Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Olivier Kemme

Duurzaamheidsvlogger Roosmarijn Koster: mijn 7 favoriete betaalbare tweedehandswinkels

Hoi! Ik ben Roosmarijn. Een enthousiaste vlogger en modeontwerpster met een liefde voor duurzaamheid. Daarom deel ik mijn persoonlijke top 7 vintage winkelbestemmingen heel graag hier. Van een levendige markt tot aan een verborgen outlet, ik ken alle vintage winkels in Amsterdam op mijn duimpje. Stap in mijn vintage wereld en ga mee op een retro-reis.

Roosmarijn Koster
Duurzame vlogger, modeontwerper, kringloop shopper en creatieve duizendpoot, wonend in Nieuw-West.
Volg Roosmarijn

In deze serie tippen de kenners uit Amsterdam hun persoonlijke favorieten. Of dat nu de lekkerste snackspots zijn of vintage winkels, laat je gidsen door de mensen die weten waar je écht moet zijn.

Gideon Italiaander Havenstraat

Met 8 vestigingen in Amsterdam zit er bij iedereen wel een Gideon Italiaander op de hoek. Ken je het nog niet? Dan is het tijd om deze dichtstbijzijnde kringloopwinkel te zoeken. Voor mij is de locatie op de Havenstraat extra bijzonder. Bij de andere 7 filialen verkopen ze voornamelijk grote partijen, maar in de Havenstraat vind je ook vintage deadstock en onaangetaste vintage inboedel. Vintage deadstock zijn spullen die winkels nog op voorraad hadden toen ze bijvoorbeeld failliet gingen. En vintage, dat betekent dat het minimaal 30 jaar oud is. Hier vind ik altijd wel iets naar mijn smaak. Er komen ook allerlei soorten mensen op af. Het heeft echt een sociale sfeer.

Best aankoop: Een lijst met houtensnijwerk van een Egyptische sfinx.

Aankoop van Roosmarijn Koster
Afbeelding van Roosmarijn Koster

Kilosale

Kopen op gewicht. Dat is het idee van de Kilosale. De winkel is een outlet van een aantal vintagewinkels samen. Hier komt kleding terecht die te lang in andere vintagewinkels is blijven hangen, of kleding waar bijvoorbeeld een knoopje los zit. Met mode gaat alles in cirkels. Wat nu misschien niet populair is kan over 10 jaar weer helemaal hip zijn. Heb je alles gevonden? Dan wordt het allemaal op een weegschaal gelegd en betaal je per kilo.

Beste aankoop: gele jurk uit de jaren ‘80 met zwarte stippen, pofmouwen en dropwaiste.

Aankoop van Roosmarijn Koster
Afbeelding van Roosmarijn Koster

Noordermarkt

Op maandagochtend, van 8:30 tot 9:30, is de markt vol met honderden inkopers van vintage kleding uit het hele land. Het is een drukte van jewelste terwijl iedereen zich door de kleding heen wurmt. Hier koop je vintage voor inkoopprijzen, waar je in winkels soms het drievoudige voor betaalt. Als je niet zo van het ellebogenwerk houdt, kun je beter na 9:30 komen. Of nóg beter: om 08:30 aanschuiven bij Winkel 43 voor een appeltaart en een kopje koffie. Zo heb je meteen genoeg energie om langs alle stallen te struinen.

Beste aankoop: een snowwashed cropped denim met embellishments op de bovenbenen

Aankoop van Roosmarijn Koster
Afbeelding van Roosmarijn Koster

Waterlooplein

De uitspraak keuze is reuze moet hier zijn ontstaan. Er is hier zo veel keuze dat iedereen er wel iets moet kunnen vinden. Iedere kraam heeft zich gespecialiseerd, wel zo overzichtelijk. Wil je echt een koopje scoren? Dan zul je flink aan de slag moeten, want de parels vind je in de grote hopen. Hier vind je kleren voor €2,- per stuk, dus zeker de moeite waard. Tip: doe wat makkelijks aan, want je zult moeten graaien door de hopen kleding.

Beste koop: Fluorescerend oranje bomberjack met bruine embleem achterop.

Aankoop van Roosmarijn Koster
Afbeelding van Roosmarijn Koster

De Buurtkringloop

Sophie van IJken opende, uit liefde voor het kringlopen, haar eigen winkel in de Javastraat. Het heeft een echte functie voor de buurt, met veel vrijwilligers en spullen die worden ingeleverd door de buurt. Het is een echte instapkringloop. Alles is goed geordend en de prijzen zijn laag. Wel een belangrijke tip voor tijdens het kringlopen: lever niet alleen spullen in, maar koop dan ook wat! Zo zorg je ervoor dat mooie spullen een tweede leven krijgen.

Beste koop: Een sweatshort van Weekday voor €2,-.

Aankoop van Roosmarijn Koster
Afbeelding van Roosmarijn Koster

RataPlan

Dit is werkelijk waar een gigantische kringloop en dat vlak bij mijn huis. Wat een geluk! Het is de enige grote kringloopwinkel in de stad. De meeste kringloopwinkels zitten op industrieterreinen. Hier ben je zo een dagje zoet. De meeste winkels hebben ongeveer hetzelfde aanbod. Dat komt omdat alle spullen op 1 locatie worden verzameld waarna ze worden verdeeld over de verschillende locaties. Maar hier niet. Wat je koopt is ook bij de inbrengbalie ingeleverd.

Beste koop: Een lamp van glasvezel met een marmeren look van 1,20 meter voor €50,-.

Aankoop van Roosmarijn Koster
Afbeelding van Roosmarijn Koster

Kerk & Buurt

Kleingoed, kleding en meubels, in de kelder van de Nassaukerk vind je het allemaal. Maar weinig mensen weten van deze plek af, maar je vindt hier echt prachtige spullen. En een plus is dat de opbrengst naar het goede doel gaat. Zo draag je met jouw vondst nog eens extra je steentje bij. De winkel wordt gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik kom hier graag om lekker te rommelen. En niet vaak zonder succes!

Beste koop: Pied-de-poule geruit bruin mantelpakje

Aankoop van Roosmarijn Koster
Afbeelding van Roosmarijn Koster
Roosmarijn Koster
Duurzame vlogger, modeontwerper, kringloop shopper en creatieve duizendpoot, wonend in Nieuw-West.
Volg Roosmarijn