Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tours

Audiotour Kalverstraat

Welkom bij onze audiotour langs de Kalverstraat en de Heiligeweg – twee van de vele straten in Amsterdam waar het zeer de moeite waard is om eens omhoog te kijken, ook als je daarvoor het hoofd in de nek moet leggen. Net boven de shoppende menigte kunt u de schoonheid van de oude en nieuwe panden ontdekken. Tijdens deze audiotour hoort u veel over de bebouwing door de eeuwen heen – van oude kapellen, smalle steegjes en Art Déco winkelpaleizen tot vergeten gewaande glas in lood ramen. Ontdek de Kalverstraat en de Heiligeweg met architour!

Een stukje geschiedenis 

Deze audiotour van architour geeft een informatief beeld van de historische en actuele ontwikkelingen langs Kalverstraat en Heiligeweg.

De Kalverstraat is een van de oudste straten van Amsterdam en werd al in 1363 voor het eerst genoemd. Oorspronkelijk lag de straat op de westelijke dijk van de Amstel, met in het verlengde, voorbij de Dam, de Nieuwendijk. De straat kreeg haar naam van de kalverenmarkt die hier tot in de 17e eeuw werd gehouden. 

Beroemd werd de straat echter al in 1345 door het Mirakel van Amsterdam: een hostiewonder dat zich in een huis tussen de Kalverstraat en het Rokin voltrok. Daarna ontstond de Heiligeweg als toegangsweg naar deze zogenaamde Heilige Stede. Duizenden pelgrims liepen eeuwenlang langs de Heiligeweg en de Kalverstraat naar het bedevaartsoord.

In de 17de eeuw verhuisde de kalverenmarkt en veranderde de Kalverstraat geleidelijk in een uitgaansgebied. Eerst kwamen de koffiehuizen, later de theaters en de vaudevilles. In het begin van de 20e eeuw, toen winkelen een vrijetijdsbesteding werd, veranderde de rijke mix van functies tot hoofdzakelijk winkels. Tegenwoordig zijn Kalverstraat en Heiligeweg de drukst bezochte winkelstraten van Amsterdam. 

Tijdens de audiotour worden bezoekers en bewoners meegenomen langs het Damrak, langs 10 markante bouwwerken. Op een individuele manier verken je het gebied, ondersteund door een digitale plattegrond en enkele actuele en historische foto’s per gebouw. 

Bij elke stop kunt u ca. 5 minuten uitleg beluisteren over de architectuur, maar ook over de ontstaansgeschiedenis van de instituties en de bedrijven. De verteller is een lokale architect en architectuurgids die zijn ervaring op een even toegankelijke als goed onderbouwde manier deelt. Over elk project weet hij een verhaal te vertellen.

De tour is gratis beschikbaar en wordt je aangeboden door Biz Kalverstraat Heiligeweg. Alles wat je nodig hebt is een smartphone met oordopjes. Welkom in de Kalverstraat en Heiligeweg!