Ga naar hoofdinhoud

Theater en dans in oktober

We tippen de beste, grappigste of simpelweg mooiste theaterstukken, musicals, cabaretshows en dansvoorstellingen die je in oktober niet mag missen.

Bitemarks on her tongue

In samenwerking met Theater Rotterdam

Afbeelding van Amanda Harput

Een schreeuwende vrouw schreeuwt harder dan je menstruatiekrampen. Luider dan de donder, luider dan een vulkaanuitbarsting, dan vuurwerk, dan een hooligan. Want als zij schreeuwt is ze niet de enige. Ze schreeuwt met haar voorouders. Wat als we onze onderdrukte woede de ruimte geven die het zo verlangt?

Jah!

In samenwerking met Theater Rotterdam

Afbeelding van Amanda Harput

JAH! van choreograaf Dalton Jansen is een krachtige ode aan de zwarte man in een westerse wereld en een diepgaande viering van vaderschap. Zes performers bewegen zich door collectieve trauma's op zoek naar innerlijke vrijheid. Welke trauma's draag je over en welke laat je los? En hoe wordt dit van generatie op generatie overgedragen?

On almost every page

Afbeelding van Lonneke van der Palen

On almost every page is alles wat je van theater hoopt, en dan nog een beetje meer’, schreef Het Parool over deze voorstelling. Gerben Vaillant is een interdisciplinair performancekunstenaar die sinds 2022 verbonden is aan Frascati Producties. Hij werkt met tekst, dans, beeld, filosofie en film. ‘Ik begin meestal met de disclaimer: ik maak voorstellingen. Abstracte shit. Hele vage voorstellingen. Dingen die lijken op poëzie. Net als met een gedicht, begrijp je misschien niet alles. Desondanks kun je er toch een beetje verliefd op worden.’ On almost every page is een meeslepend relaas over leven, dood, kunst en lust.

Onze Jordaan

Afbeelding van Margot de Heide

Een 2 uur durende smartlap, dat moest Onze Jordaan worden volgens regisseur Diederik Ebbinge. In zijn musical vol meezingers volgen we de 80-jarige Greet, die terugblikt op haar roerige leven in de Lindenstraat. Volgens Ebbinge is de Jordaan van iedereen, vandaar dat Onze in de titel. ‘Er wonen inmiddels meer Jordanezen buiten de stad dan erin. Ze wonen in Purmerend, Zaandam, Uithoorn of Almere, maar er sluimert nog altijd een Amsterdamse ziel in hun binnenste.’ Een verhaal vol met humor, emotie, melancholie en hoop.

Animalia Paradoxa

Afbeelding van EDDY WENTING

‘Een ode aan de schoonheid en complexiteit van de natuur. Een pleidooi voor het ondefinieerbare, de vrijheid om gewoonweg ‘te zijn’’ – zo wordt de voorstelling Animalia Paradoxa van dans- en poppengezelschap Duda Paiva en harpist Lavinia Meijer omschreven. De makers lieten zich inspireren door het werk van de 18e-eeuwse Zweedse arts en plantkundige Carl Linnaeus (inderdaad: die van die straat in Oost), die alle planten en diersoorten ter wereld categoriseerde. Bij zijn werk zat ook een curieuze lijst, de Animalia Paradoxa, met alle soorten die ‘niet-classificeerbaar’ zijn. Duda Paiva en Lavinia Meijer brengen Linnaeus’ animalia tot leven. Want wat niet in een hokje past, is het vieren waard.

Uma

Culturele organisatie Untold en muziekgezelschap Black Harmony maakten de voorstelling Uma, waarin krachtige vergeten verhalen van Afrikaanse vrouwen in de strijd tegen slavernij worden verteld. De voorstelling gaat over 5 vrouwelijke heldinnen: Solitude uit Guadeloupe, Ma Cató uit Suriname, Maria uit Curaçao, Nanny uit Jamaica en Cécile Fatiman uit Haïti. Met tekst, muziek en dans.

Geef mij maar Amsterdam (4+)

Afbeelding van Sieb Posthuma

Ook bij de OBA wordt het jubileumjaar Amsterdam 750 groots gevierd. Het hele jaar zijn er feestelijke activiteiten in de 29 bibliotheken in de stad, zoals in OBA Bijlmerplein. Geef mij maar Amsterdam is een oer-Amsterdamse voorstelling van theaterduizendpoot Ton Meijer. Hij maakt interactieve kindervoorstellingen met een centrale rol voor (klassieke) muziek, zoals Be Bach, Be Mozart en Aadje Piraatje. In de gratis voorstelling Geef mij maar Amsterdam kan en mag álles waar Amsterdam beroemd om is, vooral veel zingen en lachen om ‘echt’ Amsterdamse grappen.

  • 19 oktober (OBA Bijlmerplein), 27 oktober (OBA Oosterdok) en 30 oktober (OBA Javaplein) | meer informatie

Unbreakable

In een mix van Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks veel tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze 5 pantsula dansers uit Soweto ‘unbreakable’.

Vreemd Ding (6+)

Vreemd Ding (6+) is een muzikale en fantasierijke voorstelling, geïnspireerd op de prentenboeken van Oscarwinnaar en graphic novel schrijver Shaun Tan, die zich afspeelt in een bijzonder universum vol regels en rituelen. Tot het moment dat alles ineens verandert. Actrice en theatermaker Evgenia Brendes groeit op tussen verschillende talen en culturen. De impact van vertrekken, je weg zoeken in een nieuw land en een nieuwe wereld vormen de achtergrond van haar werk.

Lennox

Afbeelding van Michiel Spijkers

‘Binnenkort wilde Lennox graag dapper worden. En het liefst zo snel mogelijk.’ In Lennox en de gouden sikkel, het dubbel bekroonde boek van schrijver Zindzi Zevenbergen en illustrators Hedy Tjin/Brian Elstak draait het om de nog niet zo dappere Lennox, een jongen van elf. Zijn vader heeft de sikkelcelziekte, een erfelijke bloedziekte die vooral mensen van kleur treft. Het even spannende als ontroerende verhaal is nu bewerkt tot een hiphop-opera voor iedereen boven de 8 jaar. Een swingende muzikale voorstelling – opera meets urban – met nieuw gecomponeerde muziek van multi-instrumentalist en producer Bnnyhunna (Benjamin Ankomah), over moed en vriendschap.

Euterpians

De voorstelling Euterpians van dans- en muziekgezelschap LeineRoebana viert de kracht van vrouwelijkheid met dans en muziek. Geïnspireerd door mytische Euterpe, Sirenen en Amazones, brengen dansers en musici zoals celliste Maya Fridman, percussioniste Marianna Soroka en sopraan Elisabeth Hetherington oude en hedendaagse klanken tot leven.

Hiernamaals

We gaan dood, dat is zeker. Maar wanneer het hier op aarde ophoudt, wat dan? Waar gaan we dan naartoe? Begint alles weer opnieuw of is het een definitief einde? Waren we hiervoor al ergens anders? En heb je ooit gevraagd wat je geliefde, je collega of je buurman denkt? Wat zouden we kunnen leren als we vaker praten over de dood en wat er daarna (niet) is? Met Hiernamaals brengen Doris Vervuurt en Lieke van der Vegt het gesprek over leven na de dood naar het theater.