Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
People strolling at the Spui Boekenmarkt
Afbeelding van Koen Smilde

Verborgen parels in hartje Centrum

Het Damrak, de Dam, het Rokin, de Kalverstraat en de Nieuwendijk: dit iconische stuk van Amsterdam staat ook bekend als het Paleiskwartier (hartje Centrum). Een buurt die bol staat van de historische gebouwen, musea, winkels, warenhuizen én horeca. Met vele goed bewaarde geheimen om eens te gaan ontdekken!

De Beurspassage

Beurspassage
Afbeelding van Kees Hummel

Iconische galerijen met barokke grandeur kennen we vooral uit grote steden als Parijs en Milaan. Maar wist je dat de binnenstad van Amsterdam ook een heel bijzondere passage kent? Steek ter hoogte van het Beursplein op het Damrak de overdekte doorgang in richting de Nieuwendijk. De rijkelijk versierde terrazzo, kroonluchters en mozaïek zullen je versteld doen staan. De ‘Amsterdamse Oersoep’ is een visueel feestje en een verwijzing naar de dieren en voorwerpen die in de Amsterdamse grachten terug te vinden zijn.

Eenmaal op de Nieuwendijk ligt het voor de hand om een smakelijk slagroomijsje bij ijssalon Van der Linde te halen. Reken er wel op dat er meer liefhebbers zullen zijn en dat je even in de rij moet staan.

Rokin

Voor cultuur afgewisseld met leuke horecagelegenheden moet je op het Rokin zijn. Duik in de wereld van de Grieken, Romeinen en Egyptenaren in het Allard Pierson. Voor koffie en iets lekkers kun je terecht bij Lexis Coffee and Bakery, een verfrissend biertje drink je bij Het Lagerhuys en bij Satchmo ben je aan het goede adres voor NYC-cuisine en een welverdiende cocktail. En wil je echt van een van de mooiste uitzichten in hartje Amsterdam genieten? Neem dan plaats op het terras van Marie, de brasserie van Hotel De L’Europe. Pal aan het water, met uitzicht over de Amstel. Dit kan ook bij minder weer, dan zetten ze lekker de heaters voor je aan!

Kalverstraat

Genoeg reden om richting de Kalverstraat te trekken ook als je niet wilt shoppen. Je vindt er namelijk uitzonderlijke plekjes, te midden van het winkelend publiek. Loop bijvoorbeeld eens binnen bij De Papegaai, op nummer 58. Deze schuilkerk ontstond in de 17e eeuw in een binnentuin, achter het huis van naar verluidt een vogelhandelaar. Vandaar de naam ‘De Papegaai’. Een oase van rust en een plek met een bijzondere historie. Liefhebbers van geschiedenis brengen ook een bezoekje aan het nabijgelegen Amsterdam Museum. In dit voormalig weeshuis leer je alles over de geschiedenis van de stad.

Sluit de trip down memory lane af met een borrel bij ’t Doktertje: een uniek Amsterdams café van krap 18 m2. Deze kroeg stamt uit 1798 en is opgericht door een chirurgijn van het toenmalig Binnengasthuis. Zijn collega-dokters wisten hun weg naar dit café ook goed te vinden, net als de medisch studenten van de nabijgelegen Universiteit van Amsterdam. Vandaag de dag is het nog steeds ouderwets goed Amsterdams borrelen hier.

Spui

Begijnhof
Afbeelding van Begijnhof

Bezoek een van de meest bijzondere locaties in hartje Amsterdam: Het Begijnhof. Dit hofje werd in de 14e eeuw door de begijnen (vrome, katholieke alleenstaande vrouwen) als een soort klooster gesticht en wordt nog steeds alleen bewoond door vrouwen. Het beroemdste pand van het hof is Het Houten Huys, dat stamt uit 1528. De overige, typisch Amsterdamse hoge huizen dateren grotendeels uit de 17e en 18e eeuw. Betreed het hofje door de poort vanaf het Spuiplein en waan je in een compleet andere wereld. Geef je over aan de rust en bewonder de verschillende historische bezienswaardigheden zoals de Engelse kerk en de kapel.

Na een bezoekje aan Het Begijnhof kun je het terras op van Rouhi. Hier kun je je tegoed doen aan heerlijke Aziatische hapjes of natuurlijk alleen iets drinken. Misschien laat je je daarna nog verleiden om het bijhorende House of Rituals binnen te stappen. Voor fijne beauty- of interieurproducten, of een behandeling in de spiksplinternieuwe body & mind spa! Voor een goede afsluiter duik je 't Spui-tje in om te borrelen bij dit Frank Sinatra-geïnspireerde bruincafé. 

Met je neus in de boeken

Second-hand book market at Het Spui.
Afbeelding van Koen Smilde

Voor boekenwurmen is het Amsterdamse Paleiskwartier een echt walhalla. Zo is het bij het maar liefst vijf verdiepingen tellende Scheltema aan het Rokin rondneuzen tot aan sluitingstijd. Voor Engelse boeken dompel je onder bij het sympathieke Waterstones in de Kalverstraat. En mocht je nog steeds plek hebben in de boekenkast: breng eens op vrijdag een bezoekje aan de wekelijkse boekenmarkt op het Spui. Of snuffel natuurlijk uitgebreid rond bij bijna buurtjes Athenaeum en The American Book Center.