Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Anne Claire de Breij

Theater en dans in april

We tippen de beste, grappigste of simpelweg mooiste theaterstukken, musicals, cabaretshows en dansvoorstellingen die je in april niet mag missen.

Ziel

Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst presenteert de nieuwe voorstelling Ziel, waarin het verlangen om voluit te leven centraal staat. Met een sterke, avontuurlijke groep dansers bestaande uit jong talent en bekende gezichten. Op zoek naar vrijheid, lichtheid en onverwachte ontmoetingen. Wat houdt ons tegen het leven te omarmen en de restricties die we onszelf en elkaar opleggen te doorbreken?

Make women come

Hoewel we echt ons best doen elkaar beter te begrijpen, valt er nog zo veel te leren, bij elkaar te brengen, uit te schreeuwen, te bespreken, verlangen, te voelen en te lachen. Om waar we nu staan, onze afkomst, onze toekomst. En wat is er dan een beter medicijn dan de rauwe, humoristische, overrompelende, grenzen verkennende, hokjes doorbrekende theatertornado van Nina de la Parra.

  • 1 & 2 april | De Kleine Komedie

Kromanti (10+)

Afbeelding van Shot By The Kid

Op zijn reizen door Suriname en Afrika onderzocht choreograaf Dietrich Pott – die zijn sporen in de dansscene al verdiende als breakdancer – traditionele, Afrikaanse dansstijlen. Het leidde tot een nieuwe stijl, Afro-breakdance, én tot dansvoorstelling Kromanti. Onder de vleugels van ISH Dance Collective vertelt Pott het verhaal van de rituele geheimentaal Kromanti uit het Afro-Surinaamse Wintigeloof op de ritmes van zelfuitgevoerde live percussie.

All Is Energy Jr

Afbeelding van Dim Balsem

Hoe ervaar jij deze planeet? Zie je tegenstellingen? Zie je eenheid? Het zijn maar een paar van de vragen die gesteld worden in het jaarlijkse project van ITA-Junior, een voorstelling met en voor jongeren van 15 tot 21 jaar. Uitgangspunt is altijd een thema dat leeft onder jongeren uit de stad, gecombineerd met een thema van een de voorstellingen uit het ITA-ensemble zelf, in dit geval Guy Cassiers’ Oer en andere tijden (2023). All is energy jr. is een onderzoek naar het 5e, meest onbekende natuurelement: ether.

Queering Puppets Festival Amsterdam

Afbeelding van Paulina Matusik & Eddy Wenting

Het Queering Puppets Festival Amsterdam richt zich niet op 1 genre. Tijdens de 3e editie van dit festival komen beeldend theater, objecttheater, poppenspel én queer perspectieven langs in het Plein Theater, allemaal rond het thema Weapons of the Weak. Hiermee wordt gekeken naar de kracht van kwetsbaarheid als politiek instrument. Dit festival staat bol van de bonte visuele uitspattingen, is lhbtiq+-friendly, feministisch, activistisch en bovenal eigenwijs.

Leven

Afbeelding van Curly & Straight

Het verhaal van Leven gaat over 2 vrienden, gespeeld door acteurs die in het echt ook bevriend zijn: Adam Kissequel en George Tobal. Tijdens een treinreis ontmoeten ze Roos, met wie een bruisende en bijzondere vriendschap ontstaat, totdat het leven een andere wending neemt. Sommige emoties laten zich niet in taal vatten en waar woorden tekortschieten klinkt de muziek van de musici van Club Classique.

The last poet

The Last Poet, geïnspireerd op het collectief The Last Poets, neemt het publiek mee op reis naar de jaren 70 van Amerika tot nu. Toneelschrijver Maxine Palit de Jongh toont hun muzikale nalatenschap en de roman De Laatste Dichters van Christine Otten in een rauwe, ritmische en poëtische toneeltekst, waarin Kersten haar acteurs laat spelen op het snijvlak van theater, hiphop en spoken word.

Fight night

Deze voorstelling uit 2013 reisde al de hele wereld rond, van Europa tot Australië en Canada. De populaire titel van de Vlaamse theaterperformancegroep Ontroerend Goed wordt nu in een nieuw en modern jasje gestoken. Het vertrouwen in democratie wankelt en een complot van fake news, mainstream media en gestolen verkiezingen is inmiddels geen absurd theater meer maar gewoon de harde realiteit. Fight night is een spel met 5 rondes, vol polls, stemwijzers, coalities, campagnes, debat­ten en meer. Let op: Engelstalig.

Welkom in het bos

Welkom in het bos (2002) is oorspronkelijk een veelgeprezen voorstelling van Orkater, een tekst en regie van Alex van Warmerdam. Het gaat over 2 vrouwen die door het bos zwerven en alle mogelijke vreemde figuren ontmoeten. Nu waagt Toneelgroep ARTI, een van de bekende Amsterdamse amateurtoneelgroepen, zich voor haar jaarlijkse grote productie aan dit stuk, in een regie van Erik Goetjaer. Het belooft een absurd sprookje te worden, vol grappige dialogen en bizarre wezens.

Dancing Dutch

In Dancing Dutch van Het Nationale Ballet komen 4 choreografen samen die ondanks hun verschillende herkomst allen in ons land geworteld zijn en hier hun eerste grote successen vierden. Voor het eerst danst Het Nationale Ballet een creatie van choreograaf Jiří Kylián, Wings of Wax. Daarnaast een meesterwerk van Nederlands bekendste choreograaf, Hans van Manen, en premièreballetten van Associate Artist David Dawson en Young Creative Associate Milena Sidorova.

Herman

Wat doe je als je partner na 26 jaar huwelijk vertrekt naar een ander? Het overkomt Herman. In dit coming-of-age verhaal van een midden 50er volgen we Herman, die zijn eigen leven moet leren te leiden als zijn vrouw hem na 26 jaar huwelijk verlaat voor een ander. Herman is een tragikomedie over een laatbloeier, gebaseerd op het gelijknamige boek van Marc van Bree. Een ontroerend en hilarisch verhaal.

Haar in de wind

Afbeelding van Sjoerd Derine

Tijdens de comedyvoorstelling Haar in de wind delen Wilfried de Jong en Caro Derkx hun liefde voor de (wielren)fiets. Zo hoor je verhalen en inzichten over het fietsen, maar bijvoorbeeld ook over vriendschap, loskoppelen van het dagelijks leven en alleen met de buitenlucht zijn. Net als een fietstocht gebeurt er veel en is iedere avond weer een beetje anders.

De Joardy show

Afbeelding van Ashley Röttjers

Hij is met zijn Joardy Film-kanaal uitgegroeid tot een waar fenomeen op YouTube: acteur en theatermaker Jim Deddes (De Oost en Hardcore never dies). Alles wat hij verjoardy’d, lijkt in goud te veranderen. Nu brengt hij in De Joardy show het volledige Joardy-universum tot leven. Verwacht sketches met Harco, het mateloos populaire YouTube-personage en andere typetjes, zoals voetballer Brian Rompoe. Aangevuld met ‘zwaar ongefilterd privémateriaal’ van Jim.

Heat

In Heat zoomt theatermaker Davy Pieters in op de invloed die klimaatverandering heeft op de onderlinge verhoudingen binnen een familie. Pieters onderzoekt in deze apocalyptische voorstelling de manier waarop gedrag, patronen en trauma van generatie op generatie worden doorgegeven. Met deze voorstelling maakt de Nederlandse theatermaakster haar debuut in de grote zaal en wordt daarbij ondersteund door een groot 50-koppig koor in een koperen decor.

Roberto Devereux

Het verhaal over de liefde tussen koningin Elizabeth I en Robert Devereux, de graaf van Essex, vormt het sluitstuk van de zogenoemde Tudor-trilogie van de Italiaanse belcantocomponist Gaetano Donizetti. Eerder lieten regisseur Jetske Mijnssen en dirigent Enrique Mazzola koningin Elizabeth I als kind zien in Anna Bolena, en als volwassen vrouw, op het toppunt van haar macht, in Maria Stuarda. In Roberto Devereux strijdt Elizabeth aan het eind van haar leven vooral tegen zichzelf.

Carrousel

De Rotterdamse kleinkunstenaar, dichter en songwriter Lotte Velvet kruipt in haar 2e programma Carrousel in de huid van leden van een reizende freakshow. In haar unieke, donkere stijl van aan de ene kant poëtische taal en aan de andere kant snoeiharde, down-to-earth grappen bespreekt en bezingt zij de actualiteit vanuit deze circusartiesten. Ze wordt begeleid op toetsen door Serge Dusault en speelt zelf viool en gitaar.

Assembly hall

Assembly hall is de nieuwste voorstelling van het Canadese gezelschap Kidd Pivot, opgericht door choreograaf Crystal Pite. De Nederlandse première omvat hybride danstheater met de kenmerkende humor en vindingrijkheid van het gezelschap. Wat de producties van Kidd Pivot aandrijft, is een fascinatie voor verhalen en de rol van taal als een animerende kracht.

Bedankt voor alles

Afbeelding van Ben Lensink

In Bedankt voor alles onderzoekt cabaretier Robin Bleeker zijn eigen sociale gebreken, het belang van menselijk contact en de troost van nihilisme. Een voorstelling waarin de balans wordt gezocht tussen lichtheid en ernst, naar buiten treden en naar binnen keren, tussen twijfelen en kiezen; ervoor kiezen de dingen aan te gaan of beter toch voor alles te bedanken. Talig cabaret waarin het lied centraal staat.

Café 749

Afbeelding van Anne Claire de Breij

In aanloop naar het 750e verjaardagsfeest van Amsterdam, dat aanstaande oktober losbarst, beleef je nu al flinke voorpret met Café 749: een theatrale ode aan de bruine kroeg. Er wordt groots uitgepakt, zo wordt er een heel café gebouwd en is er muziek te horen van onder meer het Amsterdams Andalusisch Orkest. Ook is de voorstelling een ode aan Amsterdamse oud-wethouder De Miranda en wordt sluit de voorstelling af met een feestelijk nieuw stadslied.