Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Family picking fruit at Fruittuin van West
Afbeelding van Amie Galbraith

Wandelroute door Geuzenveld-Slotermeer

‘Licht, lucht en ruimte’ was het credo bij de bouw van Slotermeer en Geuzenveld in het begin van de jaren 50. Laat dat nou net hetgeen zijn waar het in het centrum van de stad aan ontbreekt.  Niet gek dus dat steeds meer Amsterdammers hun weg naar deze wijken vinden. Rosa van Rumpt van het Van Eesteren Museum neemt ons mee naar haar lievelingsplekjes.

1. Tuinen van West

Sinds 2007 vormen 4 polders aan de westkant van de stad een uniek, multifunctioneel stadslandbouw- en recreatiegebied met horeca, natuur, sport en recreatie. "2 ondernemingen die ik er uit wil lichten zijn de Fruittuin van West en MijnStadstuin. De eerste is een biologische boomgaard waar je vers fruit kunt kopen en bij MijnStadstuin kan iedere Amsterdammer groenten verbouwen in zijn eigen stadsmoestuin met hulp van een tuinbutler!" 

2. Toko Makassar

Is een echt familiebedrijf dat al sinds 1973 bestaat, midden in Geuzenveld. "Zelf ben ik voor een kwart Indisch en ik houd enorm van lekker eten, dus 1 plus 1 is 2. De Nasi Kuning vind ik daar echt heerlijk. Naast alle lekkere hartige gerechten hebben ze ook zoete Indische snacks zoals Kue Lapis, een knalroze en -gele rijstcake, heerlijk. Voor Toko Makassar fiets ik graag even om!" 

3. Şerifoğlu Café en Patisserie

Mensen vanuit de hele regio komen hiernaartoe voor hun Baklava en andere Turkse zoete gebakjes. "Als ik binnenstap krijg ik spontaan keuzestress. De hele toonbank ligt vol met lekkere gebakjes. Ik kies altijd voor de baklava met pistachenoten, maar ook de baklava met walnoten mag je eigenlijk niet laten liggen." 

4. Broedplaats de Vlugt

"Broedplaatsen hebben altijd mijn aandacht. Tot 2017 was het Van Eesteren Museum hier gevestigd. Een superleuke plek met allerlei creatieve ondernemers." Kunstenaars kunnen hier aan hun projecten werken, en bezoekers kunnen er deelnemen aan leuke workshops, voorstellingen en lezingen. 

5. H.J. Bruinink

Aan een typische jaren 50 laan met mooie vleugelnootbomen zit hobbywinkel H.J. Bruinink. "Een goed bewaard geheim midden in Slotermeer. Als we hebbedingetjes nodig hebben voor een tentoonstelling gaan we soms hier langs en vinden we precies wat wij zoeken. Zelf houd ik heel erg van breien en daarvoor kan ik hier ook terecht." 

6. Watersportcentrum De Duikelaar

In het Algemeen Uitbreidingsplan van 1934 stond al dat er genoeg ruimte moest zijn voor recreatie. Ziedaar het watersportcentrum De Duikelaar, waar je allerlei watersporten kunt beoefenen. "Je kunt hier een kano, supboard of windsurfboard huren en de Sloterplas ontdekken vanaf het water." 

7. Van Eesteren Museum

Begin deze eeuw groeide de aandacht en waardering voor het naoorlogse erfgoed in de Westelijke Tuinsteden. In 2007 ontstond zo het gemeentelijk beschermd stadsgezicht, een stukje Slotermeer dat als erfgoed bewaard moest blijven. Dit gebied vormt nu het Van Eesteren Buitenmuseum. Daarnaast is er het binnen museum aan de Sloterplas en een museumwoning die helemaal is ingericht in de stijl van de jaren 50. "Van Eesteren was een visionair. Zijn plan voor de tuinsteden ademt licht lucht en ruimte en het is heel groen, met veel parken en bomen. Ook al komen er nog veel woningen bij, de nieuwbouw mag niet ten koste gaan van het groen en het water. Het plan van Van Eesteren is namelijk nog hartstikke actueel." 

8. New Metropolis Nieuw-West

New Metropolis is een dependance van debatcentrum Pakhuis de Zwijger. Dat wilde juist in Nieuw West aanwezig zijn, omdat deze wijk de de komende jaren het meest in ontwikkeling is. Hier kunnen buurtbewoners samenkomen om te praten over belangrijke thema’s als wonen, onderwijs, sociale veiligheid en zorg. "Ze proberen jongeren, ondernemers, cultuurmakers en professionals uit de buurt een podium te geven." 

9. Sloterplas

De plas werd gegraven om de omliggende wijken op te kunnen hogen met zand. Omdat er steeds meer zand nodig was werd de plas steeds dieper. Uiteindelijk is de Sloterplas ruim 30 meter diep geworden. "Vanaf het stippenterras bij Restaurant Oostoever aan de Noordoostzijde heb je een schitterend uitzicht over de Sloterplas. Aan de linkerkant zie je bomen en aan de rechterkant groen en het jachthaventje. Het voelt on-Amsterdams.