Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Theater en dans in juli

We tippen de beste, grappigste of simpelweg mooiste theaterstukken, musicals, cabaretshows en dansvoorstellingen die je in juli niet mag missen.

Nick Griffin en Sophie Duker

Het eerste weekend van juli staan Sophie Diker en Nick Griffin in comedyclub Toomler. De Britse Sophie Duker is cabaretier en schrijfster en ze vertelt haar grappen met het vertrouwen van een cis-hetero blanke man uit de middenklasse. Tijdens haar Edinburgh Fringe Show, Venus, werd ze genomineerd voor de prijs voor beste nieuwkomer. De slimme, sarcastische en hilarische stijl van de Amerikaanse komiek en schrijver Nick Griffin maakt hem tot een van de meest gerespecteerde in de comedybranche.

Troost-theater

Het legendarische Betty Asfalt Complex heet vanaf nu Theater de Richel, gerund door collectief De Theatertroep. Genoeg reden voor tranen en champagne. Met als gepaste aftrap het Festival van de troost. Theatermaker- en schrijver Paul Haenen schrijft speciaal voor dit festival de dramady De formatie; over het formatieproces na de verkiezingen van november. Er zijn onder meer optredens van Frank Sanders, Joost Oomen, Jos Nargy en MC020. Met in het weekend bandjes en een zomerse maaltijd in het souterrain.

Julidans

Modernedansfestival Julidans trapt af met Age of content van het hippe collectief (La)horde, een bijzonder voorbeeld van het post-#MeToo-tijdperk, bomvol invloeden uit de mode, games en clubcultuur. De Deense choreograaf Mette Ingvartsen krijgt een retrospectief; haar 21 pornographies uit 2017 blijft een meesterwerk en in haar laatste voorstelling, Skatepark, wordt het podium getransformeerd tot skateramp waar skaters en dansers elkaar aftroeven. Tijdens Julidans at the park worden (gratis) voorstellingen op vrijdagavond in het Vondelpark gepresenteerd. Op 5 juli zie je daar onder meer Fantasie minor van Marco da Silva Ferreira, waarin hij romantische klanken van Schubert laat schuren met de pasjes van 2 hiphopdansers.

Lapis Lazuli

Het werk van de Griekse ‘verbeeldingsmagiër’ Euripides Laskaridis wordt omschreven als surrealistisch en krankzinnig. In het nieuwste theaterstuk van de regisseur, Lapis Lazuli, doemt een monsterlijke hybride op uit de diepten van de verbeelding: de weerwolf. Lapis Lazuli is een poëtische en groteske fabel die de grootsheid en tekortkomingen van de mensheid verkent, een burlesk verhaal waarin chaos centraal staat.

Corpus Criolla

De op Curaçao geboren danseres en choreograaf Faizah Grootens richt zich in haar gevoelige choreografie op de relatie tussen Afro-Caribische dansstijlen en de manier waarop die worden belichaamd en gestereotypeerd. Op een dansvloer die bezaaid is met maiskorrels creëert ze een hedendaagse danstaal die diepgeworteld is in de Creoolse cultuur, maar ook van nu is.

Over het IJ Festival

Over het IJ is de afgelopen jaren getransformeerd tot een broedplaats voor stedelijk locatietheater, met verhalen van Amsterdam-Noord en de stad. Zo presenteert Rianne Meboer de voorstelling Doolhof in je hoofd, een reconstructie van wat er gebeurt als iemand de grip op zichzelf en de omgeving verliest. Echte verhalen, openhartige gesprekken met het publiek en spannende theaterscènes lopen door elkaar. In Bodem est omen gaat Hannelore Havelaar op onderzoek uit voor de piratenzender. Onbetrouwbare projectontwikkelaars, vervuilde grond en geheime ruimtes: wat is er waar van de vreemde verhalen die ze horen over de NDSM-werf?

Repelsteeltje (3+)

Na het succes van Robin Hood komt Het Kleine Theater met een nieuwe muzikale familievoorstelling vol humor en avontuur, geschikt voor jong en oud. Over liefde en aandacht. Over jezelf mogen zijn. Over anders zijn dan normaal, maar wat is normaal? Is anders zijn niet juist heel bijzonder? 3 weken lang duikt het gezelschap het bos in en spelen ze bij regen en zonneschijn hun verhaal.

The Kiki Kiki Ball

Tijdens Queer & Pride viert ICK Space for Dance Art de eerste editie van The Kiki Kiki Ball, een ballroom-event voor en door queer jongeren. Bekendste element van ballroom is vogueing, een expressieve vorm van dans waarbij je poseert en dipt – en dat is precies waar dit event om draait. In de middag zijn er 3 workshops – face, runway en vogue performance – en in de avond zijn er een talk en het ball zelf, waar bekende ballroomhuizen een show geven. En waar je zelf aan mee kunt doen natuurlijk.

Don't bring the kids!

Lady Bunny, de drag legend uit New York City, komt met nieuwe show Don't bring the Kids!. Als comedian, actrice en zangeres is Lady Bunny bekend van shows als Sex and the City en Ru Paul’s Drag U, en is ze de host en drijvende kracht achter Wigstock, het festival voor drag en muziek dat al meer dan 20 jaar gehouden wordt in NYC. Dit wordt een avond vol totale comedychaos en pikante grappen.