Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Voor in de Uitmail van 14 september

Theater en dans in oktober

We tippen de beste, grappigste of simpelweg mooiste theaterstukken, musicals, cabaretshows en dansvoorstellingen die je in oktober niet mag missen.

D̶A̶R̶K̶MATTER 

In een futuristisch universum transformeert Cherish Menzo het zwarte lichaam met krachtige danstaal, onder meer door haar gebruik van de ‘chopped and screwed’-methode uit de hiphopmuziek, waarmee songs vertraagd en bewerkt worden. Haar solo heeft inmiddels nominaties voor alle belangrijke prijzen dit jaar. Niet te missen dus.

Vast

Afbeelding van Lonneke van der Palen

Hoe is het om vast te zitten, zowel in de rechtlijnige wereld die de gevangenis is als in je eigen denken? Schrijver Nic Bruckman werkte 11 maanden als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen en zag van dichtbij welk effect langdurige opsluiting heeft op mensen. Hij schreef een monoloog voor een cipier, waarin ruimte is voor de harde kanten van misdaad (bloed, geweld, frustratie), maar die ook gaat over intimiteit en onvermoede chemie tussen cipier en gevangene.

So far so good

Afbeelding van Mark Engelen

Buiten op straat bouwt de onrust op. Vanuit een winkel proberen mensen grip te krijgen op wat er precies aan de hand is aan de andere kant van de winkelruit. Waarom zijn die jongeren daar? Loopt het uit op rellen? Woede over hoe de samenleving naar ze kijkt? Zijn ze pionnen in een crimineel plan? Een opzwepende mix van theater en dans over framing en polarisatie. Met een ensemble van professionele dansers en jonge bewegers maakte Donna Chittick een continue choreografie achter (en tegen) de winkelruit. Binnen laat Floris van Delft zijn acteurs pittige gesprekken voeren over wat daarbuiten gebeurt.

The Previous Owner

In een nabije toekomst wordt het brein van een stervende man succesvol geüpload naar een jong lichaam. Als blijkt dat er nog steeds iets van de geest van de vorige eigenaar aanwezig is in het lichaam, ontstaat er een strijd tussen dans en tekst met als inzet het nieuw gecreëerde wezen. In haar nieuwe voorstelling stelt Dunja Jocic vragen bij de in een razend tempo accelererende technologische ontwikkelingen en biedt ons een inkijk in onze nabije toekomst.

Afrovibes: The East African Bolero

Afbeelding van Edgar de Melo

De Rwandese choreograaf Ruzibiza liet de oorspronkelijke opzet van de Bolero los en vormde het om tot een mythisch Afrikaans scheppingsverhaal. Zijn East African Bolero begint met ijle klanken uit Ravel’s Bolero, de stem van een verteller over het scheppingsverhaal en elektronische muziek, en eindigt met Ravel’s oorspronkelijke partituur in een apotheose van dans, muziek, kleur en veelvormige beweging.

Qi

In de dansvoorstelling Qi gaat choreograaf Ruben Chi op een persoonlijke reis tussen de 2 werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar: tussen oost en west, tussen het bekende en het onbekende. Hiphop- en hedendaagse dansers flowen zonder beat, en klassieke musici stromen zonder bladmuziek mee in de beweging. Als een nieuwe entiteit die voorbij de dualiteit gaat.

Liefde, dood & taart

Liefde, dood & taart is een prelude op de midlifecrisis, want Peters 40e verjaardag nadert en hij gaat het gevecht aan tegen de sleur, vastgeroeste principes en voornemens die voornemens dreigen te blijven. Met een hele bak vol liedjes, jazz, musical, rock en folk gaat Peter het onvermijdelijke te lijf.

Dis Order

Afbeelding van Paulina Matusiak - Eddy Wenting

Dis Order is een psychologisch drama over eetstoornissen geïnspireerd op de dagboeken van Cat Smits en het wetenschappelijk onderzoek van Marlies Rekkers, die 15 jaar geleden Smits’ psycholoog was. De voorstelling is deels autobiografisch, en combineert spel, poppenspel en dans met filmbeelden van Sunny Bergman. Het publiek wordt meegenomen in de innerlijke strijd; het gevecht tussen licht en duisternis.

Bambie 2197 – Om en nabij planeet Moebius

Afbeelding van Bambie-Bambie

Bambie laat zich inspireren door de Franse striptekenaar Jean Giraud (1938-2012). Die verdiende zijn geld met morsig-realistisch opdrachtwerk. In zijn vrije tijd zocht hij artistieke vrijheid bij zijn alter ego Moebius. Net als de theatervoorstellingen van Bambie is het werk van Moebius de weerslag van een binnenwereld. Een beeldende en muzikale voorstelling over de binnenwereld van striptekenaar Jean Giraud.

Alle dichters hebben gouden helikopters

Afbeelding van Esther Lutgendorff

In Alle dichters hebben gouden helikopters legt poëet, De slimste mens-deelnemer en ‘literair talent van het jaar’ Joost Oomen uit hoe poëzie werkt, en wat een gedicht überhaupt is. Hij vertelt over Vondel en Campert en gaat op zoek naar jouw poëtische gevoel – dat je kan overvallen als je een mier per ongeluk op de post doet of wanneer de sterren in de circustent van gaten blijken te zijn gemaakt. Met als ultiem doel: gedichten toegankelijk maken voor iedereen.

1000+1 nacht (8+)

Afbeelding van De Toneelmakerij

Layla ligt in het ziekenhuis. Ze slaapt, heel diep. Vader Ersin zit dag en nacht aan haar bed en vertelt haar de verhalen uit 1000+1 nacht. Iedereen in het ziekenhuis luistert mee, van de hoofdarts tot de schoonmaker. In Layla’s fantasie komen de verhalen tot leven. Stoere krijgsters bewegen op het ritme van de hartslagmeter en djinns komen tevoorschijn uit een infuus. Een ontroerende familievoorstelling over de betoverende kracht van verhalen.

  • 20 t/m 22 oktober | ITA

De Foute Liedjes Parade

Afbeelding van Joris van Bennekom

Kippensoep voor de ziel. Zo noemen ze het zelf. Vuile Huichelaar. Ooit begonnen als cabaretesk meezingprogramma voor de bedrogen vrouw. Inmiddels een begrip onder alle vrouwen van schier volwassen tot schijndood. En voor een groeiende groep dappere mannen. In De Foutje Liedjes Parade leggen Paulette Willemse en Saskia van Zutphen weer menig hedendaags probleem bloot.

Marmer

Afbeelding van Anne van Zantwijk

Toen Michelangelo zijn 5,5 meter hoge blok marmer geleverd kreeg wist hij: mijn meesterwerk, dé David, zit er al in. Ik hoef slechts weg te hakken wat het niet is, en het kunstwerk zal verschijnen. Zo ook Andries Tunru. Hij hakt, sjort en zaagt tot niets anders dan de kern overblijft. Blijmoedig en voortvarend beitelt hij weg wat er niet toe doet. Met messcherpe grappen en verbluffende improvisaties.

Freaky Friday Face Off

Afbeelding van Lonneke van der Palen

Iedereen zou het weleens willen doen: bodyswappen. Hoe is het om in de huid van een ander te kruipen? In De Warme Winkels Freaky friday face off onderzoeken ze precies dat. Tijdens de voorstelling wordt de identiteitskwestie niet minder spectaculair aangepakt met een verrassende cast vol tegenpolen: man-vrouw, homo-hetero, wit-van kleur, groot-klein en, verrassend, mens-di