Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tours

Audiotour Station Amsterdam Amstel

Welkom bij onze audiotour op Station Amsterdam Amstel! We nemen u mee op een verkenningsreis langs negen stops op het station. Ervaar alles over de monumentale muurschilderingen van Peter Alma, de beelden van Theo van Reijn, maar vooral over de stationsarchitectuur van H.G.J. Schelling en Jan Leupen. Alles wat u nodig hebt is een smartphone en oordopjes.

Nog steeds een lust voor het oog, ook na renovatie

Station Amsterdam Amstel is één van de mooiste en meest innovatieve stationsgebouwen van zijn tijd in Nederland.

Bij de opening in 1939 was het door spoorarchitect H.G.J. Schelling en stadsarchitect Jan Leupen ontworpen station het allereerste multimodale vervoersknooppunt. Bijzonder is ook de integratie van kunstwerken in het gebouw: de monumentale muurschilderingen van Peter Alma waren bij oplevering de grootste in Nederland.

In de laatste jaren heeft het station een uitgebreide renovatie naar ontwerp van Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects ondergaan, waarbij geprobeerd is zo veel mogelijk bij het oorspronkelijke ontwerp aan te sluiten.

Ter gelegenheid van de ‘heropening’ van het station heeft architour in opdracht van NS deze audiotour over architectuur en kunst op Station Amsterdam Amstel ontwikkeld. Tijdens de audiotour nemen wij je mee langs negen stops in en rond het stationsgebouw. Wij vertellen over het verleden, heden en toekomst van het station, maar ook over de prachtige kunstwerken.

Op een individuele manier verken je het station, ondersteund door een digitale plattegrond, foto’s en tekeningen. Bij elke stop zijn 3-7 minuten uitleg te beluisteren over de architectuur en de kunstwerken op het station. Ontdek station Amsterdam Amstel met architour!