Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
This modern flat building in Almere with living spaces is called The Wave.
Afbeelding van koen smilde

Wandelroute door Nieuw Land

Nieuw Land is niet alleen uniek omdat het teruggewonnen land is, ook door de prachtige gebouwen. Van flatgebouwen tot de schouwburg, bibliotheek en het Stadhuisplein: elk ontwerp is uniek op een specifieke manier. 

1. Station Almere Centrum

Almere train station
Afbeelding van Maarten Feenstra

Dit is het startpunt van de wandelroute.

2. Stadhuis Almere

In het ronde gedeelte van het stadhuis zit de raadzaal en daarmee het hart van het stadhuis. Rechts, links en vanaf het midden van de raadzaal zijn kantoorvleugels. In 2004 bleek dat het huidige stadhuis te klein was en is de middelste toren, met 10 verdiepingen, bijgebouwd. Het stadhuis is dus meegegroeid met de stad.

3. Smaragd

Het kleurenconcept van dit gebouw is samen met Zwitserse kunstenaar Adrian Schiess ontwikkeld. Door de combinatie van kleuren en de schuine vorm krijgt dit gebouw de illusie van een smaragd. Des te harder de zon schijnt, des te feller de kleuren. De lichtinval in de appartementen in De Smaragd wordt geoptimaliseerd door de vorm. 

4. Het Belfort

Natuurlijk is het Belfort niet alleen bijzonder door de gezellige cafés: vanaf de trap kun je gemakkelijk het verschil tussen het stadshart en de rest van Almere zien. Het stadshart ligt namelijk een stuk hoger dan de rest. Ook staat hier een kunstwerk, geïnspireerd op de Maya kalender. Het is een zuil met stadsklok en 4 kleurige bankjes. Dit is een rustpunt in de drukke stad en is bedoeld om je even stil te laten staan bij jezelf en je dromen.

5. Lakeside

Lakeside is zo ontworpen om de zichtlijnen naar het Weerwater vrij te houden. Loop wat dichter naar het gebouw, dan zul je zien dat zelf de glazen ramen en metalen panelen gedraaid zijn. Ook kun je dan kleine details op de panelen ontdekken, die lijken op gehaakte gordijntjes.

6. Kunstlinie

Kunstlinie Theater in Almere
Afbeelding van Patrick Meis

Door het gebruik van veel glas en staal in het ontwerp van de Schouwburg krijgt het gebouw een erg strakke, opvallende uitstraling. Ook is duidelijk te zien dat het gebouw uit drie delen bestaat. De 2 hogere delen aan weerskanten van het reflecterende, lagere gedeelte, zijn zalen van de Schouwburg. In het deel in het midden zit het Kunstencentrum.

7. Side by Side

Architectuur / architecture
Afbeelding van Jody Ferron

Toen iemand, tijdens het ontwerpen de maquette omstootte en de 2 flats opeens haaks op elkaar stonden, was dat geluk bij een ongeluk. De architect vond het wel speels en liet het zo. En dat is nu juist waar de flats om bekend staan. Side by Side, zoals de flats heten, zijn een onmisbaar deel van de Almeerse skyline.

8. The Wave

Door het golvende ontwerp en de kleur van dit gebouw krijgt het een erg golvend uiterlijk. In de zonlicht reflecteren de glazen platen op de buitenkant het licht net zoals water dat doet. Van een stukje verderop is de golvende beweging van The Wave nog beter te bewonderen.

9. Schipperplein

De functie van het Schipperplein verandert per seizoen. In de winter wordt het een kleine, openbare ijsbaan. In de warmere maanden is het juist de uitgewezen plek om even te relaxen of een (klein) stukje te lopen. De naam is misleidend: het plein lijkt juist meer op een park dan een plein. Dat komt omdat landschapsarchitecten verantwoordelijk waren voor het ontwerp.

10. Silverline

Aan de overkant van de brug zie je waarschijnlijk een zilverachtig gebouw met hoekige vormen. Dit gebouw heet Silverline en is een ontwerp van Felix Claus en Kees Haan. Juist omdat woningen op de bovenste verdiepingen altijd populair zijn, hebben ze de bovenkant groter gemaakt.

11. Fietsbrug Olstgracht 

Door de scheefstaande staanders en driehoekige stangen doet het ontwerp van deze brug je waarschijnlijk denken aan zeilboten. Dit ontwerp is een verwijzing naar schepen die aanmeren in de haven erachter. De brug is bedoeld als loopbrug. 

12. De nieuwe bibliotheek

In 2009 werd deze bibliotheek in gebruik genomen, het is door Meyer & Van Schooten Architecten ontworpen. Niet alleen de buitenkant is opvallend, met de deels uitstekende gevel, ook de binnenkant is zeker een bezoekje waard. De boeken liggen op plateaus en door middel van roltrappen beweeg je je door het gebouw, net als in een warenhuis.

13. Station Almere Centrum 

Dit is het eindpunt van de wandelroute.