Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tours

Audiotour Rokin

Wie heeft Rokin Plaza ontworpen? Hoe werd de Bicycloud gemaakt? Wat is de geschiedenis achter de mirakelkolom? Deze en nog veel meer vragen beantwoordt deze audiotour langs het Rokin. Een architectuurgids uit het architour-team neemt je mee op een Corona-proef uitje naar het Rokin en vertelt de verhalen achter 15 markante gebouwen en projecten – van de Koninklijke Industriële Groote Club tot aan Hotel De L'Europe. Alles wat je nodig hebt is een smartphone of tablet en oordopjes. Let's go!

Het Rokin en haar schatten

Deze audiotour van architour geeft een informatief beeld van de historische en actuele ontwikkelingen aan het Rokin en nodigt deelnemers uit kennis te nemen van de argumenten en dilemma’s achter stedelijke vraagstukken. 100% Corona-proof en gratis!

Het 'slechtste kunstgebit' van de stad

Het Rokin is door de eeuwen heen sterk veranderd, maar behield dankzij de centrale ligging steeds zijn rol als dominante slagader van stedelijke bedrijvigheid. Veel Amsterdammers en bezoekers hebben echter alleen oog voor de commerciële functies in de plinten van de gebouwen of kennen het Rokin slechts als doorgaande route naar andere plekken in de stad. Architectuurhistoricus Vincent Van Rossem noemde het zelfs eens het “slechtste kunstgebit van de stad”.

Waardevol gebied

Dit doet echter te kort aan het belang en de waarde van het gebied. Het Rokin biedt over een lengte van 500 meter een dwarsdoorsnede van bijna de hele Nederlandse architectuurgeschiedenis: van de Munttoren uit de Gouden Eeuw via 19e eeuwse panden zoals het Allard Pierson en het postmoderne Oudhof-gebouw tot aan de meest recente winkelpanden. De laatste zijn niet alleen in architectonisch opzicht relevant, maar vooral ook in de samenhang van discussies over het gebruik en de inrichting van de stad. Dit geldt eveneens voor de nieuwe infrastructurele projecten, zoals het station van de Noord-Zuidlijn en de fietsenstallingen.

15 markante bouwwerken

Tijdens de audiotour wordt je meegenomen mee van de Dam tot aan de Munttoren, langs 15 markante bouwwerken. Op een individuele manier verken je het gebied, ondersteund door een digitale plattegrond en actuele en historische foto’s per gebouw. Bij elke stop kun je ca. 3-4 minuten uitleg beluisteren over de architectuur, maar ook over de ontstaansgeschiedenis van de instituties en de bedrijven. De verteller is een lokale architect en architectuurgids die zijn ervaring op een even toegankelijke als goed onderbouwde manier deelt. Over elk project weet hij of zij een verhaal te vertellen. 

De tour is gratis beschikbaar en wordt je aangeboden door BIZ Vereniging Rokin. Alles wat je nodig hebt is een smartphone met oordopjes. Vertrekplek is Rokin 1.