Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tours

Audiotour op de Dam

Welkom bij de audiotour op de Dam! De kans is groot dat je deze plek al vrij goed kent. Maar is het vanzelfsprekend dat de Dam eruitziet zoals hij eruitziet? We nemen het brede plein met zijn granieten bestrating, dat zich uitstrekt van het Nationaal Monument tot het Koninklijk Paleis, voor lief – maar in feite is het een van de meest veranderlijke stadspleinen van Europa. Tijdens deze tour hoor je veel over de ontwikkeling van het plein, maar ook over zijn bebouwing door de eeuwen heen, de betrokken architecten en de actuele uitdagingen. Ontdek de Dam met architour!

Het bekendste plein van Nederland

Deze audiotour van architour geeft een informatief beeld van de historische en actuele ontwikkelingen rond de Dam.

De Dam is misschien wel het bekendste plein van Nederland. Deze ruime open plek in de dicht bebouwde stad oefent al eeuwen een enorme aantrekkingskracht uit op inwoners en bezoekers. Rond de Dam vestigden zich door de tijd heen de meest uiteenlopende instanties. Aanvankelijk waren dat vooral de handelshuizen naast het Stadhuis, de Nieuwe Kerk en de beurs. Rond 1900 kwamen de sociëteiten en hotels voor de welgestelden, gevolgd door banken en verzekeringsmaatschappijen. Eind 20e eeuw volgde een grote renovatie, maar werd het plein dagelijks verzwolgen door het massatoerisme. Nu wordt er opnieuw nagedacht over het belang van de inrichting en het gebruik van deze openbare ruimte.

15 markante bouwwerken belicht

Tijdens de audiotour worden bezoekers en bewoners meegenomen rondom de Dam, langs 15 markante bouwwerken. Op een individuele manier verken je het gebied, ondersteund door een digitale plattegrond en enkele actuele en historische foto’s per gebouw. Bij elke stop kun je ca. 5 minuten uitleg beluisteren over de architectuur, maar ook over de ontstaansgeschiedenis van de instituties en de bedrijven. De verteller is een lokale architect en architectuurgids die zijn ervaring op een even toegankelijke als goed onderbouwde manier deelt. Over elk project weet hij een verhaal te vertellen

De tour is gratis beschikbaar en wordt je aangeboden door BizDAM. Alles wat je nodig hebt is een smartphone met oordopjes. Vertrekplek is de Dam.