Kattenkabinet | Herengracht 497
De Poezenboot | Singel 38 /G

Events

Uiteraard heb je bekende dagen als Koningsdag en Pride Amsterdam, maar daarnaast vind je op en rondom de grachtengordel ook de Open Tuinen Dagen, Open Monumentendag, Open Toren Dag, het Tulp Festival, het Grachtenfestival en de Amsterdam City Swim. Stuk voor stuk events om met hoofdletters in de agenda te zetten.

Cafe Krom

De Utrechtsestraat barst van de winkels, restaurants en typisch Amsterdamse cafés, waar het bruine exemplaar Café Krom wat ons betreft de hoofdprijs wint. De naam van het café dateert uit 1949, toen Arie Krom hier de scepter zwaaide. Zijn zoon, ook een Arie, zette de zaak vanaf 1960 voort, tot zijn pensioen in 1994. De lange geschiedenis is nog voelbaar dankzij het interieur (hallo vintage jukebox en glas in looddeur), dus als je daarvan houdt, dan zeker een keertje aanwaaien voor een biertje. En een bitterbal of bal gehakt.

Cafe Krom | Utrechtsestraat 76

Het water op, de grachten in

Vanaf het water ziet alles er mooier uit. Zelfs als je denkt dat een buurt niet nog mooier kán. De grachten van Amsterdam kun je varend, suppend of (met heel veel geluk) schaatsend over. En wil je het echt een keer op z’n Amsterdams aanpakken? Huur dan een bootje tijdens Koningsdag, Je waant je dan, met de feestende menigte langs de kant, haast zélf de koning. Ook leuk: op een boot staan tijdens Pride Amsterdam, maar daarvoor moet je je wel héél vroeg inschrijven.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen